Şehir merkezinde çoğunlukla doğalgaz kullanımına bağlı olarak kombilerin bakımları yapılırken, merkezden uzak olan yerleşim yerlerinde de bacalar temizleniyor, sobalar kuruluyor, çatılar aktarılıyor. 

Bahar döneminde havaların ısınması ile sökülerek, depolara kaldırılan sobalar şimdi temizlenerek tekrar kuruluyor. Sobalarla birlikte bacaların temizliği de yapılıyor. Evlerdeki kış hazırlıkları kapsamında evlerin çatısı da aktarılıyor. Kırılan kiremitler ve oluk boruları yenisi ile değiştiriliyor. 

Konya bu günlerde pastırma yazı ya da pastırma ayazı denilen günleri yaşıyor. Gündüzleri hava sıcaklığı 18-20 dereceye kadar çıkarken, gece sıcaklığı ise 0 dereceye kadar düşebiliyor. Gündüz ve gece sıcaklığı arasında ciddi farklılıkların olduğu bu günlerde yakın zamanda kapıya dayanacak olan kışa yönelik hazırlıklarda da son noktaya geliniyor.

Odun ve kömür yakılarak ısınılan sobaların yoğun olarak kullanıldığı ilçelerde kış hazırlıkları nedeniyle soba ve soba malzemesi satışları da hareketlendi. Şehir merkezinde doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle soba ve soba malzemesi satıcıları işlerinin her geçen gün daha da azalıyor olmasından yakınırken, ilçelerde bu işle meşgul olanlar ise kış mevsiminin bereketli geldiğini dile getiriyor. 

FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim