KONTİMDER Ilgın Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cihat Tapu, İmar yönetmeliğinde son 2 yılda yapılan sürekli değişiklikler nedeniyle, inşaat sektöründe birçok firmanın iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Şehirlerin anayasası olarak kabul edilen imar kanunlarının yabancı ülkelerde nerdeyse yıllarca hiç değişmeden aynı kaldığını belirten Tapu, “Bizde senede 3-5 kez değişiyor. Hem de tam inşaat sezonunda, mevcut başvurular aksatılacak şekilde yeni maddeler isteniyor. Sonra da şehirlerimizin nasıl çarpık yapılaştığından dem vuruyoruz” dedi.
Sahadan uzak kişilerin istişare yapmadan hazırladığı yönetmeliklerin uygulamaya gelince sınıfta kaldığına dikkat çeken Mehmet Cihat Tapu. Sonrasında yaşanan süreçte yeni yönetmelik, değişiklik, mülga derken piyasada iş yapmaya çalışan mühendislere, mimarlara, müteahhitlere ve vatandaşların sorun yaşadığını söyledi. Mehmet Cihat Tapu şöyle konuştu: “Sizlere 2017 Ekim ayında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği yayınlandıktan sonra yapılan 6 değişikliği sayılarıyla birlikte aşağıda paylaşıyorum. 25 Temmuz 2019’da yayınlanan Balkonlarla ilgili yönetmelik bu dönemde çıkarılması elzem, olmazsa olmaz bir uygulama değildir. İnşaat sektörü; doların yükselmesiyle yaşanan malzeme fiyat artışları, vatandaşın faizler sebebiyle alım gücünün azalması ve piyasadaki arz talep dengesinin arasının çok açılmasından dolayı zaten kan kaybediyor. Bir de böyle yönetmelik ve uygulamalarla vatandaşı sıkıntıya sokacak hamlelerden kaçınmak gerekiyor. Masa başında bu yönetmeliği hazırlayanlar piyasaya çıktıkları zaman eminim ki bizim söylediğimiz aynı şeyleri onlar da dile getirmeye başlar. Masanın her iki tarafında da oturup düşünebilmek lazım.” 

İmar konusunda artık Konya İmar Yönetmeliğinin çıkarılması gerektiğin vurgulayan Tapu, “İlçelerdeki parsellerin küçük olmasından dolayı yaşanan otopark sorunlarından tutun da emsalleri olan adalardaki uygulamalar ve çözümsüz sorunlara kökten çözüm üretilerek inşaat sektörünün önü açılmalıdır. İlk adım olarak da balkonlarla ilgili çıkarılan yönetmeliğe çözüm üretmek adına Değerli İnşaat Mühendisi Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay Önderliğinde bu işe çözüm üretilmeli, alınacak meclis kararı ile balkonlarla ilgili çıkarılan yüzde 10 sınırı sorunu çözülmelidir” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim