1.Türk-Arap Ekonomi Zirvesi (TURAB) geçtiğimiz günlerde Mersin’de düzenlendi. 17 ülkeden 250 kişilik heyet ve 22 şehirden 300 civarında işadamının iştirak ettiği zirveye Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD) da heyet olarak katıldı. Zirveyi yaptığı açıklama ile değerlendiren KONSİAD Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Aydın, 370 milyonluk nüfusa sahip Arap coğrafyasının yıllık 3 trilyon dolarlık üretim ile büyük bir ekonomik güce sahip olduğuna dikkat çekerek, “Tarihi bağlantılarımız olan bu coğrafya adına daha fazla barış ve istikrarın gelişmesi adına hükümetimiz her türlü çaba ve gayreti göstermekte. İnancımız gereği kardeşiz. Bu kardeşliğimizi ekonomi ve ticaret alanında ortak kazanca çevirmek zorundayız. KONSİAD olarak, bu noktada STK’lara büyük görevler düştüğü kanaatindeyim. Bu düşünceden yola çıkarak, benzer bir çalışmanın Konya’da veya katılımcı ülkelerden herhangi birinde yapmak için çalışmalarımıza başladık” dedi. 

‘VERİLERİ YETERLİ BULMUYORUZ’

Başkan Aydın Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti, “Türkiye’nin Arap ülkelerine yaptığı toplam ihracat 2002 yılında sadece 3.2 milyar dolarken, 2016 yılında bu rakam, 30 milyar doları aşmıştır. 2002 yılında sadece 1,5 milyar dolar olan Türkiye’nin Arap ülkelerinden ithalatı ise 2016 yılında 10 milyar doları aşmıştır. Yine 2002 yılında Arap ülkelerinden ülkemize gelen turist sayısı 400 bin civarındayken, 2016 yılında bu rakam 2,5 milyonu aşmıştır. KONSİAD Konya Şubesi olarak bu verileri yeterli bulmuyor, daha iyisinin olması için çalışmak gerektiğini belirtiyoruz.”

‘MÜSLÜMANLAR BİLEŞMELİ’ 

İslam coğrafyasının dünyanın en zengin ve verimli enerji kaynaklarına sahip olduğunu hatırlatan Aydın, “Bugün dünya geneline baktığımız zaman İslam coğrafyasında kan, gözyaşı ve acı hakim. Yaşananlar Müslümanların kaderi olamaz. Bunu tersine çevirmenin tek yolu Müslümanların birleşmesinden geçer. Bu noktada iş dünyası, neler yapılması gerektiği konusunda daha fazla kafa yormalıdır” ifadelerini kullandı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim