Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce düzenlenen Kur'an'ın Genç Muhafızları Hafızlık ve Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışmalarının final programı,  Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen yarışma programına AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Konya Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Din Öğretimi Genel Müdürü  Nazif Yılmaz, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız  Osman Şahin, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Program açılış konuşmaları ile devam ederken konuşmalarını yapan Din Öğretimi Genel Müdürü  Nazif Yılmaz, Konya'da hafızlık eğitimi ve niteliği üzerine bir kütüphane kurmak istediklerini belirterek, "Hafız Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Ortaokulunda hafızlık araştırmaları ve uygulamaları kütüphanesi kuracağız. Bir diğeri de  İstanbul'da Şehit Ragıp Ali Bilgen Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesine yapılacak. Bu okullar, hafızlıkla ilgili tüm çalışmalar toplanarak, daha nitelikli hafızlık çalışmasının yapılabilmesi için kullanılacak.Konya Türkiye'de imam hatip okullaşmasında 1 numara bir şehirdir. Kur'an tilavetinin geliştirilmesi hem de hafızlığın geliştirilmesi ile ilgili özgün çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

KONYA'DA HAFIZLIK EĞİTİMİ ÜZERİNE BİR KÜTÜPHANE KURMAK İSTİYORUZ

Konya'nın imam hatip okulları kapsamında Türkiye'deki iller arasında 1 numara olduğunu kaydeden Din Öğretimi Genel Müdürü  Nazif Yılmaz, "Konya ve  İstanbul'da hafızlık eğitimi ve niteliği üzerine özel bir kütüphane kurmak istiyoruz' diyerek, "Konya bizim güzel çalışmalarımıza ev sahipliği yapıyor. Konya 32 yıldır devam eden etkinliğimize de ev sahipliği yapmaktadır. Konya Türkiye'de imam hatip okullaşmasında 1 numara bir şehirdir. Kur'an tilavetinin geliştirilmesi hem de hafızlığın geliştirilmesi ile ilgili özgün çalışmalar yapıyoruz. Öğretmenlerimiz için hizmet içi eğitim çalışmaları, hafız öğretmenlerimiz için hafızlık geliştirme kampları, hafız öğrencilerimiz için onların eğitim gördüğü tamamı hafız olan veya öğrencilerinin bir kısmı hafız olan proje imam hatip liseleri gibi faaliyetlerimiz devam etmektedir.Türkiye'de 3 yıldır örgün eğitimle birlikte hafızlık eğitimini sistemli şekilde uyguluyoruz.Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan proje kapsamında, şu anda 2 bin 610 öğrenci hafızlık eğitimi alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak çalışmalarımız neticesinde, çocuklar okul ortamından kopmadan hafızlık yapabilecekler. Konya ve  İstanbul'da hafızlık eğitimi ve niteliği üzerine özel bir kütüphane kurmak istiyoruz. Bunlardan biri Hafız Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Ortaokulu. Bu okulumuzda hafızlık araştırmaları ve uygulamaları kütüphanesi kuracağız. Bir diğeri de  İstanbul'da Şehit Ragıp Ali Bilgen Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesine yapılacak. Bu okullar, hafızlıkla ilgili tüm çalışmalar toplanarak, daha nitelikli hafızlık çalışmasının yapılabilmesi için kullanılacak" ifadelerini kullandı. 

İLİMİZDE 168 İMAM HATİP ORTAOKULU BULUNMAKTADIR

Konya Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy imam hatip neslinin önünün açılmasında güzel gelişmelerin olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: "Seçilerek Türkiye finali için buraya gelen hafızlarımızı ve sesleri ile kulaklarımızın pasını silecek genç Bilalleri belirlemek için buradayız. Özellikle son dönemde İmam hatip mayasına ömrünü vakıf eden Hacı VeyisZade'ninşehrinde hafızları ve genç Bilalleri dinlemek ve ağırlamak ne güzel. Son dönemlerde İmam Hatip neslinin önünün açılması ile ülkemizde çok güzel gelişmeler oldu. Özellikle 2012-2017 yılları arasında geldiğimiz oran itibari ile ilimizde 168 İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır. Burada toplam 49 bin 107 öğrencimiz eğitim görüyor. Bu öğrencinin toplam öğrenciye oranı yüzde 36'dır. Bunu özellikle Konya'da üç ilçeye oranladığımızda bu sayı her yüz öğrenciden 50'sinin imam hatip ortaokuluna gittiğini göstermektedir. İlimizde imam hatip lisesi sayısına baktığımızda toplam 57 imam hatip lisemiz var. Burada da 27 bin 368 öğrencimiz eğitim görmektedir. Bununda lise öğrencilerine oranı yüzde 26'dır. Yapacak daha çok işimiz var. Özellikle İslam coğrafyasına baktığımızda Kur'an'ın ipine sarılacak ne kadar insanın olduğunu ya da başka bir ifade ile ne kadar dağınık olduğumuzu da üzülerek görmekteyiz. O yüzden bunlar bizi asla rehavete kavuşturmamalıdır. Daha çok çalışarak daha çok yere su, ilim ve ışık götürmeliyiz. Bu fani âlemden kötü bir zeval ile gitmek istemiyorsak kalan ömrümüzü de Kur'an ve sünnetin ışığında tamamlamak zorundayız. Ümmetin tek ümidi olan bu ülkenin gençlerini bu coğrafyaya ilaç olmak suretiyle hep birlikte yetiştirmek zorundayız."

Konuşmaların ardından, jüri başkanlığını Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin'in yaptığı yarışmaya geçildi. Yarışmada, Türkiye'nin çeşitli illerinden öğrenciler, jüri önünde ter döktü.Hafızlık yarışmasında İstanbul'dan Fatih Polat birinci, Rize'den İsmail Albayrak ikinci, Erzurum'dan Yunus Emre Ağveranlı üçüncü oldu.Ezan okuma yarışmasında ise İstanbul'dan Mehmet Korkusuz birinciliği, Çorum'dan İsmail Soluk ikinciliği, Eskişehir'den Halil İbrahim Baysan da üçüncülüğü elde etti.Dereceye giren öğrencilere ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi.

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim