KTO (Konya Ticaret Odası) Karatay Üniversitesi'nde Medicana Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Erhan Düzenli tarafından "İlk Yardım" konferansı gerçekleştirildi. Akademi Öğrenci Topluluğu'nun organizasyonunda gerçekleştirilen, KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Taner Ziylan, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Yıldırım, Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Hatice Yalçın'ın katıldığı programa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. 

Medicana Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Erhan Düzenli konuşmasında, ilk yardımın, ani olarak hastalanan ve kazaya uğrayan kişilere sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, olay yerinde yapılan geçici bir uygulama olduğunu ve amacın kazazedenin durumunun kötüye gitmesini önlemek ve hayatını kurtarmak olduğunu belirtti. Başhekim Düzenli konuşmasında, "İlk yardım, olay yerinde yapılan bir uygulama olduğu için herkes tam ve yeterli ilk yardım bilgisine sahip olmalıdır. Kaza ve yaralanmalarda ölümlerin yüzde 10'u ilk beş dakikada solunum durmasına bağlı, yüzde 50'si ilk yarım saatte büyük kanamalara bağlı olmaktadır. Bu nedenle olay yerindeki ilk yarım saat çok önemlidir. Bu ilk yarım saate altın saat denilmektedir. Basit ama etkin ilk yardım önlemleriyle, olay yerinde meydana gelen kaza ve yaralanmalara bağlı ölümlerin 2/3 ünü önleyebiliriz" dedi.

Başhekim Düzenli, "Olay yerinde ilkyardım uygulamak için hiçbir ön şart yoktur. Ancak ilkyardımcı sakin ve soğukkanlı olmalıdır. Olay yerinde, en kısa sürede yaralının ya da hastanın canlı olup olmadığına karar vermek gerekir. Boğulma, kalp durması, yaralanma, kanama vakalarında doğru ilkyardımı uygulamak ve en acil şekilde 112 ile iletişime geçmek, ilkyardımın vazgeçilmez unsurlarıdır. Günlük hayatta en çok evde, çocuk veya yetişkinler çeşitli cisim veya gıda maddeleri ile boğulmaktadır. Bu durumda suni solunum uygulamaları gerekebilir. Bir diğer önemli konu da  kalp masajıdır, kalp durduktan sonraki birkaç dakika içerisinde kalbini yeniden çalıştırmak amacıyla yapılan işlemdir. Çalışan bir kalbe masaj yapılmaz" ifadeleri ile konuşmasını bitirdi. Konuşmaların sonunda Başhekim Düzenli tarafından KTO Karatay Üniversitesi öğrencilerine cansız mankenler üzerinde uygulamalı ilk yardım eğitimi verildi.

Programın bitiminde KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Taner Ziylan tarafından Uzman Dr. Erhan Düzenli'ye desteklerinden ve katılımlarından dolayı plakettakdim edildi.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim