Kulesite’nin geleneksel olarak düzenlediği  Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni” Konya halkının ziyaretine açıldı.  Birbirinden değerli eser ve ustaların yer aldığı serginin açılış töreni Va Yardımcısı Mehmet Usta, Ak Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Sözbir, Başkan Vekili Tahir Atila, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Korkmaz, Kulesite Alışveriş Merkezi Müdürü Mustafa Totan, Limon Ağacı yetkilisi Serpil Polat ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.

Konya’nın yaşam ve eğlence merkezi Kulesite 09-18 Şubat 2018 tarihleri arasında 7. Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni’ne ev sahipliği yapacak. Birbirinden değerli ustaların ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarının incelenebileceği sergi Konya halkının beğenisine sunuldu.

Sergi kapsamında Kündekari, Habbablık, Hattı Gubari, Yemeni yapımı, Sedefçilik, Mütteka gibi yüzyıllar boyunca babadan oğula geçen birçok değerli el sanatı ve bu sanatların çok az sayıdaki önemli ustaları Kulesite’de Konyalılarla buluşuyor. 

Geleneksel değerlerimizin yaşatılması ortak sorumluluğumuz 

Serginin açılışında konuşan İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Atila, İttifak Holding olarak yerli ve milli olan değerlere önem verdiklerini ve desteklediklerini söyledi. Atila sözlerini şöyle sürdürdü:  Bugün açılışımızı buruk gerçekleştiriyoruz. Grup şirketlerimizden Adese’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan kıymetli çalışma arkadaşımız Mehmet Ali Özbuğday’ı kaybettik ve bunun hüznünü yaşıyoruz. Konya’mızın kıymetli ve çalışan neferlerinden biri idi. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Zeytin Dalı operasyonunda görev yapan askerlerimize de şanlı tarihimizi ve milli değerlerimizi yaşattığımız bu etkinlik vesilesi ile kutlu zaferler diliyorum. Şehadete ulaşan Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet dilerken gazilerimize de acil şifalar diliyorum” dedi. 

Geleneksel Tük El Sanatları Şöleni’ni “Dünün bugünle, bugünün yarınla olan İttifak’ı olarak tanımlayan Atila, “Tarihimiz, kültürümüz, değerlerimizle olan ittifakımızın bir göstergesi olan bu anlamlı etkinliğe yedi yıldır ev sahipliği yapıyoruz. Bu güzel organizasyonun halkımızla buluşturulmasında desteklerini esirgemeyen başta Valimiz olmak üzere, odalarımızın değerli Başkanlarına ve Limon Ağacı Organizasyon’a çok teşekkür ediyorum. Nitekim, geleneksel değerlerimizin yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğu. Bu bağlamda, bu güzel organizasyonun birlikte hareket eden bu güzide kurumlarımızın birlikteliği ile meydana geldiğini ifade etmek isterim. Her birine katkılarından ötürü ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Burada sergilenen el emeği göz nuru nadide eserlerin meydana getirilmesini sağlayan değerli sanatçılarımıza, zanaatkarlarımıza da şükran borçluyuz. Geleneksel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması için fedakarca çalışıyorlar, yoğun emek sarf ediyorlar. Bugünün asıl kahramanları onlardır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ak Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli;  

Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni’nde tekrar sizlerle beraber olmanın heyecanını yaşıyorum. Konya’mızın kültür sanat yaşamında önemli bir yer teşkil eden ve bu yıl yedincisi düzenlenen etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Etkinliği düzenleyen İttifak Holding’e ve yönetimine, katkıları olan odalarımıza ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Bugün hüzünlü bir gün aynı zamanda. Partimizin Konya İl Başkan Yardımcılığını yapan değerli kardeşimiz Mehmet Ali Özbuğday’ın vefatının üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve sevenlerine de baş sağlığı diliyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizin gündeminde Zeytin Dalı operasyonu var. Bu operasyonda görev yapan ordumuzun muzaffer olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Şehit olan askerlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum. 

42 ustanın katılımı ile 42 geleneksel sanatın icra edildiği sergi; Kulesite, Konya Valiliği, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Konya Ticaret Borsası ve Limon Ağacı’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

Kulesite’de ziyaret edilebilecek geleneksel sanatlar ve ustalar ise şöyle;

1-Tesbih Yapımı – Necip Fazıl Karadağ

2-Cam Üfleme Sanatı – Mehmet Emin Gelir

3-Topaç Yapımı - Ekrem Demirbaş

4-Baston Yapımı – Anıl Deliacı

5-Keçe Yapımı – Celalettin Berberoğlu – Ahmet Sırrı Küçükiplikçi

6-Hat Sanatı – Çetin Öztürk – Murat Öztürk – Haşim Öztürk

7-Sedef Kakma Sanatı Muzaffer Demir – Orhan Acar

8-Bakır İşleme Sanatı – Gökhan Demir – Recep Özdemir

9-Keşan Dokuma - Halil Saka

10-Hat-ı Gubari ve Mütteka Necati Korkmaz – Yasemin Delibay

11-İpek Dokuma - Yılmaz Büyükaşık

12-Kazaziye Sanatı – Hasan Tabakoğlu – Birgül Tabakoğlu

13-Lüle Taşı İşleme Sanatı - Emre Akın – Ahmet Şen

14-Osmanlı Harem Sabunları - Gelengül Akkuş – Adahan Bayramoğlu

15-Bıçak ve Kılıç Yapımı – Hüseyin Merttürk

16-Hakkaklık (Metal Hat Oyma) – Rahim Köseoğlu – Hikmet Köseoğlu

17-Tahta Kaşık İşleme ve Süsleme Sanatı – Mustafa Sami Onay – Havva Onay

18-Taş Baskı - Ahmet Duran Yaşin – Tülay Yaşin

19-Ahşap Yakma - Recep Asena – Şengül Asena

20-Mukatta Yazı Sanatı – Recep Tuğ

21-Batman Yöresel Bebek – Hamdullah Güneş

22-Mum Yapımı – Mustafa Kolcu – Esra Kolcu

23-Deve Kemiği İşleme ve Süsleme Sanatı (Tezhip ve Minyatür) – Ayhan Kabaoğlu – Dilek Kabaoğlu

24-Siirt Battaniye Yapımı – Faraç İtil – Mesut Harman

25-Testi Yapımı – Mehmet Gürpınar

26-Zamak ve Alpaga İşleme Sanatı – Ali Güler – İmran Ertürk

27-Minyatür Müzik Aletleri Yapımı - Cevat Arslan – Ayşe Arslan

28-Naht Sanatı – Selami Erfidan – Aynur Erfidan

29-Mozaik Yapımı Semih Özalp

30-Kutnu Dokuma – Muhittin Eldemir – İbrahim Eldemir

31-Yemeni Yapımı Fatih Kopar – Mehmet Kopar

32-Fanila Dokuma - Fatma Yılmaz - Sebahat Coşkun 

33-Kündekari Sanatı - Hasan Hüseyin Çiller 

34-Camaltı Sanatı – Oğuzhan Karaduman

35-Vitray Sanatı – Ali Biroğlu

36-Ceviz Oyma Sanatı - Mustafa Toprakkale

37-Ebru Cilt Kaplama Sanatı – Naci Özsoy

38-Telkari Sanatı – İbrahim Cihan

39-Filografi Sanatı – Adem Kayaoğlu – Emine Kayaoğlu

40-Deri Kostüm İşleme Sanatı – Yılmaz Akpınar

41-Deri Üzeri Ebru İşleme Sanatı – Özlem Çopur

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim