Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Konya Şubesi tarafından 23-24 Kasım 2019 tarihlerinde Suriye'nin Azez bölgesinde sağlık taraması gerçekleştirildi. Tarama, Konya'dan giden 3 aile hekimi ve bir pratisyen hekim tarafından yapıldı. Ekipte yer alan AİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekip Başkanı Dr. Mehmet Duran yaptığı açıklamada; kısa süre içerisinde çok sayıda kampa ulaştıklarını, kampların çadırlardan oluştuğunu ifade etti.

Gittikleri her kampta 8 ila 18 bin arasında nüfusun yaşadığını, kamplarda yaşayanların büyük çoğunluğunu ise yaşlılar ve yetim çocukların oluşturduğunu dile getiren AID Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Turan, “Biz AİD olarak Suriye'ye düzenli aralıklarla gelmeye çalışıyoruz. Bu seferki amacımız yatalak ve desteğe muhtaç hastalar. Bunların sayısını tespit etmek, nelere ihtiyaç duyduklarını belirlemek ve gerekli tıbbi desteği sağlamaktı. Kamp görevlilerinin de desteği ile kendi bakımlarını yerine getiremeyen hastaları yerinde muayene ettik. Başta tansiyon ve şeker olmak üzere bazı kontrollerini yaptık. Şekeri oldukça yüksek çıkan birçok hastanın bu durumun farkında olmadıklarını gözlemledik. Felçli bazı hastalarda da yüksek tansiyon tespit ettik. Muhtemelen felç durumları da tansiyona bağlı ama onlar bunun farkında bile değiller” dedi.

KALICI ÇÖZÜM GETİRMEK GEREKİYOR

Gönüllü doktorlar olarak bölgeye her gittiklerinde bölge halkının yaralarını sarmaya çalıştıklarını ancak bunun kalıcı bir çözüm olmadığını dile getiren Dr. Mehmet Duran, “Biz gönüllü esasına dayalı olarak imkanlarımız nispetinde bazı hizmetleri yapıyor olsak da kalıcı çözümler gereklidir.  Gıda ya da günlük yemek dağıtımları sekteye uğrasa bir de açlık tehlikesiyle karşıya kalınır.  Barınma olarak tarlaların, arazinin üzerine kurdukları derme çatma çadırlardan, kış şartlarına uygun olmayan zemini çamur içinde en temel giyim ve gıdadan yoksun barınaklardan bahsediyoruz. Çadırlar içinde yatağa yorgana hiç rastlamadık. İnce bir iki sünger ve bir kaç battaniye, o kadar.  Burada yaşlılar, hamile kadınlar, bebekler ve yatalak hastalar nasıl hayatlarını idame ederler akıl almıyor. Döndük ama aklımız orda kaldı. Rabbim yar ve yardımcıları olsun” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim