İnsani Yardım Vakfının (İHH) katkıları ile gerçekleştirilen ve konusu Doğu Türkistan'da yaşanan vahim olaylar olan Kanayan Bir Yara Doğu Türkistan adını taşıyan konferansa ilgi oldukça yoğundu. Konferans Doğu Türkistan'da yaşanan vahim olayları anlatan sinevizyon gösteriminin ardından açılış konuşması ile başladı.

 Konferans açılış konuşmasında İletişim Mektebi Topluluğu Başkanı Emre Taşcı, "Filistin ve Gazze'de ki kardeşlerimiz zulüm içinde yaşamaktadırlar. Tıpkı Doğu Türkistan'da yaşayan Kardeşlerimiz gibi" diyerek sözü Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah'a bıraktı.

Sine vizyon gösteriminden oldukça etkilenen Gayretullah, "Müslüman olarak, birer Türk evladı olarak kardeşlerimizden yardım bekliyoruz" dedi.

Gayretullah konuşmasının devamında, "Siz 50 milyon Türk'ün esir olduğunu biliyor musunuz? Doğu Türkistan gerçekten kanayan bir yaradır. 300 yıldır Çinlilerin baskı ve zulmü ile yaşıyoruz. 1857 yılında Doğu Türkistan tamamen işgal edildi. Zulüm ve baskı içinde yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Geçmişten günümüze Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kendilerine yardım eli uzattığını sözlerine ekleyen Gayretullah, "2. Abdülhamid zamanında Doğu Türkistan'ın sesine cevap verdi. Bize yardım elini uzattı. O dönemde İngilizler buna maniolmaya aramızı bozmaya çalıştılar. Ama Doğu Türkistan halkı Osmanlı'ya ihanet etmedi. Günümüze gelecek olursak Doğu Türkistan'la en çok alakadar olan kişi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Ahmet Nedim ve 7 subayını bizleri eğitmek için yollamıştır. Daha yakına gelecek olursak rahmetli Necmettin Erbakan bizlerle çok alakadar olmuşlardır. Çin hükümetini pek çok kez uyarmıştır. Gene rahmetli Bülent Ecevit bizleri savunmuş, haklı mücadelemize baskılar karşısında dahi bölücülük ve terörizm dememiştir" diye konuştu.

Amerika ve Batı ülkelerinin kendi çıkarları doğrultusunda bir anayasa oluşturarak kendilerine dayatıldığını belirten Gayretullah, "Bizlere hazırladıkları anayasanın içerisinde Türk ve İslam kelimeleri yoktu. Bizzat bu kelimelerin anayasamıza girmesi için 3 ay Amerikalılarla uğraştım. Bu gün Doğu Türkistan dünyaya kapalı bir yer haline getirildi. Camilerimiz kapalı. Dini özgürlüğümüz elimizden alındı. Eğitim vereceğiz diye gençlerimizi götürüyorlar. Götürdükleri gençlerimiz ya öldürülüyor ya da Çinlileştiriliyorlar. Nükleer atıklar bu bölgede, atom denemeleri bu bölgede. Sağlığımız elimizden alındı. Bütün bunlara rağmen bizi ayakta tutan 3 şey var. Yüreğimizdeki iman, elimizde ki Kur-an ve damarımızda akan Türk kanıdır" diye konuştu. Konuşmasının sonunda ise katılımcılardan kendileri için dua etmelerini isteyen Hızırbek Gayretullah konuşmasını noktaladı.

'Ezilenlerin yanında olun!'

Kerkük'ün Sesi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Güngör Yavuzarslan konferansın önemine dikkat çekerken, "Gittiğiniz her yerde müslüman olsun olmasın ezilenlerin yanında olun. Onların haklarını savunun. Doğu Türkistan bizim meselemizdir. Çünkü biz müslümanız, çünkü biz birer Türk evladıyız. Hepsinden önce biz insanız" ifadelerini kullandı. Yavuzarslan konferansa katılanlara ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim