Her yıl Mart ayının son Pazartesi günü kutlanmaya başlanan Kütüphaneler Haftasının 55. si bu yıl 25 Mart 2019 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında kutlanıyor. 55. Kütüphane Haftası'nın ana teması "Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü" olarak belirlendi. Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Yaşin, Konya İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

‘BİLGİLİ İNSAN HER ORTAMDA GÜÇLÜ OLAN İNSANDIR’

Programda konuşan Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Konya kitaba, kütüphaneye ve okumaya hassasiyet gösteren bir ilimiz. Konya İl Halk Kütüphanesi 24 saat hizmet vermesine rağmen yer bulunamıyor. Bu Konya için sevindirici bir durum. Gençlerimiz ve kadınlarımız okumaya, öğrenmeye bilgi kazanmaya büyük bir heves içerisinde. Bu da bizlere çok büyük bir ümit veriyor, büyük bir keyif veriyor. Kitaplar ilmi, bilimi, nesilden nesle aktarılmasına gelenek ve görenekleri korumak ile birlikte, Kütüphaneler kitapları da koruyarak bütün nesillere ve bütün dünyaya coğrafyalara aktarma imkanı veriyor. Kitap demek okumak demek. Kitap demek öğrenmek demek. Kitap bilgi demek. Bilgi güçtür. Bilgili insan her ortamda güçlü olan insandır. Bilgisiz insan ise her ortamda güçsüz insandır. Bilgi biliyorsunuz zaten güç demektir. Bilgili insan her ortamda güçlü olan insandır; bilgisiz olan ise her ortamda güçsüz, saldırgan, cahil, topluma, çevresine, ailesine faydalı olmayan insan demektir. Bu yüzden daha çok kitap okuyarak, bilgi edinerek 2023 ve 2071 hedeflerimize daha sağlıklı bir şekilde ulaşmalıyız. Kütüphaneler de kitapları koruyarak bunu bir manada muhafaza ediyor ve bütün nesillere ve bütün dünyanın coğrafyalarına aktarma imkanı veriyor. Bunun için kitap ve kütüphane dediğimizde bunlar zaten birbirinden ayrılması mümkün olmayan birbirini tamamlayan unsurlar” ifadelerini kullandı.

‘KİTAP İLMİ, KÜTÜPHANE KİTABI KORUR’

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise, “Kitap ilmi korur. Kütüphanede kitabı korur. Japonya’da bir toplum ulaşım aracında seyahat ederken gencin biri, bir eliyle tutunuyor diğer eliyle de tuttuğu kitabı okuyordu. Bu durumu görünce çok hayıflanmıştım. Ama geçen günlerde gece 00:00’da Konya İl Halk Kütüphanemizi ziyaret ettim. Gecenin ilerleyen saatlerine rağmen kütüphanemiz araştırma yapan, kitap okuyan insanlarımızla doluydu. Bu durum beni çok mutlu etti ve artık hayıflanmıyorum” ifadelerini kullandı. 

ETKİNLİKLER 6 GÜN SÜRECEK 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, 6 gün sürecek 55. Kütüphane Haftası Etkinlikleri’nde; Konyalı ve Konya’da Yaşayan Yazarların Kitap Sergileri, Gezici Kütüphane-Okuyucu Buluşmaları, Yazar İmza Günleri, Söyleşiler, Konferanslar, Çocuklar İçin Çizgi Sinema Film Gösterimleri, Meddah ve Ortaoyunu Gösterileri ve diğer sergiler yer alacağına dikkat çekerek, “25-30 Mart tarihlerinde düzenlenen Kütüphane Haftası Etkinlikleri’ni şehrimizin şimdiye kadar getirdiği ve diğer şehirlere örneklik teşkil eden kurumsal birlik ve beraberlik çerçevesine uygun olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonu ile Büyükşehir Belediyemiz, Necmettin Erbakan Üniversitesi,  Karatay Üniversitesi Selçuklu Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin katılımları ve katkıları ile yapmaktayız. 6 gün sürecek 55. Kütüphane Haftası Etkinlikleri’nde; Konyalı ve Konya’da Yaşayan Yazarların Kitap Sergileri, Gezici Kütüphane-Okuyucu Buluşmaları, Yazar İmza Günleri, Söyleşiler, Konferanslar, Çocuklar İçin Çizgi Sinema Film Gösterimleri, Meddah ve Ortaoyunu Gösterileri ve diğer sergiler yer alacak. Bu yıl Kütüphane haftası için hazırladığımız “Sürdürülebilir Kalkınma ve Kütüphaneler” başlıklı faaliyetler; Eylül 2015 yılında BM’ye üye ülkelerin katıldıkları üç yıllık bir çalışma ile ortaya konan, “Dünyamızı Dönüştürüyoruz: Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi 2030” adıyla benimsenmiş uluslararası bir çalışmanın parçasıdır. Ülkemizin imza attığı uluslararası anlaşmaların ve çalışmaların bir parçası olan bu etkinlik Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Kütüphaneler Haftası boyunca Ankara ve İstanbul’da yapacağı etkinlikler başlamış ve tüm ülke sathında Kütüphaneler Haftası’nın aynı içerikle değerlendirilmesi kabul görmüştür” ifadelerin kullandı.

Program öğrencilerin hazırlamış olduğu gösteriler ve 81 il, 81 Efsane Sergisi, Konyalı ve Konya’da yaşayan yazarların kitap sergisi açılışıyla sona erdi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim