İşsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması için çalışan, iş arayanları meslek sahibi yaparak piyasaya girişlerinin kolaylaştırılması için aktif işgücü programları düzenleyen İŞKUR, İşgücü Piyasasının en önemli aktörlerinden. İŞKUR'un temel amacı istihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılması olarak çalışmalarını sürdürüyor. İŞKUR Konya İl Müdürü Emrah Keleş, 2018 yılı içerisinde  30 binini işe yerleştirdiklerini,  Bu dönemde işe yerleştirilen genç sayısı 7 bin 711, kadın sayısı ise 6 bin 882 olduğuna dikkat çekti.

‘KURUM OLARAK İŞSİZLİKLE MÜCADELE VE İSTİHDAM TEMEL HEDEFİMİZDİR’

İnsanların kendini geliştirebilmesi yaşamını maddi ve manevi anlamda sürdürebilmesi, toplum içindeki sosyal rolünü yerine getirebilmesi için çalışmaya, üretmeye ve gelir elde etmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken İŞKUR Konya İl Müdürü Emrah Keleş, “ İnsanların kendini geliştirebilmesi yaşamını maddi ve manevi anlamda sürdürebilmesi, toplum içindeki sosyal rolünü yerine getirebilmesi için çalışmaya, üretmeye ve gelir elde etmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle Kurum olarak işsizlikle mücadele ve istihdam temel hedefimizdir.  Ülkemizde son yıllarda istihdamın artırılması mesleği olmayan işgücünün meslek sahibi yapılarak bir iş sahibi olmasının sağlanması için birçok program yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. Bu açıdan 2017 ve 2018 yıllarında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Milli İstihdam Seferberliği ile istihdamın yükünü çeken işverenlerimize istihdama sağladıkları katkı karşılığında destekler verilmektedir. Açıklanan Birinci ve İkinci 100 Günlük Eylem Planları ile saha çalışmalarımıza hız vererek daha çok işveren ve iş arayanımızın bu kapsamda teşvik ve desteklerden yararlanmasını amaçlamaktayız” dedi.

‘İŞKUR DESTEKLERİ AVANTAJLARI BERABERİNDE GETİRİYOR’

Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek olan teşvik ve desteklerin birçok avantajı beraberinde getirdiğine dikkat çeken Keleş, “Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan, himayelerinde gerçekleştirilen “İstihdam Şûrası’nda, Milli İstihdam Seferberliğinin ikinci fazı kapsamında uygulanacak olan teşvik ve destekleri açıklamışlardır. Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek olan teşvik ve desteklerimiz, iş arayanlarımız ve işverenlerimiz başta olmak üzere; kadınlar, gençler ve engellilere yönelik birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. 07.03.2018 tarihli ve 30373 sayılı (2. mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 19 ve 21 inci maddeler kapsamında uygulanacak İlave İstihdam Teşviki kapsamında; 01.01.2018 ila 31.12.2020 tarihleri arasında ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalının, sigorta primleri ile vergilerini 12 - 18 ay süreyle ve işyerinin faaliyet gösterdiği sektöre bağlı olarak değişen tutarlarla karşılanacaktır” ifadelerini  kullandı.

‘30 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ’

2018 Yılı Aralık sonu itibariyle İl Müdürlüğümüze İŞKUR faaliyetlerinden faydalanmak üzere  başvuruda bulunan vatandaşlarımızdan 30 binini işe yerleştirdiklerine dikkat çeken Keleş, “İstihdamın korunması ve geliştirilmesi bakımından her geçen gün yüklendiği görevleri artan Kurumumuzun misyonu İşgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda; iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetini etkin bir şekilde sunmak, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik aktif programlar yoluyla istihdamı kolaylaştırmak, korumak, geliştirmek, çeşitlendirmek ve işini kaybedenlere geçici bir süre gelir desteği sağlamaktır. İstihdamın geliştirilmesi işsizliğin azaltılması için başlatılan ve birçok desteği içeren istihdam teşviklerinden daha fazla esnafımız, işverenimiz faydalansın diye aşağı yukarı her gün meslek odalarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı ve derneklerimizi ziyaret etmekteyiz. Amacımız işverene destek olarak vatandaşlarımızın istihdamına katkı sağlamaktır. Bu amaçla Ocak-Aralık döneminde 124 farklı etkinlik gerçekleştirdik.  2018 yılı Aralık sonu itibariyle İl Müdürlüğümüze İŞKUR faaliyetlerinden faydalanmak üzere  başvuruda bulunan vatandaşlarımızdan 30 binini işe yerleştirdik. Bu dönemde işe yerleştirilen genç sayısı 7 bin 711, kadın sayısı ise 6 bin 882’dir” dedi. 2018 yılı içerisinde mesleki eğitim kurslarından, işbaşı eğitim programlarından yararlanan kişi sayısı hakkında da bilgi veren Keleş, “İşgücü piyasasında büyük önem arz eden Mesleki Eğitim Kurslarından 2018 yılı Aralık ayı itibariyle bin 317 kişi, İşbaşı Eğitim Programından 5 bin 527 kişi faydalanmıştır” ifadelerini kullandı.

‘İŞKUR GİRİŞİMCİLİĞİ; İSTİHDAMI ARTIRMAK AMACIYLA BİR POLİTİKA ARACI OLARAK KULLANMAKTADIR’

İŞKUR girişimciliği; istihdamı artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüğüne de dikkat çeken İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, “Yeni açık işler oluşturarak, işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için yeni girişimciler pek çok ülkede olduğu gibi Ülkemizde de desteklenmektedir. Bireylerin kendi işyerlerini kurarak yeni istihdam alanları açmaları ve daha fazla insanın çalışarak toplumsal refah seviyesini artırması daha güçlü bir ekonomiye geçişte önemli adımlardan birisi olarak görülmektedir.  Artık günümüzde girişimciliğin, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ve inovasyonun istihdama etkisi oldukça sık ele alınan bir konu haline gelmiştir. Bu kapsamda İŞKUR girişimciliği; istihdamı artırmak amacıyla bir politika aracı olarak kullanmaktadır. 2018 yılı Aralık ayı itibariyle 125 programda 2 bin 748 kişiye Girişimcilik Eğitimi verilmiştir. Ayrıca kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımıza da girişimcilik desteklerimiz devam etmektedir” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim