Engelliler Haftası'nda Başbakan Davutoğlu'na ve Konya'yı yönetenlere seslenen engelli derneklerinin yöneticileri toplu ulaşım ve yaya yolları başta olmak üzere engelliye engel teşkil eden tüm sorunların çözümünü istedi

10-16 Mayıs tarihleri arasında her yıl geleneksel olarak yapılan Engelliler Haftası kutlamalarının bu yıl sönük geçmesi engelli derneklerinin tepkisini çekiyor. Sadece 2 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde ve 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda yüzeysel açıklamalarla hatırlandıklarını belirten engelli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engellilerin hayatını doğrudan etkileyen bütün engellerin ortadan kaldırılmasını istiyor. 

KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ ŞEYLER BEKLİYORLAR

Başbakan'ın Konyalı olması Konya için büyük fırsatlar sunarken, bu aynı zamanda Konya'nın ve Konyalının beklentilerini de artırdı. Konya'da yaşayan engelliler de toplumun bir parçası olduklarına vurgu yaparak önlerine koyulan engellerin artık tamamen bitirilmesini ve bunun için daha ciddi yaptırımlar getirilmesini istiyor. Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, "Engelliler Haftası içerisinde olduğumuz bu günlerde, seçime de bir aydan daha kısa bir süre kaldı. Başbakan'ın Konyalı olması Konya için büyük bir avantaj. Biz de engelliler açısından bu avantajın en iyi şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. Başbakanımızın Konyalı olması, bu konuya daha çok duyarlılık göstermesi bizlerin beklentilerini de yükseltti. Hayat standartlarımızın yükselmesini istiyoruz. Engelli milletvekili adayımızın dahi yok derece az. Konya'da bir tane engellimiz var. Hacı Ahmet Özdemir Hocamız inşallah bizim derdimizi daha iyi anlar. Yapılması gereken çalışmalarda bizim de fikirlerimizin alınmasını istiyoruz. Bu ülkeyi yönetenler de Konya'yı yönetenler de masa başında. Ama biz engelliler sokaktayız, her yerdeyiz, toplumun içindeyiz. Bu toplumun bir parçası olarak hissediyoruz kendimizi. Fakat karşımıza çıkarılan engeller, artık toplumdan dışlanmak istediğimiz kanaatini dahi oluşturdu bizde" ifadelerini kullandı. 

İSTEDİKLERİMİZ ÇOK ZOR ŞEYLER DEĞİL!

Engellilerin hayat standartlarını biraz daha yükseltebilecek basit ama kendileri için bir o kadar da önemli olan düzenlemeleri istediklerini dile getiren Ahmet Mıhçı, "Günlük hayatta engelli olduğumuz için hiç ummadığımız anda karşımızda beliren engeller var. Çok basit şeyler bunlar. Engellilerin kullanımına uygun olmayan kaldırımlar birileri tarafından işgal edilince orada kalakalıyoruz. Engelliler için ayrılmış araç park yerlerine normal vatandaşların park yapıyor olması da bizi sıkıntıya sokuyor. Şikayet etmek acizliktir. Biz engelliyiz ama aciz değiliz. Bu nedenle şikayet etmek istemiyoruz. Toplumun içinde biz de varız. Fark edilmek istiyoruz. Sadece toplumdan ve yöneticilerden biraz daha anlayış istiyoruz. Zaten yapılan ihlallerin üzerine 15 gün gidilse, cezai tedbirler alınsa, sonrasında her şey normale döner" diye konuştu. 

TOHUM TOPRAĞA, ENGELLİ TOPLUMA MUHTAÇ

Hem toplumun, hem de devletin engellilere daha geniş bir pencereden bakmasını istediklerini söyleyen Mıhçı, "Aslında bize verilen hakların engelsizler tarafından kullanılması kul hakkına da giriyor. Belki küçük şeyler olduğu için bu hakkımızı çiğneyenler farkına varmıyor. Ama onların nazarında küçük olan şeyler, bizim için çok önemli. Bu nedenle engelleri birlikte kaldıralım istiyoruz. Nasıl ki tohum toprağa muhtaçsa, biz engelliler de topluma muhtacız. Bir engelli için engelli asansörü çok büyük bir nimettir. Farkındalık oluşmasını istiyoruz. Toplumla birlikte olduğumuzu, kimse unutmasın istiyoruz" dedi. 

GÖZÜMÜZ GÖRMESE DE GÖNLÜMÜZ BİLİYOR

Sadece seçim dönemlerinde, yılın belli günlerinde hatırlanmak ve bilinmek istemediklerini dile getiren Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan da, görme engellilerin yaşadığı sorunları anlattı. Artık Engelliler Haftası'nda bile kapılarının çalınmadığını ifade eden Veli Özağan, "Toplumun bir parçası olduğumuz unutuluyor. Bu günlerde sadece siyasiler, belediyeler engellilerin yanındayız mesajı vermek için birkaç küçük organizasyon yaparlar. Bizim gerçek sorunlarımız için bu hafta bir şey ifade etmiyor. O nedenle Konya'da bu haftayı Konya'da geçirmek istemedik. Şanlıurfa'ya bir kültür gezisi gerçekleştirdik. Bu açıkçası Konya'ya ve Konyalılara bir tepkiydi bizim için" dedi.

Milletvekili adaylarına bakıldığında da Türkiye genelinde görme engelli adayların seçilme ihtimali düşük sıralarda yer aldığını söyleyen Veli Özağan, "Engelli sivil toplum kuruluşları içerisinde çalışmış, engellilerin sorunlarını birebir bilen kimse yok. Belki engelli milletvekilimiz olacak ama engellinin sorunlarını çözebileceklerini düşünmüyorum. Bizim her şeyden önce dışarıya çıkıp kendi halimizde hareket edebilme kabiliyetimizi geliştirmemiz gerekiyor. Gözlerinizi kapatın ve yürümeyi deneyin, ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız. Engelli sivil toplum kuruluşlarından görüş almadan yapılan yatırımlar engelliler için uygun olmuyor" diye konuştu.

SAATLERCE OTOBÜS BEKLİYORUZ

Görme engellilerin sorunlarının artık kronik hale geldiğini kaydeden Veli Özağan, "Belediye otobüslerini neredeyse hiç kullanamıyoruz. Saatlerce otobüs duraklarında bekliyoruz. Birkaç görme engelli yaklaşık 2 saat bekledik. Hiç görmeyen veya kısmi gören oluyor. Yanımızdaki vatandaştan yardım istiyoruz, onlar da kendi otobüsleri gelince gidiyor. Biz yine kalıyoruz orada. Engelliler üzerinden siyaset yapmak yerine toplumsal sorunlarımızın çözümü noktasında gayret gösterilmesini istiyoruz. Biz 2 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde sayın Başbakanımızın grup toplantısını takip ettik. Kendisi ile orada görüştük. 10 sayfalık bir rapor hazırlayıp Başbakan'a teslim ettik. Üzerinden 6 ay geçti. Diğer siyasi partiler ve basın bu raporu istedi ama biz vermedik. Başbakanımızın bilmesini ve onun neticeye ulaştırmasını istedik. Ama ne yazık ki, bir geri dönüş bile yapılmadı. Başbakanımızın bu konuya eğileceğini umut ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

ALİ ARSLAN

Editör: TE Bilişim