Havaların soğuması ile birlikte artan grip vakıalarına karşı alınacak en önemli tedbirlerden birinin grip aşısı olduğu belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı yazılı açıklamada, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilen kış aylarında, başta mevsimsel grip olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının ciddi oranda arttığına dikkat çekmiş ve bu yıl için üretilen grip aşılarının eczanelere ve tüm sağlık kuruluşlarına dağıtımına birkaç gün içinde başlanacağını belirterek, grip aşısının risk grubundakilere hekim reçetesi ile ücretsiz yapıldığını bildirmişti. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doktor Esma Eroğlu, grip aşısının önemini Yenigün’e anlattı.

‘GRİP AŞISI OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Girip influenza isminde bir virüsün sebep olduğuna dikkat çeken Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doktor Esma Eroğlu, “Girip influenza isminde bir virüsün sebep olduğu viral bir hastalık. Birçok kişiden görülebilir, özellikle kış aylarında görülür. Mevsimsel olarak da Eylül ayından itibaren Mayıs ayına kadar sıklıkla gördüğümüz bir rahatsızlık.  Halk arasında çok basit bir durum olarak görülse de dünya’da ölümcül hastalıkların başında geliyor. İleri yaş, astım ve bronşit olan kişiler gripten hayatını kaybedebiliyor. Çünkü akciğer tutumu yapıp zatüre’den ölümlere sebep olabiliyor. Bu nedenle grip aşısı oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

‘RİSK GRUNDAKİ KİŞİLER GİRİP AŞISINI İHMAL ETMEMELİ’

Tüm bireylerin gripten korunmaları içi aşı yaptırabileceklerine dikkat çeken Uzman Doktor Esma Eroğlu, “Tüm bireyler kendini korumak için aşı yaptırabilir. Özellikle Sağlık Bakanlığının da üzerinde durduğu belirli bir risk grupları vardır. Bu belirli risk gruplarının kesinlikle bu aşıları yapmasını önemsiyoruz. Grip aşısını 65 yaş üstü tüm kişilere öneriyoruz. Akciğer, astım, bronşit, KOAH Hastalarına, Kalp hastalarına ve evde bağışıklığı düşük bir kişi bulunan ailelerde tüm bireylere önemsiyoruz.  Grip aşısını 6 aydan küçük bebeklere önermiyoruz.  Yine daha önceden grip aşısı yaptırmış ve kişi alerji geçirmişse o zaman yapılmıyor. Eylül ayı itibaren Mayıs ayına kadar her dönemde aşı yapılabilir.  Grip aşısı ne kadar erken yapılırsa, bağışıklık iki hafta içerisinde oluşacağı için daha çabuk oluşur ve kış dönemi daha rahat kişiler geçilir. Grip aşısı rahatlıkla yapılabilir. Grip aşısı kişileri gripten yüzde 70-80 oranında koruyuculuğu var. Çünkü gribin milyonlarca çeşidi var.  Grip aşıları önceki yıllarda en çok ortaya çıkan mikroplardan yapılıyor. Vatandaşlarımızın girip aşılarını ihmal etmemelerini istiyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim