Konya Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi ve Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi işbirliği ile ‘KOBİ’lerde İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi’ başlıklı konferans düzenlendi. Innopark’da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak DR. Helena Forsman, Innopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, Karatay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan ve çok sayıda kişi katıldı. 

Innopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, “InnoPark, AR-GE faaliyetleri sonucunda ortaya çıkarılan teknoloji yoğunluklu ürünlerin Konya Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) sınırları içinde seri üretimin yapılmasını arzu etmektedir. Konya TGB sınırları içinde teknolojik ürünlerin seri üretiminin yapılabileceği binalar inşa etmekteyiz. Dr. Forsman ile bu konuda çok yararlı bir toplantı yaptık. Bu vesile ile Konya’mıza gelen Dr. Forsman’ın bu konferansı vermesini planladık. Dr. Forsman, 1995 yılından bu yana Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya’da çeşitli ülkelerde farklı projelerde görev almıştır” dedi.

INNOPARK’IN AMACI; ÜRETİM VE İHRACATI ARTIRMAK

Botsalı, InnoPark’ın amacının bölgedeki orta ve ileri teknoloji ürünlerinin üretim ve ihracatını artırmak olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “InnoPark Bölgemizdeki KOBİ’lerin inovasyon kapasitelerini ve inovasyon yeteneklerini geliştirmek üzere bir KOBİ mentörlük sistemi kurma çalışmaları başlatmıştır. Bu çalışmalar kapsamında KOBİ’lerin inovasyon yeteneklerinin geliştirilmesi konusunda çok sayıda uluslararası projede görev alan Dr. Helena Forsman’ın bilgi ve deneyiminden yararlanmak istedik. Dr. Forsman ile bu konuda çok yararlı bir toplantı yaptık." 

SERİ ÜRETİMLERİN YAPILACAĞI BİNALAR İNŞA EDECEĞİZ

Konya TGB sınırları içinde teknolojik ürünlerin seri üretiminin yapılabileceği binalar inşa ettiklerinin ifade eden Botsalı, “Konya Sanayi Odası önderliğinde, Konya Organize Sanayi Bölgesi içinde kurulmuş olan, yönetimi ağırlıklı olarak özel sektör temsilcilerinden oluşan, buna rağmen ortakları arasında bölgemizdeki üçü devlet, üçü vakıf üniversitesi olmak üzere 6 üniversite bulunan InnoPark’ın amacı; bölgemizdeki orta ve ileri teknoloji ürünlerinin üretim ve ihracatını artırmaktır. InnoPark, adından da anlaşılacağı üzere sadece AR-GE faaliyetlerine değil, AR-GE faaliyetlerinde elde edilen bilginin kullanımı ile ekonomik kazanç elde etmeyi sağlayan inovasyon faaliyetlerine de büyük önem atfetmektedir. Konya TGB sınırları içinde teknolojik ürünlerin seri üretiminin yapılabileceği binalar inşa etmekteyiz. İsrail’de kurulu bir teknoparkın İsrail’in toplam ihracatının yüzde 10’unu, 5 teknoparkın ise toplam ihracatın yüzde 20’sini gerçekleştirdiği göz önüne alındığında InnoPark’ın teknoloji yoğunluklu ürünlerin üretildiği bir teknopark olma hedefinin bölgemizin sosyoekonomik kalkınması taşıdığı önem daha iyi anlaşılacaktır” diye konuştu

INNOPARK HİZMET ETMEYE HAZIR

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de, Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin her zaman şehrimize ve ülkemize hizmet etmeye her zaman hazır olduğunu vurgulayarak ifadelerine şu şekilde yer verdi: “Konya Sanayi Odası olarak, şehrimizin ve ülkemizin geleceğini AR-GE ve inovasyonda görüyor, çalışmalarımızı bu eksende yönlendiriyoruz. Bugünkü programımızın gerçekleştiği Innopark Konya Teknoloji geliştirme Bölgesi de bu anlayışın bir eseridir. Tamamen teknoloji üretim odaklı kurguladığımız Innopark, her zaman şehrimize ve ülkemize hizmet etmeye hazırdır. Ayrıca yine oda olarak 2017 yılını AR-GE ve Tasarım Merkezi ilan ettik. Sanayicilerimiz bizim bu çağrımıza sağduyu ile yaklaşarak, bu yıl 15 yeni AR-GE ve Tasarım Merkezi kurdu. Böylece şehrimizdeki toplam AR-GE ve Tasarım Merkezi sayısı 19’a ulaştı. Bu AR-GE ve Tasarım merkezlerinin de şehrimizin büyümesine, nitelikli üretim kapasitesinin gelişmesine önemli katkıda bulunacağına inanıyorum.”

TÜRKİYE’DEN BİN 200 ŞİRKETLE ÇALIŞILDI

İnovasyon hakkında bilgiler veren Dr. Helena Forsman, bir ürünü dış ülkelere satmanın en kolay yolu dağıtım kanallarını kolaylaştırmak olduğunu vurguladı. Türkiye’den bin 200 şirketle çalışıldığını da söyleyen Forsman, “ABD’ye bir cep telefonunu satmak için önemli olan nedir; Satışları kolaylaştırmak ve dağıtım kanallarını kolaylaştırmak lazım. Biz online ve çevrimiçi bir eğitim paketi hazırladık bu eğitim yardımıyla da cep telefonu satışını kolaylaştırdık.  Peki, Japon pazarında başarılı olabilmek için önemli olan faktör nedir? En önemli faktör teknoloji ve ürün değildir. Ürünle birlikte geliştirdiğimiz aplikasyon sayısıdır" dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim