Arapoğlu Makası civarında bulunan tarihiKonya evlerinden bazıları restore edilirken, bazı evler ise hala yıkıntı halde duruyor.Dar sokaklar üzerinde bulunan bu tarihi Konya evleri yıkılma tehlikesi ilekarşı karşıya.

Konya, insanlık tarihi açısından önemlimedeniyetlere ev sahipliği yapmış ve zengin bir kültürün izlerini barındıranbir şehir. Başta Mevlana olmak üzere yetiştirdiği İslam büyükleri ile gönüllerifetheden, tarihi ipek yolunun ticaret ve konaklama merkezi olarak adeta biraçık hava müzesi Konya. Yani tarihi çok eskiylere dayanıyor. Fakat tüm bunlararağmen Konya'da tarihi evlerin artan rant baskısı ve populist yerel politikalarnedeniyle korunamaması, koruma bilincinin bölgede giderek zayıflamasını vetescilli yapıların da kendi kaderlerine terk edilerek zaman içinde yokolmalarına seyirci kalınmasını gündeme getiriyor. Bunlara bir örnek de SahipAta Mahallesi ve Arapoğlu Makası civarındaki tarihi evler.
 

Arapoğlu Makası çevresinde bulunan ve ayaktakalan tarihi Konya evleri tadilat edilmeyi bekliyor. Asırlık evlerilgisizlikten yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Evlerden bazıları isegeçtiğimiz yıllarda yapılan tadilatlarla vakıf binası ve dükkan olarakkullanılmaya başlandı. Arapoğlu Makası'nda ayakta kalan son kerpiç evler iseyıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu evlerin ne zaman tadilat edileceği isemerak konusu. Çünkü evlerin bazılarında miras kavgaları yüzünden tadilatyapılamıyor. Yıllardır devam eden miras tartışmaları bu evlerin yıkılmaya yüztutmasında en önemli nedenler arasında yer alıyor.

TARİHİ EV İNTERNET KAFE OLDU

Öte yandan bazı tarihi Konya evleri isenargile kafe veya internet kafe olarak kullanılıyor. Bu tarihi evlerin internetkafe olarak kullanılması ise tepki çekiyor. Evlerin kültür merkezi, okumasalonu olarak kullanılması daha sağlıklı tercih olacak. Tarihi evlerin internetkafe olarak kullanılmasına tepki gösteren bazı vatandaşlar ise bu tür evlerinrestore edilerek, Konya kültürüne kazandırılması gerektiğini söyledi.

BELEDİYEDEN ÖRNEK ÇALIŞMA

Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 2yıl önce başlattığı Akçeşme Mahallesi’ndeki estorasyon ve cephe düzenlemeçalışmaları ile tarihi bir Konya Sokağı oluşturuldu.  Konya Büyükşehir Belediyesi bölgedekamulaştırma yaptı ve tarihi evleri belirledi. Bölgedeki tarihi dokunun ortayaçıkarılması için başlatılan çalışmalar kapsamında bölgede bulunan eski Konyaevleri restore edilip sokak iyileştirmesi yapılarak Konya kültürüne tarihi birmahalle kazandırıldı.   Düzenlemeçalışmaları ile birlikte birçok tarihi evin restorasyonu yapıldı. Buçalışmaların diğer bölgelere de örnek olması bekleniliyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN


Editör: TE Bilişim