Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" kutlandı. Ecdat Parkı'ndaki Selçuklu Hanı'nda düzenlenen akşam yemeğine,  Vali Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,  AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Özden Konur, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ve Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Mustafa Arslan, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Abdülmelik Ötegen ve Selim Büyükkarakurt da etkinliğe katıldı. 

BASIN MENSUPLARI GÜNÜNÜ HALKTAN ALIYOR

Vali Yakup Canbolat, programda yaptığı  konuşmada, Türkiye'nin demokratik, şeffaf ve özgür bir ülke olarak ilerlemesinde, özgür ve tarafsız basın kuruluşlarının büyük bir rol üstlendiğini söyledi. Canbolat, “Milletimizin gözü kulağı ve dili olan, vatandaşlarımızın haber alma ve bilgi edinme ihtiyacını doğru biçimde karşılanmasını vesile olmuş gazetecilerimiz, ülkemizin demokrasileşme sürecinde de büyük katkı sunmuşlardır.  Zor şartlar ve imkanlar içerisinde milletimizi ülke ve dünya gündeminden haberdar eden gazetecilerimiz yerli ve milli değerlerimizin benimsetilmesinde çok önemli bir görevi ifa etmektedirler.  Basın mensuplarımızın en önemli vasıfları gücünü halktan alan tarafsız ve bağımsız bir şekilde haber ve yayın yapma, toplumu doğru bilgilendirme, eldeki haber ve bilgileri kamuoyu ile objektif, ahlaki ve ilkeli bir şekilde yansıtmalıdır. "Basının, başta milli konular olmak üzere her meseleye yapıcı ve sağduyulu bir tavırla yaklaşması milli şuurun sağlanması ve demokrasimizin güçlenmesi açısından önem arz etmektedir. İnanıyorum ki gazetecilerimiz, ilimizin ve ülkemizin, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak için gayret göstermeye devam edecektir" dedi. Bilginin her giden zaman çoğaldığını dikkat çeken Canbolat, “  Bilginin her geçen gün katlanarak çoğaldığı ve teknolojinin takip edilmenin giderek zorlanıldığı günümüz dünyasında medya hayati bir önem taşımaktadır. Görsel ve yazılı medyanın yanında sosyal medya olarak nitelenen anlık haberleşme ve bilgi paylaşım ağları etkinliği günden güne artırdığı günümüzde gazetecilerimizin üzerine düşen sorumluluk her zamankinden daha fazladır.  Bu anlamda ilimizde görev yapan basın mensuplarımızın üzerilerine düşen görevi ziyadesi ile yaptığını memnuniyetle takip ediyoruz.  Bu vesile ile başarılı çalışmalara imza atmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.  Ayrıca 15 Temmuz’da devletinin, milletinin ve bayrağının yanında ağız birliği ve tek bilekle yer alan bütün çalışan gazetecilerimizi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

ANGI: BU ÜLKE HEPİMİZİN 

AK Parti Konya İl Başkanı Angı da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarını tebrik etti. Angı, “Bu ülke hepimizin.  Bu şehir hepimizin. Doğru işler yapmakla hükümlüyüz.  Yapılan işlerde eksik ve kusur var ise bunu hep beraber telafi edeceğiz.  Bu şehrin geçmiş ve bugün yaşadığımız güzellikleri geleceğe taşımak hepimizin görevi. Hep birlikte varız.  Bu varlığımız ve birliğimiz ilelebet daim olsun diliyorum.  Gününüz tekrar kutlu olsun” dedi.

KONYA BASINI TÜRKİYE’YE ÖRNEKTİR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek de gazetecilerin vatandaşa doğru ve güvenilir bilgiyi ulaştırmak için zorlu şartlarda büyük fedakârlıklarla çalıştığını belirterek, “  Konya basını dediğimizde, önceden, itiraf etmek gerekirse sadece yakın çevremizde, Konya merkezde bulunan arkadaşlarımız aklımıza geliyordu. Fakat şu anda yasal düzenlemelerle, Konya basını dediğimizde Konyamızın tamamında, ilçelerde ve merkezde çalışan basın emekçilerimiz aklımıza geliyor. Basın emekçilerimiz her biri bizim için çok önemli. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak elimizden geldiği kadar basın kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bulunmaya gayret göstereceğiz.  “Konya basını yol göstericilik boyutunda, işbirliği konusunda, şehir gündemini oluşturma ve şehir projelerine destek konusunda Türkiye’ye örnek bir yapıdır, kuruluşlardan oluşan örnek bir bütündür. “Konya, Yeni Büyükşehir uygulamasında en çok merak edilen bir laboratuvar konumundaydı. Ama sonuçta da en başarılı uygulama örneklerinden birini gerçekleştirdi. Konyamıza da bu yakışır. Şu anda şehrimizin tamamına hizmet götürmeye çalışıyoruz. Sayın Valimiz ile koordinasyon içinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Bugün geldiğimiz seviyede tüm basın-yayın kuruluşlarımızın katkısı var” ifadelerini kullandı.  

KGC BAŞKANI ÖZDEMİR: RESMİ İLAN TARİFESİNDEN ARTIŞ BEKLİYORUZ 

Programda konuşan Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir de, basın özgürlüğü konusunda son zamanlardaki tartışmalara Anadolu basını olarak katılmadıklarını belirterek, "Öncelikle bu program için Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Basın Yayın Daire Başkanımız Ahmet Köseoğlu’na teşekkür ediyorum.  Böyle bir programda bizleri bir araya getirdi.  1961’de kazandığımız haklardan maalesef  biraz geriye gitme var. Hem özlük haklarımızda hem de basın özgürlüğü konusunda sıkıntılarımız var. Ülkenin bölünmez bütünlüğü noktasında, terör örgütlerine destek veren tutukluların gazeteciler cemiyetleri örgütleri tarafından kesinlikle savunulmadığını altını çiziyoruz. Ama görüşlerden dolayı ve farklı fikirleri sebebi ile var ise bizim bahsettiğimiz basın özgürlüğü bu noktada. Son dönemlerde yaşadığımız yıpranma ile ilgili sıkıntımız var. Dün AK Parti İl Başkanımıza ziyaretinde kendisine dosya olarak ilettim.  Bu noktada çalışıyoruz.  Bizim pazar tatillerimiz, yıllık izinlerimiz ve raporlarımız artık yıpranmadan sayılmayacak. Bunların çözümü için haftasonu Bursa’da, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa Arslan ve TGK Genel Başkanımız Nuri Kolaylı ile birlikte Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu ile bir görüşme yaptık.  Maliye Bakanımızın kararı ile sıkıntılarımızın biri giderilmiş oldu.  1 Ocak itibari ile geçmişe dayanan vergi borçlarından dolayı Maliye Bakanlığı Basın İlan Kurumuna bir yazı göndererek vergi borçlarının kesilmesini istemişti.  Bu görüşme neticesinde Maliye Bakanımız ile Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu görüşerek 1 Martta kadar bu süre üç ay ertelendi.  O süreç içerisinde de bir çözüm yolu bulunacak. Zaten bizim beklentimiz vergi affı değil.  Nasıl çalışma yapılması gerekirse o şekilde çalışma yapılmasıydı. Öncelikle gazete ve televizyon sahiplerimizin sıkıntıların giderilmesi lazım.  Resmi İlan Tarifesi 2016 yılından itibaren artmıyor. İnşallah bu Şubat ayı içerisinde artış bekliyoruz siyasetçilerimizden.  Televizyonlarla ilgili Türksat’ın almış olduğu ciddi bir rakam var.  Televizyonlarımız hiçbir iş yapmasa bile her ay bu ücreti düzenli ödemek zorundalar.  Anadolu’da yayın yapan televizyonlarımızın bu konuda ayırt edilmesi gerekildiğini düşünüyorum.  Konya’da ise uyduda iki televizyonumuz var.  Bölge ekonomik bir sıkıntı döneminde bunların çözümü için biz dosyalarımızı sunduk. İnşallah bu sorunlarımız çözülür. Biz zaten 24 Temmuz ve 10 Ocak’ı dayanışma günleri olarak kutluyoruz, Bayramdan ziyade.  Bu dönem de sorunlarımızın tartışılması ve çözülmesini arzu ediyoruz. Konya’da görev yapan basın mensuplarını bir araya getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür ediyoruz” dedi. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim