Konya SanayiOdası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'nın son yıllarda ihracattaTürkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdiğini söyledi.

 Son 10 yılda Konya'nın, ihracatını 11 katartırarak yılın ilk 10 ayında 1 milyar 80 milyon dolar ihracat yaptığınıbelirten Büyükhelvacıgil, ''İhracatçı firma sayımız 10 yılda 2,7 kat artarak462'den, bin 249'a yükseldi. 2012 yılı ihracat hedefimiz 1,3 milyar dolar''dedi.

Büyükhelvacıgil,Konyalı ihracatçıların alternatif pazar bulma konusunda da başarılı olduklarınıaktararak, ''Bu yılın Ocak-Ekim döneminde 174 ülkeye 1 milyar 80 milyon dolarihracat gerçekleştirilen Konya'da, otomotiv yan sanayi sektörü 95, tarımmakineleri sektörü ise 48 ülkeye ihracat yaptı'' diye konuştu.

EN FAZLAARTIŞ OTOMOTİV YAN SANAYİDE

Konyaihracatında lider konumda olan otomotiv yan sanayi sektörünün, bu yılın ilk 10ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 32 artırarak en fazlaartış kaydeden sektör olduğunu vurgulayan Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:''Konya'nın ihracatında otomotiv yan sanayi ve makine imalat sanayi öneçıkmaktadır. İhracatının yüzde 65'ini sanayi mamulleri oluşturan Konya'nın, buyılın ilk 10 ayındaki ihracatının yüzde 21'ini otomotiv yan sanayi, yüzde20'sini ise makine ve imalat sanayi oluştururken, demir ve demir dışı metalleryüzde 11'ini, iklimlendirme sanayi yüzde 5'ini, savunma ve havacılık sanayi deyüzde 2'sini oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 6'lık kısmını da diğer sanayikolları oluşturuyor.''

İHRACATINYÜZDE 42'Sİ ORTADOĞU'YA, EN YÜKSEK ARTIŞ AFRİKA'DA

Büyükhelvacıgil,Konya'nın ihracat yaptığı ilk 5 ülkenin Irak, Almanya, İran, İtalya ve Rusyaolduğunu aktardı. Konya ihracatında yüzde 42 ile Ortadoğu ülkelerinin ilksırada, AB ülkelerinin yüzde 27 ile ikinci sırada, Afrika'nın ise yüzde 15 ileüçüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Büyükhelvacıgil, Ortadoğu ülkelerindeilk üç sıranın Irak, İran ve Suudi Arabistan'ın oluşturduğunu dile getirdi.Afrika ülkelerinden Libya, Mısır, Cezayir; AB ülkelerinden ise Almanya,İngiltere ve İtalya'nın ilk üç sırada yer aldığına işaret eden Büyükhelvacıgil,Afrika ülkelerinin Konya'nın ihracatında üçüncü sırada yer almasına rağmen, bubölgeye yılın Ocak-Eylül döneminde yüzde 33 gibi önemli bir artışla 145 milyondolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti. İhracat rakamlarının daha üstseviyelere çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Büyükhelvacıgil,şöyle devam etti: ''Konya sanayisinin rekabet gücünün ve ihracatının artmasıamacıyla Türkiye'de ilk olan Uluslararası Rekabetçiliğin GeliştirilmesininDesteklenmesi Projesi(UR-GE), sektörel kümelenme projeleri gibi önemli projeleryürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda Konya'nın ihracatının daha yüksek oranlardaartmasını bekliyoruz.''

AA


Editör: TE Bilişim