Sektörün yenilikçi ve üretici firmalarından olan Akday Grup Makine yeni üretmiş olduğu ürünler ile faaliyet ve hizmetlerine devam ediyor. Hayvan sağlığı ile ilgili araştırmalar yapan firma bu yönde makineler üretip hayvanda ki süt verimini artırıyor. Bu anlamda hayvanların ayak sağlığı için pedikür hizmeti verecek tırnak kesme makinesi üreten firma, oldukça ilgi çekiyor. 

Büyükbaş hayvanlar için tırnak kesme makinesi üreterek dikkatleri üzerine çeken Akday Grup Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Türkel, hayvan ayak sağlığının süt verimine önemli derecede etki ettiğini belirterek, “AKDAY Grup Makine hayvanların ayak sağlığı ile ilgili bir firma. Hidrolik kontrollü olarak makineleri Konya’da ilk üreten biziz.Selçuk Üniversitesinden hocalar ile görüştüğümüzde ayak problemlerinin süt verimine çok büyük etkisi olduğunu öğrendik. O zaman tabi veteriner hekimlerden de destek aldık. İnsan ayağında nasıl tırnak problemi olduğu zaman yürümesi değişiyorsa, hayvanda da süt verimi düşüyor. Bizde bunu düşünerek hidrolik kontrollü tırnak kesme makinesi üretelim dedik” diye konuştu.  

HAYVAN AYAK SAĞLIĞINA ÖNEM VERİYORLAR

AKDAY Grup Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Türkel, hayvan sağlığı ile ilgili makineler ürettiklerini söyleyerek vatandaşların il etapta yadırgadığını ancak şuan da alıştıklarını belirtti. Satışlarının iyi olduğunu da söyleyen Türkel; “AKDAY Grup Makine hayvanların ayak sağlığı ile ilgili bir firma. 3 yıl önce kurulan bir firmayız. Kuruluş amacımız; yurtdışından gelen tırnak kesme makineleri vardı. Onlardan esinlenerek Türkiye’de hidrolik olarak üretelim dedik. O zamanlar manüel olanları vardı. Hidrolik olanları yoktu. Firmamız iki üç denemenin ardından Muaffak oldu. Bundan sonrada hidrolik kontrollü tırnak kesme makinelerine başladık. İlk etapta vatandaşlarımıza biraz yabancı ve fiyat olarak yüksek geldi. Ama daha sonralarda özellikle bu sene vatandaşlarımız kabullenmeye başladı. Satışlarımız elhamdülillah Türkiye şartlarında iyi. Daha da iyi olacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

AYAK SAĞLIĞI HAYVANDA SÜT VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR

Hayvan ayak sağlığının süt verimine araştırmaları sonucu etki ettiğini öğrendiklerini Ahmet Türkel bundan dolayı hidrolik tırnak kesme makinesi ürettiklerini vurguladı. Yeni ürünleri olan ayak yıkama havuzundan da bahseden Türkel, “Hidrolik kontrollü olarak makineleri Konya’da ilk üreten biziz. Sermayesi kısıtlı olan insanlar için yeni bir makine üretmek büyük bir risk. Selçuk Üniversitesinden hocalar ile görüştüğümüzde ayak problemlerinin süt verimine çok büyük etkisi olduğunu öğrendik. O zaman tabi veteriner hekimlerden de destek aldık. İnsan ayağında nasıl tırnak problemi olduğu zaman yürümesi değişiyorsa, hayvanda da süt verimi düşüyor. Bundan dolayı 6 aylık periyotlar içerisinde hayvanın ayağına bakılması gerekir. Doğadaki hayvanlar için pek gerek yok ama besilik hayvanlarda sorun oluyor. Bunların önlerine geçmek için de rutin bakımlar şart oluyor. Bakımlar yapılırken de hayvana eziyet edilmemesi gerekir. Bizde bu nedenleri düşünerek 16 fonksiyonlu ileri ve gerili olarak hidrolik makinemizi ürettik. Hayvan öncelikle hidrolik makinenin içerisine alınıyor. Çift bölge sistem ile hayvan ön boyundan mekanik ve hidrolik olarak arka kapısı ile kapatılıyor. Daha sonra karın bölgesinden de destek veriliyor. 4 tane ayak için ayrı bir donanım var. Her bir ayak hidrolik yardımı ile operatöre sunuluyor. Yani operatör ayağı işlem yapılacağı seviyeye getiriyor. Biz birde ek olarak asansör sistemi yaptık. Hayvan insanın boyuna göre yükseltilip indirilebiliyor. Birde ayak yıkama makinemiz var. Bu sene ilk kez fuara çıkardık. Hayvan temizliğine ve dezenfektesi önemli olduğu için bir tek parça havuz yapalım dedik. Kapalı çevrim ile üste elek kullanarak ve hayvanın pisliğini dışarı atarak kapalı çevrim havuz ürettik. Denemeleri 2 aya kadar bitecek ve piyasaya sunacağız. İsteyen ve talep eden çok oldu. Ama biz tamamen ticari olarak düşünmüyoruz. Müşteriyi memnun etmeyi düşünüyoruz. Yani makineyi tam olarak deneyeceğiz” dedi. 

REKABETİN ÇOK OLMASI DENGESİZLİK YARATIYOR

Piyasa hakkında değerlendirmelerde de bulunan Türkel maliyetlerin yüksek olduğunu ve rekabetin bir hayli fazla olmasından yakındı. Geçtiğimiz günlerde düzenlene hayvancılık fuarında yer aldıklarını da sözlerine ekleyen Türkel, verim alamadıklarını da cümlelerine ekleyerek şu şekilde devam etti; “Sanayide imalatçı için kar marjları çok düşük. Rekabet ortamı çok fazla. Tamam, rekabet güzel bir şeydir ama kaliteli ürün yapmak gerekiyor. Her kalitenin de bir bedeli var tabi. Siz kaliteli ürün yapmak için uğraşırken diğer tarafta kalitesiz ürün daha ucuz. Elbette daha ucuz olacak ama bu seferde rekabet gücümüz azalıyor. Yani hem kaliteli hem de ucuz yapmak zorunda kalıyorsunuz. Maliyetler zaten çok yüksek. Hidrolik malzeme ile çalışıyoruz malzemeler Euro olarak dışarıdan geliyor. Makinenin yüzde 50’sinden fazlası yerli ama Dolar ve Euro çok büyük etken oluyor. Yani şuanda Sanayi esnafının zorlandığını söyleyebiliriz. Nakit akışı da çok fazla yok. Her şey çek ve senetle dönmeye başladı. En güzel ticaret nakit ticarettir. Eylül’de yapılan hayvancılık fuarı verimsiz geçti. Ziyaretçi sayısı olarak Konya’ya yakışmayan bir fuar oldu. Bence TÜYAP gerekeni yapmıyor. Bir esnaf ve sanayici fuarlardan bazı şeyler bekler. Biz hiçbirini alamadık. Yapılan masrafları karşılamadı. TÜYAP yetkililerini bu konuda sağ duyulu olmaya çağırıyoruz. Hayvancılık fuarının zamanında ve reklamının yeterince yapılmasını istiyoruz. Çünkü Konya tarım ve hayvancılık kenti.”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim