Konya Sanayi Odası ve Konya AB Bilgi Merkezi tarafından, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun desteğiyle "İŞ'te Kadınlar" Paneli bir otelde gerçekleştirildi. Programa AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Maria Magdalini Kanellopoulou, İyi Parti Konya milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Emrah Keleş, 

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan KSO Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, kadınların iş hayatına katılma oranlarında Türkiye'nin eskiye göre çok iyi durumda olduğunu söyledi. Konuyla ilgili oransal bilgi veren Tekelioğlu, "10 yıl önce kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 23'lerdeydi. Bugün yüzde 35'lerde. Bu iyileşme umut verici ancak halen çok yetersiz. Avrupa'da kadınların iş gücüne katılma oranları yüzde 50'nin üzerinde. Şuanda ülkemizde çalışma çağındaki 30 milyon kadından sadece 10 milyonu çalışma hayatında, yeni üretimin, ticaretin içinde. 20 milyon kadınımız maalesef çalışma hayatının dışında. Bu ciddi bir nüfus. Çalışma hayatının dışındaki 20 milyon kadın nüfus, Avrupa'da Hollanda, Portekiz, Belçika, İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi onlarca ülkeden daha fazla ediyor. Dolayısıyla bu nüfusu hızla üretime dahil etmek zorundayız. Elbette bugün, mevcut ekonomik şartlardan dolayı istihdam piyasalarında sıkıntılar var. Ama bunlar elbet son bulacak. Ve Türkiye yeniden, yeni başarı hikayeleri yazmaya başlayacak. 

İşte bu yeni başarı hikayelerinde kadınlar, daha fazla rol almalı diye düşünüyorum. Eğer Türkiye zengin bir ülke olmak, refah seviyesini artırmak, bugün içinde bulunduğu ortak gelir tuzağından kurtulmak istiyorsa kadınları iş hayatında daha fazla teşvik etmeli.

Kadınların iş hayatında, üretimde olmamasını kabul edemeyiz" diye konuştu. 

OSB'YE KREŞ KAZANDIRILACAK 

Konya Sanayi Odası olarak kadınların iş hayatında olmasını her zaman önemsediklerinin altını çizen Tekelioğlu, bu konuda çeşitli alışmalar yürüttüklerini söyledi. Yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Tekelioğlu, sözlerine şöyle devam etti, "Bir yandan girişimcilik kursları düzenleyerek, kadınlarımıza girişimcilik sertifikası kazandırırken, aynı zamanda kadınlarımızın istihdamını artırmak için sektörlerimizden gelen talepler doğrultusunda özel projeler yaptık. En son tekstil sektörümüzün nitelikli kadın istihdamına destek olmak içi "Tekstil Sektörü Nitelikli Elemanlarına Kavuşuyor Projesi"ni hayata geçirdik. 60 kursiyer kadın kardeşimize, 4 ayrı sertifika verdik. Sektörlerimizden gelen taleplere göre yeni projeler yapmaya her zaman hazırız. Konya Sanayi Odası yanı sıra Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak da kadınların istihdamına büyük önem veriyoruz. bölgemizde yaptığımız bir anket çalışmasında gördük ki; hem mevcut kadın çalışanlarımızın kafalarının daha rahat olabilmesi, hem de yeni kadın istihdamları oluşturabilmek için bölgemize bir kreş kazandırmamız gerekiyor. Hemen bu kreşi yapma kararı aldık. İnşallah Konya Organize Sanayi Bölgemize 100 öğrenci kapasiteli bir kreş ve gündüz bakım evi yapacağız. Bu yıl buranın yapımına başlayacağız.  Ben en fazla kadın istihdamı sağlayan üyelerimiz Konya Şeker'e, Aydınlar Yedek Parça'ya, Arık Bey Tekstil'e, Panagro Tarım'a ve BZD Tekstil'e gönülden teşekkür ediyorum. Bu 5 firmamız yaklaşık bin 500 kadına istihdam sağlıyor."

İŞKUR'A İLGİ ARTIYOR 

İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş yaptığı açıklamada, kadın girişimcilerin ekonomiye ve istihdama katkısının artırılması adına kadın iş gücünü desteklediklerini söyledi. Kadınların sektörlere göre dağılımını rakamlarla açıklayan Keleş, şöyle devam etti, "Çalışan kadınların sektörel dağılımına bakıldığında tarım sektörü yüzde 28.7, sanayi sektöründe yüzde 15.9, hizmet sektöründe yüzde 55,4'e çıkmıştır. Ayrıca sanayi sektöründe kamu istihdam kurumu olarak İŞKUR'un faaliyetlerine ilgi her yıl artmaktadır. Geçen yıl hizmetlerimizden yararlanmak üzere başvuruların yüzde 37'si kadınlardan oluşmaktadır. İşe yerleştirilenler işçilerden kadınların oranı ise yüzde 23'tür."

EĞİTİME DİKKAT ÇEKTİ 

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da, Konya Sanayi Odası'nın düzenlediği programın kadın istihdamına yapacağı katkı nedeniyle oldukça önemli olduğunu söyledi. "Biz Türkiye olarak kısa zamanda musır medeniyetler sev,iyesine ulaşmayı istiyorsak, kadın erkek demeden insanımızı daha iyi eğitmemiz gerekiyor" diyen Yokuş, bu manada Türkiye'nin daha çok çalışmayı daha çok üretmeyi başarıyı hedeflenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

AB'NİN DESTEĞİ DEVAM EDECEK 

AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Maria Magdalini Kanellopoulou da yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği olarak kadınların sosyal, ekonomik hayata katılımını artıracak projeler ürettiklerini ve maddi destekler verdiklerini söyledi. Türkiye ile AB arasında oluşturulan bu işbirliğinin artarak devam edeceğine dikkat çeken Kanellopoulou, "Biz AB olarak kadınların ve erkeklerin istihdamı için projeler üretmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından moderatörlüğünü  KSO Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz'ın yaptığı, Avukat Ruhsar Tanrıkulu, Selcan Faydasıçok, Semra Feriha Aşçıgil ve Prof. Dr. Oğuz Karadeniz'in konuşmacı olarak katıldığı "İŞ'te Kadınlar" Paneli gerçekleştirildi. Panelin ardından toplamda yaklaşık bin 500 kadına istihdam sağlayan KSO üyeleri olan Konya Şeker'e, Aydınlar Yedek Parça'ya, Arık Bey Tekstil'e, Panagro Tarım'a ve BZD Tekstil'e teşekkür plaketi verildi. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim