Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen program açış konuşmasında Koyunoğlu Müzesinde Selçuklu Araştırmaları Merkezi olarak ayda bir Selçuklu sultanları ile ilgili program yaptıklarını, Selçuklu hanım sultanlarını araştıran kişi sayısının az olduğunu,Doç.Dr.Fikret Salman’ın “Türklerde Kıyafet” adlı tezinin geniş çaplı bir olduğunu, İnce Minare Müzesinde minyatür ve kabartmalardaki resimlerden yola çıkılarak yapılan kıyafetlerle TRT’nin çekim yaptığını söyledi.

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİNİN GÖREVİ

 Türkiye’de 20 civarında Olgunlaşma Enstitüsü olduğunadikkat çekenÇakan” Olgunlaşma Enstitülerin geleneksel el sanatlarını yaşatarak gelecek kuşaklara aktarma görevi yapmaktadır. Günümüzde Selçuklu kumaş örneklerinden fazla göremiyoruz. Kubadabad Saray çini eserlerinde giysi örneklerini görebiliyoruz. Konya’ya gelerek müzelerde Selçuklu çini eserler üzerinde araştırmalar yaptık.Konya Karatay Müzesinde Anadolu Selçuklu dönemine ait yüzlerce eser sergileniyor. Dönemin kıyafet tarzının en belirgin özellikleri ise çiniler üzerindeki tasvirlerde bulunuyor.”

GELECEĞE BIRAKILAN MİRAS

 Anadolu Selçuklu giysilerine minyatür, çini seramik,fresk,taş kabartma ve madenlerde rastlandığını belirten Çakan “ Anadolu Selçukluları Anadolu topraklarında hüküm sürdüğü tarihlerde yaptıkları ve birçoğu bugüne kadar ulaşan çok kıymetli eserleri insanlığa miras bırakmıştır.Anadolu topraklarında iki asırdan fazla hüküm süren, Osmanlı İmparatorluğu'nun temellerini atan Anadolu Selçuklularının çini motifleri el işçiliği ile günümüze taşınıyor.Çiniler incelendikçe dönemin kıyafetlerinin özellikleri ortaya çıkıyor. Kadın ve erkekler ata bindiklerinden kendilerine rahatlık sağlayacak kıyafetleri tercih etmişlerdir.” dedi. Çakan,çinilerin üzerindeki motifler Antalya Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde kıyafetlere ve aksesuarlara işlendi. Kıyafetlerde bol miktarda deri, metal ve keçe kullanıldı.Anadolu’daki dokuma örneklerini kendi dokuma atölyemizde dokuduk. Keçe dövmelerini ve başlıkları kendimiz yaptık.Minyatürlerden yola çıkarak takke,külah,kavuk,sarık,börkleri ve saç şekillerini inceledik.Hem erkek hem de kadınlarda uzun saçı tercih etmişler, başlıklarda aksesuarları kullanmışlardır.Slayt eşliğinde Selçuklu kıyafetleri hakkında bilgi veren Çakan, Antalya’dan getirdikleri 3 Selçuklu kıyafetini dinleyicilere tanıttı : “Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1.Alaaddin Keykubat adını verdiğimiz giysileri Karatay Medresesindeki Kubadabad Saray çinilerinden esinlenerek hazırladık. Fabrikasyon olarak çalışmadan kendi atölyelerimizde kıyafetleri üretiyoruz.2.Alaaddin Keykubat ve Gıyaseddin Keyhüsrev giysilerini heykelciklerden yola çıkarak oluşturduk.Makperi Hunad Hatun giysisinde ipek ve keçe yedirme tekniğini kullandık.Kumaşı Erzurum ehram dokumasından yapılan Gevher Nesibe Hatun giysisinde saray çinilerinden yararlandık.Melike-i Adile Sultan giysisi sultanın ata bindiğini düşündüğümüz için oldukça rahat bir giysidir.” 

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim