Kimsesiz yetim ve fakirlerinde unutulmadığı bu ayda bedesten esnafı da Konya’nın bir geleneğini devam ettiriyor. Konya’daki meczupları toplayarak Bedesten’de iftar veren esnaflar, meczupların yüzünü güldürdü. İftar her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. 

GÜL İFTARI NEDİR

Eski adıyla “Gül İftarı” olarak bilinen bu gelenek, Konya Bedesten esnafı tarafından yıllardır uygulanıyor. Ramazan ayı boyunca esnaflar tarafından karşılanan iftar programıyla meczupların karnının doyurulması sağlanıyor. Ayrıca  

Meczuplara iftara geldikleri için diş kirası olarak zarf içinde para veriliyor. Şehrin "özel" insanlarına özel ilgi gösteren esnaf, davetlileri araçlarla evlerinden alıp iftar sofralarına getiriyor. İftar sonrası "diş kirası" adı altında davetlilere hediyeler vererek, gönüllerini almayı ihmal etmeyen esnaf, asırlardır devam eden bir Osmanlı geleneğini sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor. Gül İftarları hakkında bilgi veren Yazar Ali Işık, “Günümüzde bütün güllerin yitirilmesi, yeni türeyenlerinde hal ve tavırlarıyla bunların yerlerinin doldurulmaması sonucu gül iftarları 30-40 kırk yıl öncesinde tarihe karışmıştı. Günümüzde bir grup Konya Çarşısı esnafı, akıl yoksunu garip gürebayı toplayıp iftar vererek Konya’nın bu güzel adetini tekrar ihya etmeye çabalamaktadır” dedi. Kapu Camii'nin müdavimlerinden olan meczuplar, düzenlenen iftarlarda renkli sahneler yaşatıyor. 

İFTAR VE DİŞ KİRASI GELENEĞİ

Osmanlı döneminde, ramazan ayında varlıklı insanlar ihtiyaç sahiplerine yardım eder, garibanlara iftar sofraları kurar, onlarla aynı ekmeği paylaşırdı. Zengin fakir herkesin aynı sofrayı paylaştığı iftar davetlerinde, misafirler uğurlanırken davete katıldıkları için onlara keseler içerisinde hediye, altın ya da gümüş akçe paralar verilirdi. Diş kirası adıyla bilinen unutulmaya yüz tutmuş bu gelenekle yardımlar, iftar sofrasına katılan kişilerin, ev sahiplerinin sevap kazanmasına vesile oldukları için yapılırdı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim