Hazreti Mevlana’nın Hakk’a Vuslatının 744. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen, Uluslararası Anma Törenlerinin açılış programı Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Programa Vali Yakup Canbolat, Konya İl Jandarma Komutanı J. Alb. İsmet Cansaran, Konya İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ‘in yanı sıra çok sayıda protokol üyesi ve vatandaş katıldı. 

Öğretileri ile dünyanın her yerinde ilgi uyandıran Büyük İslam Alimi Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 744'üncü yılında törenlerle anılmaya başladı.7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Hazreti Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl dönümü etkinlikleri, "Kardeşlik Vakti" temasıyla düzenleniyor. İlk gününde ‘kardeşlik’ yürüyüşüyle başlayan etkinlikler, Mevlana Kültür Merkezi'ndeki programlarla devam etti.

HZ. MEVLANA; HOŞGÖRÜYE DAYALI HAYAT TARZININ MİMARI OLMUŞTUR

Valisi Yakup Canbolat, yaptığı konuşmada, âlimlerin yaşadıkları şehre kimlik kazandırdıklarını belirterek, “Konya'ya belirgin ve değerli bir kimlik kazandıran Hazreti Mevlana, bu şehirden dünyaya seslenmiş, hikmeti tüm dünyayı kuşatan eserlerini buradan yazmış, bu şehrin sokaklarına, duvarlarına ruh kazandırmıştır. Tarih boyunca, uygarlıklar beşiği olan Anadolu'da yüzyıllarca barış ve huzur ortamının egemen olmasında, Hazreti Mevlana gibi manevi mimarların çok büyük payı vardır. O kuran ve sünnet çizgisinden sevgiyi temel alan , insanlar arasında bütün farklılıkları aşarak bir arada yaşamanın yolunun yolunu çizmiş, milletimizin insan sevgisine  ve hoşgörüye dayalı hayat tarzının mimarı olmuştur. Hazreti Mevlana'nın insanlar arasındaki farklılıkların aşıldığı, hoşgörüye dayalı yaşam tarzını benimsemiştir. Farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğunu düşünüyor, tüm ayrılıkları bir kenara bırakıp, 'Şimdi kardeşlik vakti' diyerek buradan tüm dünyaya sesleniyoruz" diye konuştu.

KONYA'MIZIN KARDEŞ ŞEHRİ KUDÜS'TEKİ GASPA SON DERECE DUYARLIYIZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de törenlerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek ifadelerine şu şekilde yer verdi, “ İslam coğrafyasında, Müslümanların gördüğü zulümlerden dolayı üzüntü içindeyiz. Konya'mızın kardeş şehri Kudüs'teki gaspa son derece duyarlıyız. Rahmetli Mehmet Akif İnan ağabeyimiz, Kudüs'ten bahsederken ne güzel ifade ediyordu: 'Mescid-i Aksa'yı gördüm düşümde. Götür Müslüman'a selam. Dayanamıyorum bu ayrılığa, kucaklasın beni İslam.' diyordu. Maalesef hala Mescid-i Aksa'yı, Kudüs'ü kucaklayamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu programların bu etkinliklerin dünyadaki, yeryüzündeki mazlum milletlerin, mazlum Müslümanların, mazlum şehirlerinin de kurtuluşa vesile olmasını yüce Allah’tan diliyorum.Hz.  Mevlana'yı anmaktan daha önemli konunun onu anlamak olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Hazreti Mevlana'nın, Kuran-ı Kerim'den, İslam'dan yola çıkarak verdiği mesajların günümüz insanına ulaşmasını temenni ediyorum” 

80. YILINDA KARDEŞLİK VAKTİ VURGUSU 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Hz. Mevlana’nın mesnevide kardeşlik mesajları verdiğini belirterek, “Hz. Mevlana,  bütün eserlerinde Hz. Peygamberin ‘kardeş olun’ hadisinin hakikatini açıklamaya çalışmıştır. Bu seneki törenlerin esas vurgusunu ‘Kardeşlik Vakti ‘ olarak belirledik. Mevlana'ya göre; Allah ve Resul'üne aşk ve muhabbet duyanın, insana da muhabbetle yaklaştığının sevgisidir. Hz Mevlana Divan-ı Kebir'inde şöyle ifade eder: 'Ayrı ayrı bedenlerde bir tek canız. İster küçük olalım, ister ihtiyar, ister genç. Mademki yaratılışta biriz hem dirilişte, canların bu ayrılığı ne vakte kadar sürecek? Gülle dikene tahammül etmek adamlıktır ama insanın asıl insanlarla kaynaşması gerektir’. Hazreti Mevlana'yı anma törenleri modern haliyle ilk kez 1937 yılında Konya'da önce türbe ziyareti, konferans, dinleti gibi etkinliklerle başlamıştır. Zamanla sahne-salon programlarıyla çeşitlenen anma törenlerinin bu yıl 80'incisi yapılmaktadır. Cumhuriyetimizin en eski törenlerinden Mevlana'yı anma törenlerinin 80'inci yılında ana temamız 'kardeşlik' vurgusuyla hazırlanmıştır. Bu çerçevede 'Mevlevi ayini şerifi', sergiler, bilimsel toplantılar, atölye çalışmaları, dinletiler, ödül törenleri, tiyatrolar, Mevlana film gösterimleri, imza günleri ve türbe önü buluşmaları olmak üzere bin 300'ün üzerinde program yer almaktadır. Bu programların hazırlamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”  dedi

HZ. MEVLANA’NIN ORTAĞA KOYDUĞU YÖNTEM, BUGÜNKÜ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜDÜR

Konya’da bulunan üniversitelerin rektörleri adına konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin,  “Hz. Mevlana’nın kutlu yürüyüşünü gerçekleştirdiği o günün dünyası ile içinde yaşamakta olduğumuz dünyasının arasında öyle büyük benzerlikler var ki aynı şeyleri yaşıyoruz.  O dönemde yaşanan Moğol istirası İslamcoğrafyasını yerle bir etmiş, insanları katletmiş, insanları yerleri ve yurtlarından etmiştir.  Ayrıca İnanç ve düşünce dünyasında Müslümanlar çok parçalı yapıya bürünmüşler, birlik ve beraberliğini kaybetmişlerdir. Günümüzde yaşananlar o dönemde yaşanan Moğol istilasından farklı değildir.  Bu topraklarda nasıl Moğol istilası derin izler bırakmış ve unutulmamış ise bugün yaşananlar ve yaşatılanlar ise asla unutulmayacaktır.  Günümüzde yaşanan inanç ve düşünce sorunları o günün şartlarından daha derin ve ağırdır. Hz. Mevlana o günün olumsuzluklarına karşın topyekûn bir mücadeleye girmiş ve Müslümanların toparlanmasının, birliğinin sağlanmasının yolunun fikir ve inanç birliğinin sağlanmasından geçtiğini söylemiştir. Fikir ve inanç birliğinin sağlanması açısından Hz. Mevlana’nın ortağa koyduğu yöntem bugünkü sorunlarının çözümü ve yöntemidir.  Kuran çizgisinde akla ve kulağa hitap etmiştir.  Gönüllere girmiştir. Hz. Mevlana’yı anma etkinliklerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nca, "Türk tasavvuf müziği dinletisi", Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı ve Yazar Ömer Tuğrul İnançer tarafından "Mesnevi Sohbeti", Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nca "Mevlevi Ayini Şerifi" icra edildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA-HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim