Katılım payı istenmesi ise köylüyü zor durumda bırakmıştı

Ilgın ilçesinde yaklaşık 11 yıldır köylere yapılan hizmetlerin ücretinin yarısı yani yüzde 50'si köylüden katılım payı olarak alınıyordu. Yenigün Gazetesi olarak, geçtiğimiz günlerde “Hizmet götür, para iste”  manşeti ile Ilgın ve meclis gündemine taşıdığımız konu sonunda amacına ulaştı. Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından katılım payı yapılan son toplantı ile kaldırıldı. Artık köylere yapılan hizmetlerden köylüden para alınmayacak.
KATILIM PAYINI ÖDEMEYENE HİZMET YOKTU
Ilgın'da kanalizasyon alt yapısı ihale edilen ve yapımı tamamlanan köylerde vatandaşlardan katılım payı isteniyor ve katılım payını ödemeyene hizmet verilmiyordu. Muhtar köylüden senet isterken, Kaymakam da köylüye “evini sat borcunu öde” demişti. Bu durum Ilgın ilçesine bağlı köylerde tepki ile karşılanmıştı. Ilgın ilçesine bağlı Avdan ve Çobankaya köyünde geçen yıl başlayan kanalizasyon alt yapı çalışması bittikten sonra muhtarlarda 'köylüden parayı nasıl alacağız' şeklinde bir telaş vardı. Gelir durumu iyi olmayanlar katkı payını ödemekte zorlandı. Katkı payını ödemekte zorlanan köylü katkı payının taksitlendirilmesini ve harmana bırakılmasını isterken, yetkililer köylüden senet veya evini satmasını istemişti.
ARTIK KÖYLERE HİZMET PARASIZ GİDECEK
Katılım payını ödeyemeyen köylüler, muhtar evraklarını imzalamadığı için tarımsal desteklemelerden faydalanmıyordu. Bu sorun halledildi. Artık köylere parasız hizmet gidecek. Katılım payı ile ilgili Avdan Köyü Muhtarı İbrahim Öz, “250 milyarlık alt yapı tutarının yüzde 25'ini, yani 62 bin 500 TL'sini köylüler ödeyecek diye kararlaştırıldığını, Hane başı 600 liralık bir katkı payı istendiğini ve herkes ödemek zorunda olduğunu, 60 kişinin katkı payını ödediğini, 20 kişinin ise ödeme yapmadığını açıklamıştı. Bu yeni düzenleme kanalizasyon katılım payına yansıtılmayacak. Köylüler, katılım payını ödeyecek. Ancak bundan sonra gelecek hizmetlerden para alınmayacak.
KERİM ATICI
 

Editör: TE Bilişim