Kazaların SGK'ya maliyeti ise 43 milyon TL. Önlemek, ödemekten daha ucuz. Zarar görenlerin çektiği acılarsa ekonomik değerlerle ölçülemez” dedi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesi tarafından düzenlenen 4. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu başladı. 1-3 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek sempozyum açılış programı Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen 4 oturumda, inşaat sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna dikkatlerin çekilmesinin yanı sıra, bu konuda  çalışma yapan kurumlarla uygulamacılar biraraya geldi. Sempozyuma Çalışma ve Sosyal Güvnelik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fatih Yılmaz, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, İMO Konya Şube Başkanı Ali Çınar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Cem Dinç ve AK Parti İl Başkanvekili Bestami İnan'nın yanı sıra çok sayıda mühendis ve akademisyen katıldı. 
UYGULAMALAR HAYATA GEÇİRİLEMİYOR
Sempozyumun açılışında konuşan ve 6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın ilk kez kendi hükümetleri döneminde hazırlandığını dile getiren Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, 2012 yılında 75 bin iş kazası, 300 de meslek hastalığının meydana geldiğini ifade etti. İş kazalarının SGK'ya maliyetinin ise 43 milyon TL olduğunu söyleyen Etyemez, “Önlemek, ödemekten daha ucuz. Zarar görenlerin çektiği acılar ekonomik değerlerle ölçülemez. İş güvenliği ve işçi sağlığı ile çalışma barışının temel taşıdır. Bilinç eksikliği var. Uygulamalar hayata geçmiyor” diye konuştu.
EĞİTİM EKSİKLİĞİNİ ÇÖZMEMİZ LAZIM
İMO Konya Şube Başkanı Ali Çınar, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de inşaat sektörü diğer sektörlere göre çok fazla iş kazalarına ve bu kazalar sonucu yaşanan ölüm ve yaralanma vakalarına sahne olmaktadır. Bu nedenle de özel bir inceleme, araştırma ve çözüm önerileri getirmeyi de fazlasıyla hak ediyor. İnşaat sektöründe çalışan işçilerin büyük bir kısmı vasıfsız ve eğitimsiz olup, eğitim faktörü her zaman geri planda kalmaktadır. Elbette her alanda eğitim çok önemlidir. Ancak insan hayatını direk ilgilendiren işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitim şart. İş sağlığı ve iş güvenliği alanında bilimsel olarak yapılan çalışmaların, şantiyelere yansıması aynı ölçüde olamamaktadır” dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ İLK SIRADA
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç da, sempozyumun 'adet yerini bulsun' diye yapılmadığını belirterek, sempozyumun yapı üretim sürecinde çalışanların hayatının korunmasına dikkat çektiğini açıkladı. Türkiye'nin iş kazaları listesindeki yerinin bir türlü değişmediğine dikkat çeken Yüzgeç, “Türkiye, Avprupa ölçeğinde meydana gelen iş kazalarında birinci, dünyada ise üçüncü sırada.  Yaşadığımız onca müsibet, mevzuatta gerçekleştirilen onca değişiklik, kaderimizi değiştirmemiş, iş kazaları çan almaya, canımızı acıtmaya devam etmiştir. İnşaat sektörü diğer sektörlere oranla 2-4 kat daha fazla kaza riski altındadır. Ölümlü iş kazaları listesinde sektörümüz ilk sırada bulunuyor. Yapılan araştırmalar, kazaların yüzde 50'sinin önlenmesi için kayda değer yatırıma ihtiyaç olmadığını göstermektedir. Sektörümüzde yaygın biçimde kullanılan alt işveren sistemi ve bundan kaynaklı yetki karmaşası kazalara davetiye çıkarmaktadır. Mevzuattaki eksiklik, denetim sistemindeki zaafiyet, inşaat işyerlerinin yaygınlığı, eğitimsizlik ve işverenin önleyici tedbirleri maliyet arttırıcı unsur gibi algılanması nedeniyle iş cinayetlerinin önüne geçilememektedir. Zihinsel bir değişikliğe gidilmeli. 2012 yılında 74 bin 871 iş kazası meydana geldi. 2011 yılında kazalarda bin 700 kişi ölürken, bu sayı 2012 yılında bu sayı 744'e indi. SGK'nin verilerine göre geçen yıla göre ölümle sonuçlanan kazalarda düşüş, yaralanmalı kazalarda ise artış var” dedi.   Açılışın ardından sempozyumda oturumlara geçildi.
KERİM ATICI

Editör: TE Bilişim