Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) kaza tatbikatı gerçeğini aratmadı. Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’un da takip ettiği tatbikat, Hastane Başhekimi ve Hastane Afet Planı Başkanı Doç. Dr. M. Ali Eryılmaz’ın HAP Komisyonuna toplanma alarmı vermesiyle başladı. TSK KBRN Okul Komutanlığı, AFAD, UMKE, 112 ve Konya İtfaiyesi ekiplerinin birlikte gerçekleştirdiği tatbikatta, 2. Organize sanayi bölgesinde kimyasal ve zirai ilaç üretimi yapan bir fabrikada meydana gelen patlama sonucu yaralanan ve kimyasal maddelere maruz kalan işçilere müdahale senaryosu uygulandı. 

Tatbikatla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Eryılmaz, yapılan işlemler ve yaralıların son durumlarıyla ilgili basına bilgi verdi. Tatbikata katılan ekiplerin değerlendirme toplantısı ile tatbikat sona erdi. Değerlendirme toplantısında konuşan Doç. Dr. Eryılmaz, “Allah gerçeğini yaşatmasın, KBRN söz konusu olduğunda mesai kavramından öte, büyük bir özveriyle çalışma yürütmemiz gerekiyor. Ekibimizin donanımı ve bu konudaki yeterliliği bizleri sevindirdi. Farklı kurumların uyum içerisinde birlikte çalışmalarını izlemekte bir vatandaş olarak gururlandırdı. Başta Hastane Müdürümüz A.Fatih Özyılmaz ve Tıbbi Hizmetler Müdürümüz Ümmügülsüm Kömürcüoğlu olmak üzere, tüm ekibimize ve dışarıdan destek veren kurumlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Tatbikat sonrasında konuşan Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç da, “Afetlerin her biri sıkıntılıdır ama kimsayal, biyolojik, radyasyon ve nükleer kazalar en problemli olanlarıdır. Biz Sağlık Müdürlüğü olarak, en donanımlı hastanemiz olan Konya Eğitim Araştırma Hastanemizde bu tür afetlere karşı hazırlık amacıyla bir tatbikat uyguladık. Bugün bu tatbikatta TSK KBRN Okul Komutanlığı, AFAD, UMKE, 112, Konya İtfaiyesi ve Eğitim Araştırma Hastanesinin tüm ilgili birimleri hazır bulundular. Gerçekten güzel bir koordinasyonla böylesine sıkıntılı bir afete karşı hazırlıklı olabileceğimizi gösterdiler. Başarılı bir şekilde hastalar hastanemize getirildi. Kimyasal maddelerden temizlendi ve güvenli bir şekilde acil servise iletilerek tedavilerine başlandı. Bu tatbikat, bütün birimlerimizin hep bir arada böyle bir afete karşı hazırlıklı olduğunun ve başarılı bir şekilde mücadele yapılabileceğinin göstergesi oldu. Biz bunu görmekten mutlu olduk. Konya olarak sağlığın her alanında başarılı hizmetler vermeye devam edeceğiz inşallah. Buda bu hizmetlerimizin bir göstergesidir. Gerçekten çok kalabalık bir ekiple bu tatbikatı gerçekleştirdik. Hasta yakınlarına psikolojik danışmadan, güvenlikten, hasta bilgilendirmeden ve basın bilgilendirmesine kadar tüm yetkililerimizin ayrı ayrı görev tanımlaması yapılarak aslına yakın bir tatbikat yapıldı. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Böyle güzel, geniş ve uyumlu bir ekiple başarılı bir tatbikat gerçekleştirdikleri için başta Başhekim Doç. Dr. M. Ali Eryılmaz olmak üzere bütün arkadaşlara en kalbi teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Tatbikatta senaryo gereği 112’ye gelen ihbardan, olayla ilgili detayları alan 112 komuta merkezi olay yerine 3 ambulans ve KBRN timi göndererek vakalara müdahale etti. Olay, eş zamanlı olarak İl Sağlık Müdürlüğü ve Kriz merkezine de bildirildi. Kriz Merkezi, vakaların Konya Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürülmesi talimatını verdi. Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliğine de bilgi aktararak,  KBRN ünitesi, personel ve ekipmanlarının hazırlıklı olmasını talep etti. AFAD Ekipleri de hızlıca hastaneye ulaşarak gelen ambulansların hastaneye girmeden önce kimyasal maddelerden arındırdı. KBRN Timi, AFAD ekiplerinin temizlediği ambulanslardan yaralıları alarak, KBRN ünitesine yönlendirirdi. Ünite içerinde yararlılar kimyasal maddelerden arındırılarak, tıbbi durumlara göre ilgili servislere nakledildi ve tedavilerine başlandı. Hasta yakınları da kendileri için oluşturulmuş bilgilendirme masalarına yönlendirilerek, yakınlarının durumları ile ilgili bilgi almaları sağlandı.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim