Konya İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katılımı (STK),  ile “Kanayan İslam Coğrafyaları-2 Suriye-İdlib” konferansı düzenlendi. Bayır Diamond Otel’de düzenlenen konferansa İHH Genel Başkan Yardımcısı ve Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Konuşmalarını gerçekleştiren İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek, Suriye'nin, dünya devletlerinin kozlarını paylaştığı bir arenaya dönüştüğünü vurgulayarak, “Rusya, İran ve Esed Rejimi tarafından, İdlib'e yönelik geniş çaplı bir saldırının olması durumunda, yüzbinlerce Suriyeli, Türkiye sınırına akın edecek. Şu anda yarım milyondan fazla Suriyeli mültecinin yaşadığı sınırda, tarihi bir insanlık krizi yaşanabilir” dedi.

“SURİYE, KOZLARIN PAYLAŞILDIĞI BİR ARENAYA DÖNÜŞTÜ!”

Suriye'nin, dünya devletlerinin kozlarını paylaştığı bir arenaya dönüştüğünü vurgulayan İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek, “Suriye'deki savaş ümmetin gündeminden düştü. Birkaç kişinin öldüğü saldırıları artık kimsenin önemsemiyor. 50 veya 100 kişinin öldüğü saldırılar gündeme geliyor. İdlib’te 3 milyondan fazla insan yaşıyor. İdlib, Suriye halkı için ne kadar önemliyse, Türkiye için de o kadar önemlidir. İdlib, Türkiye'nin son kalesidir. Biz bugün İdlib'i kaybedersek yarın Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerini de elimizde tutamayız. İdlib düşerse, diğer bölgeler de düşecektir. Rusya, İran ve Esed Rejimi tarafından, İdlib'e yönelik geniş çaplı bir saldırının olması durumunda, yüzbinlerce Suriyeli, Türkiye sınırına akın edecek.şu anda yarım milyondan fazla Suriyeli mültecinin yaşadığı sınırda, tarihi bir insanlık krizi yaşanabilir. İdlib'de yaşayan Suriyelilerin gözü kulağı Türkiye'de. Türkiye'nin, İdlib konusunda ne yapacağına bakıyorlar. Bundan yüzyıl sonra tarih kitapları, Suriye halkının destansı direnişini yazacak. Bunun yanında Rusya'nın, İran'ın ve Türkiye'nin nerede durduklarını da yazacak” dedi. 

“HAZIRLIK YAPILMALI, ACİL İHTİYAÇLAR BELİRLENMELİ”

Çok geç kalmadan tüm STK'lerin bir araya gelerek İdlib için hazırlık yapması ve acil ihtiyaçların belirlenmesi gerektiğini bildiren İHH Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal ise sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçen Kanayan İslam Coğrafyaları-1 Arakan’ diye bir program gerçekleştirmiştik. Bugünkü programı gerçekleştirmemizin sebebi de savaşa çok yakın olmamızdır. Yardım kuruluşu olsun olmasın bütün sivil toplum kuruluşları, bu konuda teyakkuz halinde olmalıdır.  Bu Coğrafya çok büyük acılara şahitlik etmiş bir coğrafyadır. Tarih boyunca insanlar oradan oraya göç ettiler. Ama bu Coğrafya en yoğun göçleri ve en büyük acıları yaşayan coğrafyaların başında geldi. Ancak her toplumun içerisinde alçaklar oluyor. Bize ne oldu da Suriyelileri ateşe sürdük! Bugün ülkemiz Suriye konusunda fiili bir savaşa, sıcak bir savaşa hiç olmadığı kadar yakın duruyor. Savaşı uzaklaştırabilmek için ülkemiz, savaşın üstüne yürüyor. Şuanda İdlib’e askeri konvoylarımız gidiyor. Yani savaşa girmemek için savaşın üstüne gidiyoruz. Bugün, bir savaşa her zaman olduğundan daha çok yakınız. Hiç bu kadar da yakın olmamıştık. Allah bize bunu kolay etsin”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim