Derneğin Konya'daki çalışmalarıyla ilgili Yenigün'e değerlendirmelerde bulunan AGD Üniversite Komisyonu Başkanı Maruf Fil, "Konya'da ne kadar üniversite öğrencisi varsa biz bunun evliyasından da eşkıyasından da sorumluyuz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin birçok vilayetinde lise ve üniversite öğrenimi gören gençlere yönelik yapmış olduğu faaliyetlerle adından sıkça söz ettiren Anadolu Gençlik Derneği (AGD), gençliğe rehberlik etmeye devam ediyor. Derneğin Konya'daki çalışmalarıyla ilgili Yenigün'e değerlendirmelerde bulunan AGD Üniversite Komisyonu Başkanı Maruf Fil, "Konya'da ne kadar öğrenci varsa biz bunun evliyasından da eşkıyasından da sorumluyuz" ifadelerini kullandı. Konya'da birçok sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Bu kuruluşların eğitim faaliyetleri ve öğrencilere yönelik çalışmaları Konya'da bulunan üniversiteli sayısı göz önünde bulundurulduğunda büyük önem taşıyor AGD de bu kuruluşların içerisinde köklü kuruluşlardan birisi. Yenigün olarak Anadolu Gençlik Derneği´ne konuk olduk. Eğitim faaliyetlerini Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Komisyonu Başkanı Maruf Fil'den dinledik.

Öncelikle sizi tanıyalım, Maruf Fil kimdir?

Adım-Soyadım Maruf Fil. Sakaryalıyım. Selçuk Üniversitesinde Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Şu an Hâlihazırda Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Başkanlığı görevini sürdürmekteyim. Bir buçuk senedir bu görevi yürütmekteyim.

Üniversite Komisyonu olarak hitap ettiğiniz kitleden bahseder misiniz?

Öncelikle Anadolu Gençlik Derneği ile alakalı bazı noktalara değinmek gerekirse, Konya'da 100 binin üzerinde üniversite öğrencisi var. Bu rakamın yarısı erkek öğrenci, biz Üniversite Komisyonu olarak bu arkadaşla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Konya'da 4 üniversite var. Bu üniversitelerin 70'e yakın fakülte ve meslek yüksekokulları var. Konya'nın 17 tanede ilçesi var ve bu ilçelerde de eğitim mecraları mevcut. Biz Üniversite Komisyonu olarak tüm üniversitelere ve üniversitelerin tüm bölümlerine ilçeler de dâhil olmak üzere çalışmalar yapmaktayız. Her binada her sınıfta bir temsilcimiz var. Konya'da 100 bin öğrenci varsa biz bunun evliyasından da eşkıyasından da sorumluyuz. 

Çalışmalarınızı neye göre planlıyorsunuz?

Şunu paylaşmak istiyorum: Rahmetli Necmeddin Erbakan hocamız, "AGD'de- MGV'de görev almış kişi dört fakülte bitirmiş gibidir" diyor. Nedir bu dört fakülte, teşkilatımızdaki arkadaşlarımız kimseyle iletişim kuramama sıkıntısı yaşamaz. İdarecilik noktasında sıkıntı yaşamaz. İlmi nokta da sıkıntı yaşamaz. Mesleki alanda da sıkıntı yaşamaz. Burada yaptığımız tüm etkinlikleri bu temellerde planlıyoruz. Biz bir gençlik yetiştirirken, milli benliğine, kültürüne, tarihine bağlı nesiller yetişsin diye çalışıyoruz. Tarihimizde Sütçü İmamlar olduğunu, Hasan El Bennalar, Ahmet Yasirler Necmeddin Erbakanlar olduğunu biliyoruz. Onların vesilesiyle bu çalışmaları organize ediyoruz.

Gençliğe yönelik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Sene başında yaptığımız planlama toplantısıyla hangi hayırlı çalışmalara imza atacağımıza karar veririz. Sizin de bildiğiniz üzere her sene başında üniversitelerimizde "Tüm kitaplar tek bir kitabı anlamak içindir" sloganıyla, düsturuyla Kur-an'ı Kerim meali dağıtırız. Bu vesileyle bizi tanımak isteyen arkadaşlara önce Konya'nın tarihi ve manevi benliğini tanıtan geziler düzenleriz. Ardından bir açılış programıyla "Bismillah" deriz. Açılış toplantımızla atadığımız temsilci arkadaşlarımızla birlikte her fakülteye her sınıfa özel sohbetler düzenliyoruz. Mesleki geziler, konferanslar, kamplar organize ediyoruz. Yabancı dil kursları, mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Çünkü bizler kalifiye elemanlar olarak yetişmek zorundayız. Bir örnek vermek istiyorum: Yerli otomobil konusu gündemde. Yıllardır üretemiyoruz çünkü kalifiye eleman eksikliği söz konusu. Büyük çaplı bir kamp etkinliğimiz olacak. 'İlk Adım Eğitim Kampı' adıyla her sene düzenlediğimiz gibi bu sene de büyük bir organizasyon içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta içerisinde her şey netleşecek. Yüzlerce öğrenciyi her yıl bu kampta ağırlarız. Tüm üniversiteli arkadaşlarımızı da sizin vesilenizle davet etmiş olalım.  Net olan programlarımız da her sene yaptığımız gibi bu sene de Allah izin verirse 'Mekke'nin Fethi' programını yapacağız. Şubat ayı içerisinde de İnşallah 'Şehadet Gecesi' programı düzenleyeceğiz.

İslam Coğrafyası üzerindeki kargaşa ortamının gençlere yansımaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yaptığımız programları hep bir sorumluluk bilinciyle yapıyoruz. Şu an İslam âlemindeki ülkelerin durumuna bakınca Afganistan, Irak, Çeçenistan, Libya, Suriye, Mısır gibi ülkeler de insanlar milli ve manevi değerlerine bağlıydılar. Fakat yeni neslin çok fazla bir birikimi olmadığından dolayı böyle acı olayların önüne geçmek zorlaşmış durumda. Allah muhafaza bu zalimlerin yarın Türkiye'ye aynı şeyi yapmayacakları ne malum. Bu vesileyle biz ülkesini vatanını seven insanları bir arada tutmaya çalışıyoruz. Ülkemizde ciddi manada bir problem var, ırkçılık, mezhepçilik, tarikatçılık çıkarmaya çalışıyorlar. Biz Anadolu Gençlik Derneği olarak diyoruz ki, hiçbir renk, hiçbir ırk, hiçbir tarikat İslam davasının önüne geçemez. Biz bu gündemle çalışmalarımızı organize ediyoruz. Peygamberimiz veda hutbesinde, 'Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Âdem´in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Arap'ın Arap olmayana Arap olmayanın da Arap'a bir üstünlüğü yoktur' diyor. Ülkemizde insanlar futbol takımı tutar gibi particilik yapıyorlar. Bu yüzden ırklara renklere kafayı takmışlar.  Biz bu güzel cümleleri hatırlatma göreviyle yükümlüyüz. Biz bu düzeni değiştirmek için Kur'an'ın mesajıyla eğiteceğiz eğitileceğiz. Bizler matematikte 3'ün 2'den her zaman büyük olduğunu öğreniyoruz ama bu yetmez. Anadolu Gençlik Derneği olarak bunun ahlakını öğretmekle yükümlüyüz. Bizim ahlakımıza göre eğer helal olan 2 ise 3'ten her zaman daha büyüktür. Bize değerli vakitlerinizi ayırdığınız için başta size ve Yenigün Gazetesi´ne teşekkürlerimi sunuyorum. Allah birlikteliğimizi daim kılsın diyorum.

MUHAMMED DENİZ

Editör: TE Bilişim