Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Konya’ya gelen, Afganistan’ın Bişkek Büyükelçisi Muhammed Issa Mesbah, Türbeönü Buluşmaları sohbet çadırını ziyaret etti. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı ziyarette, Büyükelçi Mesbah Türkiye’den övgü dolu sözlerden bahsederek, “Türkiye’den gördüğümüz samimiyeti, dostluğu başka hiç bir yerden görmedik.” dedi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen, Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Konya’ya gelen, Afganistan’ın Bişkek Büyükelçisi Muhammed Issa Mesbah, Türbeönü Buluşmaları sohbet çadırını ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’ın eşlik ettiği Afgan Büyükelçi Mesbah, ziyaretinin amacını değerlendirdiği konuşmasında Türkiye’den övgü sözlerden bahsederken orada bulunan arasında duygusal anların yaşanmasına sebep oldu.

“GÖRMEDİĞİMİZ SAYGIYI, SEVGİYİ TÜRKİYE’DEN GÖRDÜK’

Konya’da, Hz. Mevlana’nın huzurunda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Mesbah, “Arkamızda Türkiye gibi ulus bir devlet var. Hz Mevlana’mız var. 21 yıllık diplomatım, her ülkede görev yaptım. Birçok yerde vazife yaptım. Hiçbir yerde görmediğimiz saygıyı, sevgiyi Türkiye’den, Türk halkından gördük. Hz. Mevlana’nın Türbesini ziyaret ederken girişte ‘Selam Vakti’ yazısını okudum. Arkadaşlarıma nedir diye sordum. Türkiye’ye geldiğimizde biz şuna bakarız. Türk insanı bize ne kadar saygı gösteriyor diye. ‘Selam Vakti’ fotoğrafı benim ilgimi çekti. Çok anlamlı bir fotoğraf, 5-6 yaşındaki bir çocuk o fotoğrafı görüyor. Sevgi ve muhabbeti öğreniyor. Onu gördüğü zaman insan sevgisini öğreniyor. Afganistan’da 6-7 Milyon Türk var. Biz kardeşiz.     Kökenimiz Türk’tür. Biz her zaman Türklüğümüz ile gurur duyarız. Konya’dan Türk halkına teşekkür ediyorum. 18 yıldır bize yardım ediyorsunuz. Kurbanlıklarınızı bize gönderiyorsunuz. Mehmetçikleriniz Afganistan’da bizim için şehit oldular. Afgan halkı Türkiye’yi seviyor” dedi.

‘MEVLANA, KARDEŞLİĞİMİZİ PEKİŞTİRİYOR’

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Büyükelçi Mesbah’ın duygu dolu konuşmasından dolayı kendisine teşekkür etti. Yarar konuşmasında: “Türkiye, tüm Türki Cumhuriyetlerindeki kardeşlerine sırtını dayadı. İnşallah dünyada daha büyük yerlerde olacak.  Biz kardeşiz ve bu kardeşliğimizi pekiştiren unsurların başında Hz. Mevlana geliyor. Afganistan’daki bir kardeşimizin ayağına diken batsa bizim başımız sızlar.” dedi. Yarar, ziyaretin anısına Büyükelçi Mesbah’a, Şeb-i Arus atkısı takdim etti.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim