TÜYAP Konya Fuarcılık tarafından düzenlenen 17'nci Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, 19-23 Mart'ta Konya Ticaret Odası-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısına TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Tugay ile basın mensupları katıldı.

‘TARIM FUARI ÜRETİCİ VE ÇİFTÇİLERİMİZİN BULUŞMA NOKTASI OLACAK’

TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 17. Konya Tarım Fuarı’nın 19 Mart’ta kapılarını ziyaretçilere açacağını söyledi. Fuar kapsamında Türk tarım sektörünün Konya’da buluşacağını belirten İlhan Ersözlü, “Bir yılı aşkın süredir devam eden satış ve pazarlama faaliyetleri sonrasında Konya Tarım Fuarı, bu yıl fuaye ile birlikte 7 ayrı salonda 60 bin metrekare kapalı, 30 bin metrekare açık alan olmak üzere toplam 90 bin sergileme alanında 100 ülkeden 441 firmanın ve bin 341 markanın katılımıyla gerçekleştirilecek. 5 gün boyunca 100 ülkeden 300 binin üzerinde ziyaretçi ağırlanacak. Tarımsal mekanizasyon anlamında tüm teknolojik yeniliklerin görücüye çıkacağı fuar, Türkiye’de ilk kez lansmanı yapılacak traktörden biçerdövere, tarımsal ekipmanlara ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Yurt içinden ziraat odalarımız, tarım il ve ilçe müdürlüklerimiz, kooperatiflerimiz ve PANKOBİRLİK destek ve işbirlikleri ile gerçekleştiren heyet organizasyonları ile Konya, üretici ve çiftçilerimizin buluşma noktası olacak” dedi.

‘FUAR İÇİN 50 ÜLKEDEN 3 BİN 500 İŞ İNSANI GELECEK’

TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü 50 ülkeden 3 bin 500’ün üzerinde iş insanının Konya’da olacağına dikkat çekerek, “Türk tarım sektörünün gururu olan Konya Tarım Fuarı, 5 gün boyunca hedef pazar niteliği taşıyan ve ihracat oranlarımızın yüksek olduğu ülkelerden gelecek heyetlere ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda 50 ülkeden 3 bin 500’ün üzerinde iş insanı Konya’da olacak. Geçtiğimiz yıl bin 9 ikili iş görüşmesi gerçekleştirmiştik. İnşallah bu yıl da ülke ekonomimize yeni ihracatlarla destek olmayı hedefliyoruz” dedi.  

‘KONYA TARIM FUARI, 17. KEZ SEKTÖR PROFESYONELLERİYLE BULUŞACAK’

2018 yılında yapılan Konya Tarım Fuarı’nda bin 9 adet ikili iş görüşmesi ile milyonlarca dolarlık iş hacmi gerçekleştiğine dikkat çeken İlhan Ersözlü, “Bu yıl da ülke ekonomimize yeni ihracat bağlarının kurulduğu bir nokta olarak destekte bulunmayı hedefliyoruz. Ayrıca TÜYAP Konya, Türkiye’nin ve Avrupa’nın her yıl yapılan en büyük tarımsal mekanizasyon fuarı olan Konya Tarım Fuarı ile 2019 yılında 300 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Tarım sektörünün hasat zamanı olan Konya Tarım Fuarı, kazançlı bağlantılar için 17. kez sektör profesyonelleriyle buluşacak”  ifadelerini kullandı. 

‘İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal da, sektörde yaşanan daralma sebebi ile sektörlerinin ihracatta zorladığına dikkat çekerek, “Üretim, verim ve kalitenin arttırılması, gelişen bilgi ve teknolojileri takip etmek, anlamak ve uygulamakla mümkündür. Gelişen bilgi ve teknolojiyi takip etmenin, hatta bunu karşılamalı olarak yapabilmenin en kolay ve verimli yolu ise fuarlardan geçmektedir. Tüm sektör paydaşlarımızı, sektörün en büyük Fuarına, Konya Tarım 2019’a davet ediyoruz. Son verilere göre, sektörde üretim ve iç piyasadaki daralma yüzde 70 mertebesine ulaşmış durumda. Buda bizi daha fazla ihracat yapmaya zorluyor. Biz de bu hedefler doğrultusunda hem bakanlıklar nezdinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Hem de fuarlarımıza nitelik alım heyetleri geliştirilmesi için gayret sarf ediyoruz. Katılımcıların ve yabancı ziyaretçilerin dahil olacağı uluslararası ikili iş görüşmelerini programını , 20-21 Mart 2019 tarihinde fuar alanında gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

‘TARIM VE TARIM FUARI DENİLDİĞİNDE AKLA İLK GELEN KONYA OLUYOR’

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Tugay ise,  “Tarım ve tarım fuarı denildiğinde akla ilk gelen Konya oluyor. Bu duruma gelmemiz ise bu işe inanarak çalışmamız ve gayret göstermemiz sonucu gerçekleşti. Konya yaklaşık 4 milyon hektar yüzölçümü ile ülkemizin en büyük toprağına sahip ilimiz. Bunun yaklaşık bir milyon 890 bin hektarında tarım yapılmakta. Tarım yapılan alanların yüzde 30’unda da yani 600 bin hektarda sulu tarım yapılmakta. Şehrimiz ülkemizin gıdasının sigortası konumunda olup en temel gıda maddelerini yoğun bir şekilde üretmektedir” ifadelerini kullandı. 

‘KONYAYI VE ÜLKEMİZİ GÜÇLÜ TARIM FUARI BEKLİYOR’ 

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş da Konya’yı ve Türkiye’yi güçlü bir tarım fuarı beklediğine dikkat çekerek, “Ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme ve ihracat hedeflerine ulaşmasındaki en önemli payı, tarım ve tarımsal sanayi ürünlerinin alacağını düşündüğümüzde bu fuarın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Bu yıl ülkemizi ve Konya’mızı güçlü bir tarım fuarı bekliyor. 2019 Konya Tarım Fuarı’nda, yabancı alım heyetleri ve ziyaretçi konusunda önemli gelişmeler yaşanacak. Birçok ülkeden alım heyetleri gelecek. Yabancı katılımcı konusunda önemli organizasyonlar yapıldı” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim