Ada , “Denetimler daha sık ve etkin yapılmalı, cezalar arttırılmalı” dedi. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada mesleklerinde istihdam sorunu yaşandığını dile getirdi. Hızla kurulan üniversiteler ile yeni açılan gıda mühendisliği bölümünün işsiz mühendis sayısını arttırdığını belirten Ada , “Üniversitelerde ciddi bir kontenjan fazlası mevcut. Mezun olan gıda mühendislerinin bir bölümü kamuda görev almak isteyebiliyor. Ancak her zaman dile getirdiğimiz gibi kamuda gıda mühendisi istihdamı istediğimiz sayıda değil. Bu nedenden dolayı bazı meslektaşlarımızın tercihi ise özel sektörden yana oluyor” dedi.

MESLEKTAŞLARIMIZ GEREKEN ÇALIŞMA KOŞULLARINDA ÇALIŞAMIYOR 

5996 sayılı Gıda Kanunu’na göre üretim tesislerinde 30 beygir gücü kapasitenin altında ya da 10 kişiden az işçi çalıştıran bir gıda işletmesinin gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun bulunmadığını belirten Ada,  “Gıda işletmelerinin büyük bölümü de bu ölçekte yerler olması sebebiyle gıda mühendisi istihdamı sağlanmamış oluyor” dedi.  Gıda Mühendislerinin çoğunlukla üretim,  hazır yemek, turizm gibi sektörlerde görev aldığını ifade eden Adda,  Konya’da meslektaşlarının genellikle süt ürünleri, et ürünleri, un fabrikaları, çikolata ve şekerleme üretimi ve hazır yemek sektöründe görev aldığını söyledi. Ada,  “İşletmeci bu noktada da kontenjan fazlalığından faydalanarak daha ucuza mühendis istihdam etme yoluna gidiyor. Bu durumda sık sık mühendis değiştiren işletme yeterli verim alamıyor. Aynı zamanda da meslektaşımız olması gereken çalışma koşullarında çalışamamış oluyor.” diye konuştu.

CEZALAR ATTIRILMALI           

Ada  gıda denetimlerinde yasal mevzuatlar olmasına karşın uygulamaya yansımadığını söyledi. Ada, “Denetimler daha sık ve etkin yapılmalı; cezalar arttırılmalı. Tüketici olarak bizler de uygunsuz bir durumla karşılaştığımızda işletmeyi yetkili kurumlara şikayet etmeliyiz. Yine tüketici olarak alışveriş yaparken gıdaların etiket bilgilerine bakmayı, uygun sıcaklık koşullarında muhafaza edilip edilmediklerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Kontrolsüz, açıkta satılan, güneşin altında bekletilen riskli gıdalardan uzak durmalıyız” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA