Orta Anadolu’nun önemli şehirlerinden olan Kayseri, içinde barındırdığı tarihsel birikimiyle dikkat çeken şehirler arasında yer alıyor. Anadolu medeniyetlerine ait en eski izleri ve eserleri bünyesinde barındıran Kayseri, Asur, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet olmak üzere önemli devletlerin ve medeniyetlerin değer verdiği şehirlerden biri olarak dikkat çekiyor. Kayseri’nin bu tarihi birikimi nedeniyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bu zenginlikleri ortaya koyma adına önemli çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalardan en önemlileri, Kayseri’nin tarihsel süreç içerisindeki kültürel birikimini gelecek kuşaklara aktaracak olan yazılı eserler oluşturuyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan bu yazılı eserler, Kayseri’nin birikimini ortaya koyma anlamında dikkat çekecek türden farklı içerikleriyle göz dolduruyor. 

ŞEHİR ANSİKLOPEDİSİ İLE KİMLİK OLUŞTURULDU

Köklü ve zengin bir geçmişe sahip olan Kayseri’nin tarihi, kültürel, tabii, sosyal, insani ve ekonomik değerlerinin tümünü ortaya koymak amacıyla bir eserin oluşturulması gerektiğini düşünen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bu alanda yaptığı çalışmayı tamamlayarak, 5 ciltlik bir şehir ansiklopedisi oluşturdu. Oluşturulan bu Kayseri Ansiklopedisi ile yapılan uzun soluklu araştırmalar sonucunda ortaya konan bilgiler derlenerek, Kayseri hakkında önemli bir bilgi deposu yazılı hale getirildi. Böylece Kayseri hakkında ihtiyaç duyulan herhangi bir bilgiye, Kayseri Ansiklopedisi sayesinde ulaşılabiliyor. 

BİRÇOK ALANDA BİLGİ DEPOSU

Kayseri Ansiklopedisi zengin içeriği ile dikkat çekiyor. Ansiklopedinin içeriğinde; Yapıları, mekanları hususlarda tarihi özellik taşıyan yerleşim yerleri, şehir yöneticileri, hayatta olmayan önemli iş adamları, Kayserili akademisyenler, yazarlar ve sanatçılar, general ve paşa rütbesi almış Kayserililer, sürekli basın kartı sahibi olan ve sarı basın kartı olup fiilen gazetecilik yapanlar, Kayserili milli sporcular, Kayserili müzisyenler, sanayi ve ticaret kuruluşlarından ilk olma özelliği gösterenler ve Türkiye genelinde ilk 500 firma arasında bulunanlar, Kayserili hayırseverler gibi başlıklar altında birçok konu yer almaktadır. 

ANADOLU SELÇUKLU’NUN İZİNDE

Selçuklu döneminin Konya’dan sonra en önemli şehri olan Kayseri, bu tarihsel birikimi günümüzde unutmamak-unutturmamak adına yazılı eserlerine Selçuklu’yu da ekledi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya konan “Anadolu Selçuklu Uygarlığı’nın İzinde” isimli eser, tarihsel bağların unutulmaması adına önemli bir katkı sağlıyor. Eserin içerisinde; Anadolu Selçukluları, Selçuklu Türkiye’sinde sosyoekonomik ve kültürel hayat, Selçuklu Devrinde Anadolu’da Felsefe ve Bilim, Selçuklu Anadolu’sunda Edebiyat, Selçuklu Sanat Dünyası, Anadolu’da Selçuklu Mimarisi ve Kayseri Gevher Nesibe Darüşşifası Örneği, Anadolu Selçuklu Döneminde Kitap Sanatları, Selçuklu Dönemi El Sanatları, Anadolu Selçuklu Paraları ve Kayseri’de basılan Danişmendli-Selçuklu Paraları başlığı altındaki konular yer alıyor. 

FOTOĞRAFLARLA KAYSERİ

Tarihi mirası ve tabii güzellikleriyle dikkat çeken Kayseri’nin bu önemli özellikleri, fotoğraflarla da ortaya konmuş durumda. “Havadan Fotoğraflarla Kayseri” kitabı ile Kayseri’nin tarihi ve tabii güzelliklerinden oluşan 166 farklı fotoğraf kitapta yer alıyor. Fotoğrafla anlatılan bölge, yer veya mekanların kısaca bilgilerine yer verilen kitap Türkçe ve İngilizce olarak sunuluyor. Ayrıca Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen “Kayseri’de Yaşam, Doğa, Kültür” konulu 4.’sü gerçekleştirilen ulusal fotoğraf yarışmasına katılan fotoğrafların yer aldığı 4 ciltlik eser de Kayseri’yi görselleriyle ortaya koyuyor. 

YER ALTI TARİHİ ORTAYA KONDU

Günümüzde yer üstü tarihi kadar yer altı tarihi de önem arz ediyor. Her ne kadar günümüzde Kapadokya olarak tanınan bölge Nevşehir-Ürgüp-Göreme üçgeninde yer alsa da, antik çağlarda Kapadokya’nın başkentinin bugünkü Kayseri olarak bilinen antik Caeserae şehri olarak tarih sayfalarındaki yerini alıyor. Kayseri’nin bu özelliği, önemli yer altı zenginliğinin de olmasını sağlamış durumda. Bu anlamda Kayseri’de birçok kaya ve yeraltı yapıları bulunuyor. Bu zenginliklerin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan çalışmalara öncü olması anlamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 3 ciltlik “Kayseri Yeraltı Yapıları Envanteri” eseriyle şehrin yeraltı zenginlikleri güzel bir biçimde sunulmuş. 

KAYSERİ’NİN DEĞERLERİ UNUTULMADI

Çok sayıda yazılı esere imza atan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri’deki önemli şahsiyetleri de unutmadı. Bu kapsamda ortaya konan önemli eserlerin basımını üstlenen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fidan tarafından hazırlanan İbrahim Tennuri Hayatı ve Eserleri, Yaşar Kağıtcı tarafından hazırlanan Seyyid Burhaneddin Hazretleri, Prof.Dr. Cahit Günbattı tarafından hazırlanan Kültepe Kaniş gibi önemli yazılı eserlerin basımını da gerçekleştirerek Kayseri’nin değerlerinin geleceğe aktarılmasına katkı sağladı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim