Konya Minibüsçüler ve Umumi Servis Araçları Esnaf Odası, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilecek olan ‘Hayattan Kopma’ Projesi ile 5-18 yaş grubunu oluşturan anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim ve lise çağındaki çocuk ve gençlerin zararlı madde bağımlılığından uzak tutmak amaçlıyor. Türkiye’de bir ilk olan proje İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından tam not aldı. Projenin hedef kitlesini Konya’da il merkezinde servis taşımacılığı yapan 1200 şoför, 300 rehber personel ve 480 okuldaki tüm öğrenciler hedef kitlesini oluşturuyor.

SERVİS ŞÖFÖRLERİ VE REHBERLERE EĞİTİM VERİLECEK

Projeye “Madde bağımlılığından kurtulmanın en etkin yolu hiç başlamamaktır” sloganı ile yola çıktıklarını ifade eden Konya Minibüsçüler ve Umumi Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, “Madde bağımlılığından kurtulmanın en etkin yolu hiç başlamamaktır” sloganını çıkış noktası olarak belirleyerek ailelerin emanet ettiği gençlerimizi güvenli bir şekilde okul ve evlerine taşıyan okul servis aracı şoförlerinin ve öğrencileri taşıyan okul servis araçlarında, araç içi düzenini sağlayan, öğrencilerin araca iniş ve binişlerinde yardımcı olan rehber personellerin , çocukları okul ve evlerine ulaştırma görevlerini gerçekleştirmenin yanı sıra zararlı madde kullanım yaşı sınırında ki gençlerin madde kullanımına başlamadan önce tedbirler almasına yönelik çalışmalar kapsamında servis şoförleri ve rehber personellerin bu  sürece doğru ve etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak projenin asli amacıdır” dedi.

OFİSLER KURULACAK 

Madde kullanılmadan koruma ve kurtarma ofisleri kurulacağını ifade eden Karabacak, “Madde Kullanımından  Korunma ve Kurtarma Ofisleri (MAKKO) ilk madde kullanım deneyimini gerçekleştirmeden önce ve madde kullanmaya başlamamış olan gençlerimizi korumak amaçlanmaktadır. Şoförler ve rehber personeller özendirici davranışlardan uzak durmalarını konusunda bilinçlendirerek, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi ailelerinin ve öğretmenlerinin gözlem zamanlarının dışında kalan ulaşım zamanlarında bu görevi şoför ve rehber personellerin üstlenmelerini sağlayarak gençlerimizin gelişim çağlarına en doğru şekilde refakat etmeleri sağlanacaktır. Verilecek olan eğitimler ile şoförlerin, rehber personellerin ve rehber öğretmenlerin hem kendi aralarında hem de gençler ile iletişimleri iyileştirerek, aile, öğretmen ve şoför üçgeninin odak noktası olan öğrenciler ile ilişkileri maksimum düzeyde faydalı hale getirilerek, zararlı madde kullanımına eğilimi olan veya zararlı kullanan gençlerin aile içi ve sosyal yaşamlarını tahrip etmeyecek şekilde ilerlemesinin sağlanması ve kontrol altında tutulması, şoför ve öğretmen ilişkilerinin başrol aldığı bir şekilde gerçekleştirileceğine inanılmaktır”  ifade kullandı. 

PROJE KONYA’DAN 81 ŞEHİRE YAYILACAK 

Projenin ilk aşamasının Konya il merkezinde tamamlanmasının adından ilerleyen dönemlerde Konya’nın ilçeleri başta olmak üzere tüm Türkiye’ye yayılacağını ifade eden Karabacak, “  Proje  kapsamında eğitim alan servis şoförleri ve rehber personellerin hem kendilerini hem de gençlerin zararlı madde kullanımından korunması veya kurtulması gençlerin başta kendileri olmak üzere aileleri, arkadaş çevreleri ve toplumun diğer bireyleri üzerinde farkındalık oluşturacaktır. Projenin il aşamasının Konya il merkezinde tamamlanmasının ardından gelecek dönemlerde projenin Konya ilçeleri başta olmak üzere tüm Türkiye de dalga dalga büyüyecektir. Projenin onaylanması ile birlikte kullanılan servis araçlarına 'Bu araç HAYATTAN KOPMA Projesi kapsamında eğitim almıştır' şekline çıkartmalar yada gençlerin bu projeden haberdar olmaları için şoförlere verilecek projenin adının geçtiği kimlik kartları kullanılarak halkın çocuklarını servise verirken bu proje kapsamında eğitim almış araç şoförlerini tercih ve tavsiye etmesi sağlanacaktır. Bireyler toplumda çarpan etkisi yaratarak zararlı madde kullanımından koruma ve kurtarma sayısı her geçen gün daha da artacaktır. Ayrıca bireyler almış oldukları koruyu ve kurtarıcı eğitimler sayesinde, eğitimi alan kişilerin yaşamları devam ettikçe proje de hayat bulmaya ve dolayısı ile sürdürebilir olmaya devam edecektir” dedi.

AMACIMIZ MADDE BAĞIMLILIĞI KONUSUNDA FARKINDALIK SAĞLAMAK

Projenin hedef kitlesinden de bahseden Karabacak, “Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü başkanlığında, Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilecek olan projede maksimum düzeyde bireye ulaşılarak, kullanılan maddeler sonucunda artan cinayet, boşanma, hırsızlık, intihar, taciz, tecavüz ve trafik kazaları gibi suçların oluşturan farkındalık vesilesi ile düşüşünü sağlayarak toplumumuzun refah seviyesini en üste çıkarıp, huzur ve güveni toplumuzda tahsisi etmek proje hedeflerinin gerçekleşmesi sonucunda beklenen olumlu etkilerdir. Servis şoförleri ve rehber personellerin eğitimi ile zararlı kullanımına bağlı fiziksel ve ruhsal etkileri tanıma ve önleme yolları mevzuat çerçevesinde yapılacak iş-işlemlerle ilgili bili sahibi olunarak mevzuat ve yönetmenliklere yeni öneriler getirmesi de projenin hedefleri arasında yer almaktadır. Konya il merkezindeki okul servis taşımacılığı yapan bin200 şoför,300 rehber ve dolayısıyla 480 okulda ki tüm örgenciler ve rehber öğretmenler hedef kitlesini oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim