Karekod çek uygulaması ile karşılıksız çek oranlarında bir önceki yıla göre yüzde 38 oranında azalma olduğunu belirten Dişli, “Karekodlu çek uygulamasının doğru olduğunu düşünüyor ve destekliyoruz. Ancak daha önce talep ettiğimiz gibi senetlere itibar kazandırılarak karekod uygulamasına geçilmeli. Bu konuda bakanlık çalışma başlattı ve bu yıl uygulamaya geçmeyi planlıyor” dedi.   

Ticaretin büyük bir bölümünün senetle yapıldığını ifade eden Dişli, bu durumun piyasada bazı olumsuzluklar yarattığına dikkat çekti. Dişli, yanlış ve eksik olarak doldurulan senetlerin değersiz bir kağıt haline dönüştüğünü belirterek, şöyle konuştu: ‘Ülkemizde mezar taşı senedi olarak tabir edilen, asıl borçlusunun hayali kişiler olan senetlerin ticarete ve ticaret erbabına zarar verdiği inkar edilemez bir gerçek. Bu nedenle senetlerin matbu evrak haline getirilmesini, karekodun senetlerde de uygulanmasını istiyoruz. Senetlerin bakkalda, markette satılan bir kağıt olmaktan çıkarılıp,çek karnesi gibi bankalar tarafından yada PTT tarafından verilmesini, senetlerin üzerinde matbu olarak borçlunun TC kimlik numarası ve Mernis adresi gibi detayların yer alması gerektiğini düşünüyoruz.” Senetlerin matbu hale gelmesi sonucunda mezar taşı senetlerinin tarihe karışacağını kaydeden Dişli, senet düzenlenirken yapılan yanlışlıklardan ötürü senedin değersiz kağıt haline gelmesinin de önüne geçileceğini söyledi. Dişli, “Karekod uygulaması sayesinde senet borçlularının sorgulanması yapılabilecek ve ticari itibarı kötü olan kişilerin senetlerinin kabul edilmemesi gibi bir doğal bir süreç yaşanacak.Bu sayede ticaret erbabının daha az zarar görmesi sağlanacaktı” dedi. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre 2017 yılında 12,7 milyar lira tutarında 940 bin senet protesto edildi.Geçen yıl protesto edilen senet adedi 2016'ya göre yüzde 8 azalırken, senet tutarı ise yüzde 3 arttı. Adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Antalya oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 29'unu İstanbul'dakiler oluştururken, İstanbul'u, yüzde 10 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir, yüzde 5 ile Antalya ve yüzde 4 ile Konya izledi.Protesto edilen senetlerin tutar olarak en düşük olduğu iller ise Tunceli, Bayburt ve Siirt oldu.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim