Mevlana Kalkınma Ajansı, MÜSİAD Konya Şubesi  TÜYAP Konya Fuarcılık ve Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası  tarafından organize edilen  Konya Tarım Fuarı Gala Programı bir otelde gerçekleşti. Düzenlenen programa Vali Cüneyit Orhan Toprak, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger,  MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka ile çok sayıda işadamı ve davetli katıldı.

‘TARIM FUARI TİCARETE VESİLE OLUYOR’

Gala programında konuşan Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Dünyada tarımsal alanların kısıtlılığı, küresel ısınma gibi sorunların öne çıktığı bir dönemde tarımda teknolojinin son noktasına kadar kullanılması çok büyük önem arz etmektedir. Konya bu anlamda da sadece Türkiye’nin değil, dünyanın liderliğine oynayabilecek bir kapasiteye sahiptir.  İnşallah düzenlemiş olduğumuz bu fuar kullanıcılarımız ve üreticilerimizi karşı karşıya getirip çok güzel ticarete vesile olacaktır. Gerçekleşecek olan bu ticarete yürekten inanıyorum” dedi.

‘SANAYİLEŞME HAMLEMİZİN TEMELİ TARIM’

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk  Katılımcı ülke ve firmalarıyla, dünyanın dört bir köşesinden ziyaretçileriyle Konya Tarım Fuarının Tarım ve Tarım Teknolojilerin merkezi konumunda olduğuna dikkat çekerek, “Katılımcı ülke ve firmalarıyla, dünyanın dört bir köşesinden ziyaretçileriyle fuarımız, düzenlendiği tarihlerde, dünya tarım ve tarım mekanizasyonu sektörünün merkezi olmaktadır. Bu sene geniş kapsamlı olarak düzenlediğimiz 17 ülkeden firmanın katıldığı B2B organizasyonu, fuarımızın marka değerini yükselterek iş ve ticaret için fuarımızı tercih eden herkesin kazancı artıracaktı. Bugün 178 ülkeye ihracat yapan şehrimiz ihracatını son 17 yılda yüzde 1.800 oranında artırarak dünya çapında bir başarı öyküsü yazmıştır. 2019 yılının ilk iki ayında Konya’nın ihracat artış ortalaması yüzde 22,5’tir. Aynı dönemde Türkiye’nin artış ortalaması ise yüzde 4,7’dir.2018’de 1,8 milyar doları aşan ihracatımızı, 2019 yılında 2 milyar doların üzerine çıkarma hedefinde ilerliyoruz. Türkiye’nin en önemli tarım merkezi olan Konya’nın sanayileşme hamlesinin temelini, tarıma dayalı sanayi oluşturmuştur. Konya tarım fuarında olduğu gibi, tarım ve tarım makineleri sektöründe de dünyanın önde gelen şehirleri arasındadır. Tarım makineleri sektöründe şehrimiz, Türkiye pazarının yüzde 65’ine hâkimdir. Ayrıca, Türkiye tarım makinaları ve aletleri ihracatının yüzde 45’ini Konya gerçekleştirmektedir” dedi. Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal da Konya Tarım Fuarının, Tarımda moderleşmeye dikkat çekti.

‘KONYA YATIRIMCILARA FIRSATLAR SUNUYOR’ 

MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger de yaptığı konuşmada Konya’nın Anadolu’da üretim üssü haline geldiğine dikkat çekerek,” Özellikle son yıllarda üretim, ar-ge ve inovasyon alanında büyük yatırımlar yapan ve yüz yetmişten fazla ülkeye ihracat ve geniş yelpazede üretim yapabilme kapasitesine ulaşarak Anadolu’nun üretim üssü haline gelen şehrimiz, aynı zamanda ülkemizin tahıl ambarı olma özelliğini de halen devam ettirmektedir. Geniş tarım alanları, farklı agro ekolojik alt bölgeler, sulama imkânları ve coğrafi konumu itibari ile Konya, tarım konusunda ayırt edici bir yapı sergilemekte ve ülkemizin tarım başkenti olarak kabul edilmektedir. Başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, patates, ayçiçeği, haşhaş, kimyon, havuç, aspir gibi tarla bitkileri olmak üzere çok sayıda sebze ve meyve türlerinin üretiminde ilk sırada yer alan ilimiz, son yıllarda organik tarım konusunda büyük ilerleme kaydetmiştir. Bunların yanı sıra şehrimiz, yüzölçümü bakımından yurdumuzun en geniş arazi ve tarım yapılabilen alanlarına sahip olması, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için gerekli mera ve yem bitkisi üretimi için geniş arazilere sahip olması, modern tarıma dayalı sanayi sektörüne ham madde ve yarı mamul madde temin edilebilmesi, Bünyesinde beş rekabetçi üniversiteyi barındırması, tarım alet ve makine sektörünün yüzde  65’ine hâkim olması gibi özellikleri ile tarım alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara pek çok fırsatı bir arada sunmaktadır” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim