Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Esnaf Odası’nın Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Esnaf Sarayı Konferans Salonunda gerçekleşen genel kurula Kahveciler Odası Başkanı Cemal Çınardalı, Bakkallar Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, Terziler Odası Başkanı Aziz Güleç, Berberler Odası Başkanı Veli Baranok, Tenekeciler Odası Başkanı Ahmet Çalış, Demirciler Odası Başkanı Mehmet Yüksel Kurt, Kahveciler Odası Yönetim Kurulu Eski Üyesi Ejder Bildik ve çok sayıda oda üyesi katıldı. Genel Kurulda Gelir-gider ve faaliyet raporlarının okunmasının ardından Mevcut Başkan Vedat Honça’nın yer aldığı tek liste ile sandık başına gidildi. Bu kapsamda Mevcut Başkan Vedat Honça tekrardan güven tazeledi. Başkanlığını Vedat Honça’nın yaptığı Yönetim Kurulu ise şu şekilde oluştu; Mustafa Ortaabacı, İsa Çelenli, Kerim Sanlav, Adem Özmen, Mehmet Aktaş, Mustafa Gülveren. Denetim Kurulu Asil; Gündüz Balta, Mesut Akbaş, Celal Yıldırım. Yönetim Kurulu Yedek; Vehbi Işıklı, Ahmet Koçyiğit, Salih Çıtak, Osman Uzun, Mustafa Şenel, Alaattin Öztürk, Hakan Acar. Denetim Kurulu Yedek; Lütfi Metiner, Medet Altınışık, İsmail Kıvanç. 

SEKTÖRDEKİ HAKSIZ REKABETTEN ŞİKÂYETÇİYİZ

Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Esnaf Odası Başkanı Vedat Honça kredi faizlerinin aşağıya çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, esnafın diğer önemli sorunlarından birisinin ise haksız rekabet olduğunu belirtti. Meslekteki diğer sorunlara da değinen Başkan Honça sözlerine şu şekilde devam etti ; “Ekonomimize katkı sağlayan üyelerimiz yani esnaflarımızın yaptıkları işler hiçte küçümsenecek bir durumda değildir. Bizim yetiştirdiğimiz ustalarımızın, çıraklarımızın ve esnafımızın ülke ekonomisine katkısı göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. 2014 yıllarında sizlerin de isteği ile bu görevi üstlendim. 4 yıl sonra karşınıza tekrar çıkmanın huzuru ve mutluluğu içerisindeyiz. İçinde bulunduğumuz şartlar göze alındığında durumların hiçte iç açıcı olmadığını görüyoruz. Beklentilerimiz esnafın korunması ve desteklenmesi amacıyla kredi faizlerinin daha aşağıya çekilmesidir. Esnafımızın en önemli sorunlarında birisi perakende sektöründe ki haksız rekabet ortamıdır. Perakende sektöründe kuralsızlıktan beslenen haksız rekabet odamız üyesi olan birçok meslek dalını olumsuz etkilemektedir. Sektörde var olan haksız rekabetin önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı ve çalışma süreleri belirlenmelidir. Meslekte yeterlilik üzerine gidilmeli esnafı kazanır hale getirmeliyiz ki vergi veya diğer yükümlülükler gönül rahatlığıyla ödensin. Son yıllarda vergilendirme politikasından dolayı vergilere ağırlık verildiği ve doğrudan vergilerin daha az önemsendiği görülmektedir. Petrolün dünya ülkelerinde bizden düşük olmasına rağmen akaryakıtın devamlı yükselmesi ülke ekonomisini etkilediği gibi bizleri de son derece etkilemektedir. Mamul giderlerimizin hemen hemen yarısından fazlası akaryakıta bağlıdır. Dolayısıyla fiyat değiştiremeden zarar eder duruma düşüyoruz. Temennimiz enflasyondaki düşüşün esnafa yansımasıdır”

HAFTA TATİLİ NOKTASINDAKİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK

Gelecek dönemlerde ki yapacakları faaliyetlerden de bahseden Honça, kayıt dışı çalışan kişilere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Hafta tatili noktasında da çalışmaların sürdürdüğünün altını çizen Honça;“Siz değerli üyelerimizi zaman zaman işyerlerinizde ziyaret ettik ve sorunlarınız dinledik. Sizlerden aldığımız destekler bizlere güç vermiştir. Üyelerimizin mutlu ve acılı günlerinde yanlarında olduk olmaya da devam edeceğiz. Valilik ve kaymakamlıklar nezdinde Ticaret İl Müdürlüğü ve vergi daireleri gibi çeşitli kurumlarla çalışmalarımızı paylaşarak hep iyi olduk. Mali krizlerden en fazla etkilenen kesimlerin arasında esnaf ve sanatkârımızın olduğunu biliyoruz. Bugün esnafımızın en önemli sorunu iş yapamamaktır. İş hacminin daralması ve düşük karlılık esnafımızın zorlanmasına neden olmaktadır. Kurumlarca gelen zamlar için her zaman olduğu gibi anında fiyat araştırmaları yapılarak mamullere yansıtılmasına sağlanması devam edecektir. Kayıt dışı çalışan kişiler için mücadele edilecektir. Oda aidatlarını ödememek için ısrar eden üyelerimizin borçları yasa gereği kanun yolu ile tahsil edilecektir. Üyelerimize her türlü seminerler ve paneller düzenleyerek mesleki konularda bilgi sahibi olmalarını sağlayacağız. İşyerimizde çalışan personellere kurslar düzenleyerek onların belgeli ve kalifiyeli olmalarını sağlayacağız. Üyelerimizin resmi kurumlarla olan işlerinde bize düşen görevleri en iyi şekilde yaparak bunların takipçisi olacağız. Düzenlenecek olan fuarlara sizlerin de desteği ile katılımlarımızı sağlayacağız. Sizlerden ricamız lütfen etkinliklerimize katılın. İşyerlerimizin hijyeni ve makineleri ile ilgili başvurularda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Hafta tatili noktasında en az sizin kadar bizimde istekli olmamıza rağmen sizleri sıkıntıya sokacağına dair kaygılarımız var. Hafta tatilinde çalışacak olan esnaflara maalesef cezai işlemler uygulanamıyor. Bizlerde ilerde sizlerin mağdur olmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üretmiş olduğumuz bütün mamullerin elbette belirli bir maliyetleri var. Bizlerde fiyat tarifemizi maliyetleri esas alarak uygulamaya koyuyoruz. Çevremize ve camiamıza zarar veren kişiler hakkında gerekli işlemleri yapacağız” diye konuştu. 

Genel Kurul’da faaliyet raporlarının okunmasının ardından 20 ve 45 yıl arasında yer alan oda üyelerin onur belgesi takdim edildi. 

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim