Tespihte genelde Kehribar çeşitlerinin rağbet gördüğünden söz eden Aksoy, "Kehribar çam reçinesinin fosilleşmesiyle oluşuyor. Bu doğal olan maddeyi içerisindeki fosilleşmiş kalıntılardan ayırt edebilirsiniz. Kehribar ateş ve sıkma olmak üzere ikiye ayrılır.  Doğal kehribar 'Ateş Kehribar' olarak da bilinir. Ateş Kehribarın şeffaf bir görünümü vardır. Diğer yandan yapay malzemeyle de yapılan kehribar var. Doğal olmayışı kimi zaman anlaşılmaz. Ayırt etmek için ışıkta içerisindeki mikro organizmalara bakarız" diyerek Kehribar çeşitleriyle ilgili bilgi verdi.

FİYATI 50 BİN TL'YE KADAR ÇIKABİLİYOR

 Kehribar tespihlerinde el işçiliğinin zahmetli olduğunu dile getiren Aksoy, "Kehribar özel işlemelerden geçerek özel biçimler alıyor, bu zahmetli ve zor bir iş. İşçiliğin sürecine göre ve taşın boyutuna oranla fiyatlar yükseliyor. Piyasada 100 TL´den 50 Bin TL´ye kadar Kehribar tespih mevcut" diye konuştu. Son dönemlerde internet üzerinden yüksek fiyata satılan sahte ürünlere dikkat çeken Serdar Aksoy, "İnsanlar internetteki fotoğraflardan beğendikleri tespihleri yüksek fiyatlarla satın alıyor. Tespih ellerine geçtiğinde ise birçoğu da ödedikleri ücretten ötürü pişmanlık duyuyor. Çünkü bu ürünler içinde katkı maddelerini barındıran orijinal olmayan malzemeden yapılıyor" diyerek meraklıları uyardı. 

TESPİH YAKILARAK TEST EDİLMEZ

Günümüzde tespihin bir gösteriş unsuru olarak kullanıldığından bahseden Aksoy, "Tespih sallanmaz çekilir. Tespih insan hayatı gibidir. Zamanla renkten renge girer. İnsan da böyle yıpranır. Bazen elimize Osmanlı döneminden kalma tespihler geliyor. Birçoğu yakılarak test edildiği için büyük tahribat görmüş vaziyette. Bu test yöntemi yanlış, tespih kesinlikle yakılarak test edilmez. Doğadaki birçok madde tespih yapımında kullanılıyor. Hayvansal, bitkisel birçok maddeden tespih yapımında yararlanılır. Bunun dışında kişiye özel tespih yapımları da mevcut" diyerek eski objelerin de tespih yapımında kullanıldığını sözlerine ekledi. 

MUHAMMED DENİZ

Editör: TE Bilişim