Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde bu hafta, “70.Yılında Yeni Konya ve Konya Basını” konuşuldu. Kontv Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin açış konuşmasında Yeni Konya Gazetesi’yle ilgili KTO’nun özel yayınları arasında çıkan Konya Medyası adlı kitapta yer alan bilgileri paylaşan Gazeteci-Yazar Yaşar Toy, şu ifadelere yer verdi: “1 Haziran 1949 tarihinde Mustafa Necati Gücüyener tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde yayınını sürdüren en eski siyasî gazetedir. 1987 yılı başında Gücüyener’ler gazeteyi Hüseyin Oğuz’a devrederek yayıncılıktan çekilmişlerdir. 1 Mayıs 1997-31 Aralık 2001 tarihleri arasında Endüstri Holding’in bünyesine katılan gazete, 9 Ağustos 2002 tarihine kadar 220 gün yayın hayatına ara verdikten sonra Hüseyin Oğuz’un yönetiminde DYP Genel Başkan Yardımcısı Mümtaz Yavuz’un malî desteğiyle yeniden yayınlanmaya başlamıştır. 2005 yılı sonlarında bir süre Anadolu Tıp Merkezi sahibi Ömer Faruk Pekcan’ın desteğiyle yayınlanan gazete, içine düşülen malî sorunların aşılamaması sonrasında Anadolu Medya Grubu (ANMEG)’na satıldı. 24 Şubat 2006 tarihinde ANMEG tarafından devralınan Yeni Konya Gazetesi, 1 Mart 2006 tarihinden itibaren farklı içeriği ve görünümüyle okurlarıyla buluşmaya devam etmektedir.”

‘GÜNÜMÜZDE HÜR HABERCİLİK YAPILMIYOR’

Yeni Konya Gazetesi ve Konya Basını hakkında önemli açıklamalar yapan Gazeteci-Yazar Mehmet Yenikaynak, “Ben hem mektepli hem alaylı bir gazeteciyim. Yeni Konya benim için bir mektepti” dedikten sonra babasından dolayı spor muhabiri ve gazeteciliği yaptığını belirterek “Yeni Konya’nın en büyük özelliği şuydu. Patronlar hiçbir zaman gazetecinin haberine karışmazlardı. 15 yıllık gazetecilik hayatımda patronun odasına 15 kere çıkmadım.” dedi.

Entertip baskıdan ofset baskıya geçildiğinde Yeni Konya ile Yeni Meram’ın tirajlarının 15 bine ulaştığını kaydeden Yenikaynak, “Günümüzde, bana göre o günkü habercilik kadar hür habercilik yapılmıyor. Gazete satmak için gazetecilik yapmak gerekiyor.” diyerek teknik açıdan eskiden gazetelerin ne kadar zor şartlar altında çıktığını da anlattı.

‘BASIN VE GAZETELER ÖZGÜR DEĞİL’

Gazetelerin 2040 yılına kadar tamamen dijitalleşerek e-gazeteye dönüşeceği ve 2040 yılının bir milat olarak ortaya atıldığını ifade eden Toy, “özgür bir basın var mıdır?” sorusuna yönelik olarak “Bana göre hiçbir basın yeryüzünde ve dünyada bugün anlamıyla özgür değildir. Ya sermaye sahiplerinin, ya siyasi erklerin ya da bir başka gücün etkisi altında hayatına devam ediyor” dedi. Gazeteci Yenikaynak ise, “Ben gazetelerin özgür olduğuna inanmıyorum. Haklıdır ve kimseyi de suçlamıyorum. Gazete çıkarmak da kolay değil, reklam ve ilan gelirin olması gerekiyor. Belediyenin aleyhinde haber yapamazsın. Yaparsan belediye sana ayda 15 bin lira reklam parası ödüyor. Alamazsın. Alamazsan iflas edersin!” diye konuştu.

‘BAŞARININ TEMELİNDE PLAN VARDIR’

Kontv Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nurettin Kılıç ise, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve ekibine teşekkür ettikten sonra Anmeg Vakfı hakkında bilgi verdikten sonra Kontv’nin 1992’de Arafat’tan canlı yayınla yayın hayatına başladığını kaydetti. Şirket olarak değil de vakıf olarak çalışmaya devam edeceklerini ve temel amaçlarının da insanlığa hizmet olduğunu ifade eden Kılıç, yeni yayın döneminde akademisyenleri konuşturacaklarını ve STK’larla istişare halinde olduklarını belirterek “Yeni yayın döneminde Keşmir’i, Filistin’i, Moro’yu, Miyammar’ı konuşacağız. Konya’nın tarihini, kültürünü, sosyal yapısını konuştuğumuz gibi bütün ilçelerimizi tanıtacağız. Başarının temelinde plan ve organizasyon vardır. Biz hakkı haykırmak istiyoruz. Biz doğruyu haykırmak istiyoruz. Biz gerçeği haykırmak istiyoruz” dedi.

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen panelin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Kontv Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy ve Gazeteci-Yazar Mehmet Yenikaynak ile Kontv Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nurettin Kılıç’a; “Büyük Selçuklu Mirası” adlı kitapları hediye etti. İki bölümden oluşan sohbet, toplu olarak çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim