Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, Konya'nın ticaret panoramasını ele alarak güvenli ticarete dair yöntem önerilerini paylaştı. Toplantıda Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Emre Alkin de günümüzün ticaret ortamına ışık tutan sunumlar yaptı. 

İFLASLAR YÜZDE 6 ARTIŞ GÖSTERECEK

Euler Hermes Genel Müdürü Özlem Özüner, sunumunda 2015'te Türkiye ve dünya ekonomisini ele alarak, 2016 için öngörülerde bulundu. Dünya ekonomisini engebeli bir yolun beklediğini söyleyen Özüner, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki uyum sorununa dikkat çekerek, büyümenin yüzde 3'ün altında kalacağını söyledi. Özüner, "Bununla beraber global ticaretteki kayıp 400 milyar USD olacak. Türkiye için zorlu bir yılın ardından 2016'da ihracatın katkısının artması ile ekonomik iyileşmenin ılımlı seyretmesini bekliyoruz. Avrupa'daki iyileşmenin Türkiye ihracatında yüzde 50 artış sağlayabileceğini öngörüyoruz" dedi. Bunlara ek olarak Türkiye'de iflasların 2016'da yüzde 6 artacağını söyleyen Özüner, 16 bin şirketin iflas ertelemeye gideceğini belirtti. Özüner konuşmasında Konya için "Geleneksel yapıyı yenilikle birleştirmeyi her şehirde göremezsiniz" diye konuştu.

ALIN TERİ YERİNE AKIL TERİNİ ÖN PLANA ÇIKARMAK GEREKİYOR

Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt karmaşayı özgürleştiren değişmelerden bahsederek, sonuç ve süreç odaklı gündemler ışığında, alacak sigortasının önemini vurguladı. Bozkurt, "Karmaşanın özgürleştiği dünyada sizin nerde durduğunuz önemli. Bilinçli iş yönetimi için dünyada olup bitenleri anlayacaksın ve gelecek planlaması yapacaksın. Bunun için şirketlerin risk yönetimini Euler Hermes gibi profesyonel şirketlere bırakarak, ana iş kollarına odaklanmaları önemli. Geleneksel alışkanlıkla yürüyen KOBİ'lerin yüzde 72'si üç sene içinde batıyor. Alışkanlıklardan analize geçmiş KOBİ'lerde ise bu oran ilk üç yılda yüzde 16. İşe yarar bir bilgiyi bir ürünün içine gömen işletmelerin sadece yüzde 5'i batıyor" şeklinde konuştu. Bozkurt ayrıca önümüzdeki 10 yıl içinde ürün yapılarının yüzde 70'inin ve bugünkü sektörlerin değişeceğini belirterek, "İşbirliklerine gitmeniz ve destek yapılarından faydalanmanız gerekiyor. Ortak çalışmak gerekiyor. Alın teri yerine akıl terini ön plana çıkarmak gerekiyor" dedi. 

SATTIĞINIZ MALIN BİR 'ÇÖZÜM' OLMASI GEREK

"Yaptığınız işe değer katarak rekabet etmek çok önemli" diyen Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Emre Alkin, "Çarpıcı, marifetli şeyler yapmak lazım. Sizin sattığınız malın bir 'çözüm' olması gerek. Paradigmalar değişiyor, bugün insanları 2 saat internetsiz bırakın deliyorlar" şeklinde konuştu. Alkin, 21. yüzyılda bir önce yüzyıla göre daha çok savaş ve gerginlik olacağını belirterek, toplumların duyarsızlaştığına ve yeni paradigmalara dikkat çekerken, "Yeni paradigma şeffaflık, maliyet odaklılık, özel üretim, algı yönetimi, teknoloji kullanımı ve adalet. Dünyanın en büyük ekonomileri en büyük borçlularıdır. Riski yöneten insanlara bazı işleri vermek lazım. Risk yönetimi, Euler Hermes gibi profesyonellere bırakıldığında şirketler işlerine değer katmaya daha fazla odaklanabilir. Son 30 yıldır paranın peşinden çok koştuk, halbuki değerin peşinden koşmamız lazım. İşi ehline teslim edenler, sürekli yaratmaya yönelip yaratıcı hücrelerini öldürmemelidir. Yaşadığımız ülkeye ve elimizdeki değerlere 'dışarıdan içeriye' doğru bakmalıyız" dedi. Alkin konuşmasında sürekli eğitim ve yenilenmenin önemini vurgulayarak, inovasyon ve insan dokunuşunun bir arada olması gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim