1983 yılındaki seçimlerde Turgut Özal'ın liderliğinde tek başına iktidar olan ve uzun yıllar Türk siyasi hayatında önemli yer tutan Anavatan Partisi'nden geriye sadece tabelalar ve terkedilmiş il ve ilçe teşkilat binaları  kaldı

Türk siyasi hayatının bir dönemine damgasını vuran ve uzun süre tek başına iktidarda olan ve bir 1999 yılına kadar ise hükümet ortağı olan Anavatan Partisi siyasi partiler çöplüğünde yerini aldı. Anavatan Partisi'nin Konya'da  bulunan il ve ilçe teşkilatları binası ise hala tabelalarıyla birlikte duruyor. Halbuki parti kapanmasının üzerinden 3-4 yıldan fazla bir süre geçti. Partinin Konya'daki il ve merkez ilçe teşkilatları binası ise 2008 yılından bu yana boş duruyor. Bina en son 2007 yılındaki seçimlerde kullanılmıştı. Anavatan Partisi'nin yetkililerinin ise partinin kapanmasına ve binanın boşaltılmasına rağmen tabelaları kaldırmaması dikkat çekiyor. Partinin bulunduğu binanın ise mahkeme sürecinin tamamlanmasının yıkılması planlanıyor. 2007 yılında Doğru Yol Partisi ile Demokrat Parti adı altında birleşme girişiminde bulunan ve daha sonra 12 Haziran seçimlerine katılmayan Anavatan Partisi, daha sonraki dönemlerdeki seçimlere de katılmadı. 3 yıl önce Demokrat Parti ile birleşme sürecini tamamlayan Anavatan Partisi, Türk siyasi hayatına veda etti. Partinin ismi genç siyasetçi Emanullah Gündüz tarafından Büyük Anavatan Partisi olarak kullanılsa da pek değişen bir şey olmadı.
PARTİNİN İPİNİ ERKAN MUMCU ÇEKTİ
Turgut Özal'ın ardından görevi devralan Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz, Nesrin Nas, Ali Talip Özdemir gibi isimler de partinin yaşadığı süreci durdurumadı. Turgut Özal'dan sonra adı yolsuzluklarla özdeşleşen Anavatan Partisi'ne en büyük darbeyi ise Mesut Yılmaz ve Erkan Mumcu vurdu. 2007 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'teki oylamaya katılmayarak, büyük bir tepki çeken Erkan Mumcu, partinin ipini çeken isim oldu. Erkan Mumcu liderliğindeki Anavatan Partisi renk ve logoda değişikliğe gitse de maya tutmadı.
27 Nisan muhtırasının ardından il ve ilçe teşkilatlarında yaşanan istifaların ardından büyük bir yara alan Anavatan Partisi efsanesi 2 yılda tarihe karıştı. Şimdi ise Anavatan Partisi'nin boş il ve ilçe teşkilatları hazin sonunu bekliyor. Partinin genel merkezi ise borçlar yüzünden çok önceden satılmıştı. Teşkilatın önemli isimleri ise Demokrat Parti'ye ve AK Parti'ye katılarak, batan gemiyi terkettiler. Anavatan Partisi'nden geriye ise sadece terkedilmiş binalar ve tabelalar kaldı.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Editör: TE Bilişim