Son yıllarda turizm alanında öne çıkmaya başlayan "Helal Konsept", yapılan çalışmalarda sertifikasyon sürecine girmiş durumda. Dünya üzerinde hareket eden 200 milyon civarındaki Müslüman turistin 2020 yılına kadar 240 milyar dolarlık bir turizm potansiyeli oluşturması bekleniyor. turizm sektöründe 50 milyar dolarlık bir gelir etme hedefi koyan Türkiye ise Helal Konsept'i geliştirerek, 240 milyar dolarlık paydan daha fazla almak istiyor. Bu anlamda çalışmalar yürüten az sayıdaki helal konsept otellerden biri olan Retaj Royale İstanbul Hotel, 2019 turizm dönemi çalışmalarına yine Konya'dan başladı. Çalışmalar kapsamında Yenigün Gazetesi'ni ziyaret eden Retaj Royale İstanbul Hotel Genel Müdürü Hakan Korik ve Retaj Royale İstanbul Hotel Satış Sorumlusu Yusuf Yurdakul, helal turizm konsepti ve turizm sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2018 yılında Türkiye'nin iyi bir turizm geliri elde ettiğini belirten Korik, helal konsepti daha da yaymak ve geliştirmek için sertifikasyon çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

TURİZMDE HEDEFLERE ULAŞILACAK

Retaj Royale İstanbul Hotel Genel Müdürü Hakan Korik, turizm sektörüne dair açıklamalarda bulundu. 2018 yılının turizm sektörü açısından iyi bir yıl olarak geride kaldığını belirten Korik, 2019 yılı beklentilerini açıkladı. 2018 yılında Türkiye olarak yaklaşık 36 milyon turistle iyi bir gelir elde edildiğini dile getiren Korik, şöyle devam etti, "Türkiye olarak turizmde hedefimiz 50 milyon turistle, 50 milyar dolar gelire ulaşmak. Bunun için yapılan çalışmalar sonuç veriyor. 2019 yılında beklentiler çok fazla. Sadece Ortadoğu, Körfez ve uzak Doğu'dan değil de artık Avrupa, Latin Amerika ve diğer pazarlardan da pay alma hedefimiz var. Yapılan görüşmeler, yapılan fuarlar oldukça olumlu. Turizmi en çok etkileyen faktör siyasi ilişkiler. Geçen sene çok ağırladığımız Suudi Arabistan turist sayısı bu sene düşecek diye bekleniyor ama ben aynı şekilde düşünmüyorum. Bu anlamda turizmdeki hedeflere ben 2019'da ulaşacağımızı düşünüyorum. Çünkü çok ciddi çalışmalar yapılıyor. TÜRSAB, Seyahat acenteleri, oteller hepsi bir şeyler yapmaya çalışıyor."

HELAL SERTİFİKASYON ARTMALI 

Helal Konsept hakkında bilgiler veren Korik, helal konsepti "Mütedeyyin insanların seyahat ettiklerinde tamamen onların beklentilerine ve yaşam tarzlarına uygun hareket edilmesi anlamına geliyor" diyerek tanımladı. Bu anlamda, helal konsept için turistlerin tüm imkanlarını sağlayan, belli standartlarda tesislerin yapılması gerektiğini belirten Korik, "Bu konuda birçok kriter var. Buradaki çalışan tüm tesislerindeki insanların eğitimleri, yapının oluşturulması, kullanılan kimyasalların, yemeklerde kullanılan ürünlerin tamamının helal gıda üzerine olması. Odaların, toplantı salonlarının bu ihtiyaçlara cevap verir olması gerekiyor. İnanılmaz detaylar var. bunları sağlayan helal tesis olmuş oluyor" dedi. Helal konseptin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi adına çeşitli çalışmalar yürütüldüğünün bilgisini veren Korik, sözlerine şöyle devam etti, "Antalya Valiliği'nin öncülüğünde "Helal Turizm Çalıştayı" yapıldı. bu çalıştay, Uluslararası Helal Turizm Derneği'nin de yer aldığı bir çalıştaydı. Akademisyenler, STK'lar, Bakanlık gibi katılımcıların olduğu çok ciddi bir çalışma oldu. Çalıştayın sonucunda çok da güzel bir bildiri yayımlandı. Helal konseptin geliştirilmesi adına zaman kaybetmeden harekete geçmek için de çalışma başlatıldı. Dünya pazarında hareket eden 200 milyon civarında Müslüman turist var. Ve bu turistlerin 2020 yılına kadar turizm sektöründeki payı 240 milyar dolar olarak bekleniyor. Biz bu pazardan önemli bir pay almak istiyoruz. Türkiye'de helal turizm konusunda tam bir sertifikasyon yok. Bunun ciddi çalışmaları yapılıyor. Bu konuda zaman kaybetmemek gerekiyor. Bütün belgelerimiz bizim elimizde olursa bu anlamda payımız çok ciddi oranlarda olacak. Dışarıdan bakıldığında olaya şöyle bakılıyor; Biz zaten Müslüman bir ülkeyiz ne gerek var sertifikasyona deniliyor. Ama iş öyle değil. Endonezya'ya baktığımızda hükümet dışarıdan aldığı tüm ürünleri helal sertifikasıyla gerçekleştiriyor. Helal olmayan hiç bir şeyi ülkelerine sokmuyor. Artık turizmde de bunlar geçerli olacak, biz de bundan payımızı almamız gerekecek."

KONYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Her turizm sezonu öncesi Anadolu'daki çalışmalarına Konya'dan başladıklarını, Konya'nın kendileri için oldukça önemli olduğuna da dikkat çeken Korik, "Biz de oteli devraldığımızdan bu yana Anadolu ruhunu yansıttığı için Konya'dan başlıyoruz. Mayıs ayına kadar bütün organizasyonları bitirmiş oluyoruz ama ilk başlangıcı Konya'da yapıyoruz. Bize bereketli geliyor. Hem manevi olarak hem de burada oluşan dostluklarımız bizim için Konya'yı ön plana çıkardı. Konya'nın helal konsept otellere ilgisi çok fazla. buradaki STK'lar, şirketler, seyahat acentelerinin büyük ilgisi var. Her geçen gün talep de artıyor" ifadelerini kullandı. 

2019 SEZONUNDAN ÜMİTLİYİZ 

Retaj Royale İstanbul Hotel Satış Sorumlusu Yusuf Yurdakul da, sezonu yine Konya'dan açtıklarını söyledi. Helal Turizm Konseptini Türkiye'ye ve dünyaya yaymak istediklerini anlatan Yurdakul, "Bunun için Helal Turizm konseptinde farklı illerde de otel açma planlarımız var. Konya, Ankara, Sivas, Malatya gibi Anadolu şehirlerinde hedeflerimiz var. Önümüzde uzun bir süreç, yol var. Bu istediğimiz her zaman olacak. Turizm sektöründe 2018 güzel geçti, 2019'a da bu ümitle girdik" değerlendirmesinde bulundu.

ABDULLAH AKİF SOLAK