KONTİMDER Konferans salonunda yapılan toplantıda, Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz ve Meram Sosyal Güvenlik Merkez Müdür Yardımcısı Fatih Morbel’in birlikte gerçekleştirmiş olduğu sunumda yabancı uyruklu çalışanların çalışma izin başvuruları ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak bildirimler ile ilgili bilgi verildi.

Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, kayıt dışı istihdam çeşitlerini, nedenlerini ve kayıt dışı istihdamın çalışanlar, işverenler ve devlet açısından olumsuz sonuçlarını anlattı. Geçici koruma sağlanan yabancıların istihdam edilmesi amacıyla çalışma izni alınması işlemleri hakkında bilgi veren Murat Mustafa Yavuz, “Başvuru işveren veya kendi nam ve hesabına çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılıyor. İşveren adına e-bildirge kullanıcısı bu işlemleri yapmaya yetkilidir. İşveren ilk kayıt işleminden sonra sistem üzerinden yetki verilecek diğer kullanıcılarda bu işlemleri yapabilecektir. Sistem web adresi https://ecalismaizni.ailevecalisma.gov.tr/#/eizin şeklindedir.  Çalışma izni başvuruları işverenlikler tarafından yapılır. Kullanıcı daha önce kayıt işlemi yapılmış olan işverenliği seçer. Bir kullanıcı birden fazla işveren adına işlem yapabileceğinden seçimin doğru olduğundan emin olunmalıdır” dedi.

ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Çalışma izin başvurusu yapılırken dikkat edilecek hususlara da değinen SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, “SGK’da kayıtlı işveren adresiyle, GKSS’nin çalıştığı adres aynı olmalıdır. (GKSS hangi iş yeri adresinde çalışacaksa, o adrese ait SGK Tescil Numarasıyla başvuru yapılmalıdır.) İşveren kaydı, yabancının çalışacağı adrese ait SGK işyeri tescil numarası üzerinden “Yeni İşyeri” alanı seçilerek oluşturulmalıdır. İşveren kaydının SGK işyeri tescil numarası üzerinden yapıldığı hallerde, Ulusal Adres Veri Tabanından seçilen yabancının çalışacağı adres ile SGK işyeri sicil numarasıyla yapılan sorgulamadan gelen adresin aynı olması gerekmektedir. SGK işyeri tescil numarasından gelen adresin güncel olmaması halinde bu adresin SGK’dan güncellemesi gerekmektedir. Kendi nam ve hesabına çalışacak yabancıların işyeri SGK tescil numaralarının bulunmaması halinde ise; işyeri kaydının, “Kendi Nam ve Hesabına Çalışan Yabancılar” alanından, yabancının 99 la başlayan kimlik numarası ile oluşturulması ve yabancının işyeri adresinin manuel olarak girilmesi gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı. Dernek üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği bilgilendirme toplantısı soru cevap bölümü ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim