Şimdi de tarlalarakovanlar konarak ilk defa Karabuğday balı üretilmeye başlandı. Türkeye'de ilk kez Bahri Dağdaş UluslarasıTarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Konya'da yetiştirilen, Çölyak hastalarıiçin umut, çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olan Karabuğday'ın 2012 yılıhasat değerlendirmesi, ürünlerinin tanıtımı ve kapanış toplantısı düzenlendi.Bahri Dağdaş Enstitüsü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya MevlanaKalkınma Ajansı Genel Müdürü Ahmet Akman, Karabuğday Proje Koordinatörü AhmetGüneş, Bahri Dağdaş Enstitüsü Müdür Yardımcısı Zafer Arısoy, Konya ArıYetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Ulvihafızoğlu, Çölyak Konya Şube BaşkanıŞerife Sedakatli ve Enstitü üyeleri katıldı.

KARABUĞDAY TEDAVİ EDİYOR
 

Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Müdürü (MEVKA)Ahmet Akman, Karabuğday projesine destek verdiklerini ve Karabuğdayın dünyanınbir çok ülkesinde üretildiğini ve ülkemizde de artık bu farkındalığınoluşturulmasının gerekli olduğunu ifade etti. Karabuğdayın 3 ayda yetiştirilebilenbir buğday çeşiti olduğunu ve insan ve hayvan beslenmesinde, bal bitkisi olarakarıların beslenmesinde, diyet bitkisi ve tıbbi bitki olarak kullanıldığınıbelirten Ahmet Akman, unu ve danesinin glüten içermemesi nedeniyle Çölyakhastalarının rahatlıkla kullanabildiğini söyledi. Ülkemizde buğday ıslahçalışmalarının ilk defa bu enstitüde yapıldığını ifade eden Akman, 2012itibariyle Güneş ve Aktaş Karabuğday çeşitinin izninin alındığını vesertifikalı üretimine başlandığını söyledi.

KARABUĞDAY YETİŞTİRİLMEYE UYGUN
 
 

Karabuğday Prooje Koordinatörü Ahmet Güneş,Karabuğdayın tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ile ilgili teorik veuygulamalı olarak eğitim verilmesi, Karabuğdayın ülkemiz ve bölgemizin tamamınakazandırılması amaçları doğrultusunda, Bahri Dağdaş Tarımsal AraştırmaEnstitüsü koordinatörlüğünde, İl Özel İdaresi, Selçuk Üniversitesi ZiraatFakültesi, Meram Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Çölyak Derneği, ArıYetiştirciler Birliği ile birlikte hazırlandı. 'Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba'isimli proje Mevlana Kalkınma Ajansı Uluslarası Tarımsal Araştırma Enstitüsübünyesinde proje ortaklarının belirlediği 100 kişiye 6 gün boyunca karabuğdayıntanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ile ilgili bilgi verildi.Kazakistan'a teknik bir ziyaret gerçekleştirildi. Projede yapılan faaliyetlerneticisende bölgemizin sulu arazilerinde karabuğdayın rahatlıklayetiştirileceği, ortalama 150 kiloda tane verimi, bunun yanında 7,5 ile 10 kilocivarında bal elde edilebileceği tespit edilmiştir” dedi.

KARABUĞDAY'DAN BAL ÜRETİLDİ
Karabuğdayın Çölyak hastalarına çok iyi geldiğini ifade eden Çölyak Konya ŞubeBaşkanı Şerife Sedakatli ise, içerisindeki glütenin yüksekliği nedeniyle Çölyakhastalarının arpa ve buğday unundan yapılan ekmek ve benzeri maddeleriniyiyemediklerini söyledi. Bahri Dağdaş Enstitüsü'nün hastalara yeni bir buğdaykazandırdığını belirten Sedakatli, “Bende 12 yıldır çölyak hastasıyım. Ve heryiyeceği yiyemiyoruz. Yiyeceklerimiz de ithal ediliyor. Dolayısıyla buçalışmayı önemsiyorum” dedi. Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali ÜnlüHafızoğlu da, Enstitünün ekili alanlarına arı kovanlarını yerleştirerek balelde ettiklerini ve ilk defa karabuğday balı ürettiklerini söyledi.Konuşmaların ardından projede eğitim alanlara sertifikaları verildi.

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim