Konya sanayisinin hava kargo ihtiyacını karşılamak amacıyla yatırımı tamamlanan Konya Organize Sanayi Bölgesi Hava Kargo ve Geçici Depolama Alanı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Konya Havaalanı Eski Vip Girişinde gerçekleştirilen açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, Konya Valisi Yakup Canbolat, Sanayi Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Sanayi Odası Başkanı MemişKütükcü’nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 7 gün 24 saat hizmet verecek olan hava kargo ile Konyalı sanayicilerin lojistik sorunu da büyük oranda çözüme kavuşmuş olacak. 

“SANAYİCİLERİMİZ ARTIK TÜM GÖNDERİLERİNİ BURADAN 7/24 GÖNDEREBİLECEK”

En önemli alanlardan birinin lojistik olduğunu vurgulayan Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “Malumunuz üzere Konya, özel sektör eliyle kalkınan, dışa açık ekonomi modelini benimsemiş, ihracat odaklı çalışan ve üreten şehir. Öyle ki, şehrimizin son 40 yılına baktığımızda her geçen yıl artan özel sektör yatırımlarını, son 15 yılına baktığımızda ise dış ticaretteki başarısını görüyoruz. Yani ihracat odaklı kalkınan, dünyanın neredeyse tamamıyla iş yapan bir şehiriz. Dolayısıyla, bizim için en önemli alanlardan bir tanesi de lojistik. İşte biz, bu Hava Kargo ve Geçici Depolama Alanı yatırımıyla, Konya’daki önemli bir eksiği, hava kargo taşımacılığı sorununu ortadan kaldırmış olduk. Bu yatırımdan önce sanayicilerimiz, gerek numune ürünlerini gerekse diğer gönderilerini Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerden yapıyorlardı artık buna gerek kalmadı. Sanayicilerimiz artık tüm gönderilerini buradan 7 gün 24 saat gönderebiliyorlar veya alabiliyorlar. Şu anda yurt içindeki işlemlerin tamamı buradan yapılabiliyor. Çok yakın bir zamanda ki şu anda işlemler tamamlandı, birkaç izin bekleniyor, yurtdışı işlemlerini de yapabilecekler. Tabi bu hizmet sadece Konya’mıza değil, çevremizdeki Karaman, Aksaray gibi şehirlerimize, yani bölge ekonomisine değer katacak bir hizmet. Gelmeden önce baktım; ne kadar hizmet verilmiş burada diye. Nisan sonuna kadar, 50 tona yakın hava kargo gönderisi yapılmış, 60 ton civarında da karşıdan gelen olmuş. Yani 110 tonluk bir işlem hacmi var.  Biz burada insanımızın acılı gününde de yanındayız aslında. Hava kargo alanımızda şu ana kadar, 132 kardeşimizin cenazesinin de yurt dışından Konya’ya getirilmesine aracılık etmişiz. Allah rahmet eylesin. Allah, bu yatırımda emeği geçen, şehrimizde taş üstüne taş koyan herkesten razı olsun” diye konuştu. 

“KONYA ÜLKEMİZİN LİDER ŞEHRİ OLMAKTAKİ VASFINI BÖYLECE GÖSTERMİŞ OLACAKTIR”

Konya’nın potansiyeli büyük bir şehir olduğunu vurgulayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı sözlerine ise şu şekilde devam etti: “Bu güzel günde hayırlı bir hizmetin açılışına hep birlikte vesile olmuş olduk. Sanayi Odası Konya’da hava kargo taşımacılığını başlatmak istedi ve bu haklı bir talepti. Bizler de bu konuda üzerimize düşen vazifemizi yerine getirdik. Sanayicinin hızlı bir şekilde hammaddeye ihtiyacı vardı. Konya’da zaten lisansı, üretimi ve potansiyeli ile zaten büyük bir şehir. Şuanda ülkemizde, Ankara, İstanbul, Adana, Gaziantep, İzmir ve Samsun’da kargo taşımacılığı var. Bugünden itibaren Konya’da da oldu. Dolayısıyla Konya ülkemizin lider şehri olmaktaki vasfını böylece göstermiş olacaktır. Bürokrasi engeli ve evrak kalabalığı olmadan Dünya’nın her yerine ürün gönderilebilecek. Konya Dünya’nın merkezinde olma potansiyelini kullanmalı. 3 saat uçuş ile 11 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşabiliyor. 4 saatte bu rakam 20 trilyon dolara çıkıyor. Bu avantajı lehine çevirmesi gerekiyor. Konya Türkiye’nin toplamda ihracat yaptığı ülkelerin yüzde 70’ine ihracat yapıyor. Bu şehrin geleceği için büyük bir ticaret hacmi. 2016’da dünya genelinde 3 milyar yolcu hava yolu ile taşınmış. 54 Milyon ton da yük taşınmış. Hava yolu ile taşınan eşyanın ekonomik değeri 2016 yılında 5,5 Trilyon Dolar olmuş” 

“BU YATIRIM, KONYA’NIN KARAKTERİNE UYGUN”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise Konya’nın lojistik bir merkez olma yolunda ilerlediğini vurgulayarak, “Filistin’de İsrail tarafından yapılan katliamı bir kez daha kınıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm dünya insanlığını da bu zalime dur demeye çağırıyoruz. Hizmete açmakta olduğumuz hava kargonun, hikâyesi bir hayli geriye doğru gitmektedir. Türkiye özellikle sanayi, üretim ve yüksek büyüme yapısı ile küresel pazara entegre olmayı hedefleyen bir ülkedir. Allah’a hamt olsun sanayimiz üretmeye, ekonomimizde büyümeye devam ediyor. Üretiyorsak, üretimin ana çekicisi ihracattır. Bu yatırım da Konya’nın karakterine oldukça uygun. Konya bu işi sürükleyecektir. Konya olarak 2018’de 2 milyar dolar ihracat hedefi ile emin adımlarla ilerliyoruz. Bölgeyi öne çıkaran bir çalışma. Konya üretim gücü ile lojistik bir merkez olma yoluna ilerliyor. Hava kargonun şehirde yapılan fuarlara da katkısı büyük olacaktır” dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim