31 Mart 1918’de Ermenilerin Bakü’de, Azerbaycan Türklerine karşı çoluk çocuk demeden silahsız insanlara karşı insanlık dışı müthiş bir katliam yaptıklarını dile getiren Kazımoğlu, Ermeni mezalimini şu sözlerle anlattı: “Sadece Bakü’de öldürülen Müslüman sayısı 12 bindir. Şamahı şehrinde bir caminin içerisinde çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu 2 binden fazla Müslümanı diri diri yakıyorlar. Katliam ve soykırım yaparak toplu mezarlara gömüyorlar. Sovyet zamanında toplu mezarların kaybolması için üzerine stadyum yapıyorlar. Biz 1920-2006 yılına kadar Guba’da o stadyumda futbol oynadık. Restorasyon sırasında o stadyumdaki kazılarda cesetler ve kemikler çıkıyor. İlim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda burada öldürülenler normal olarak hiç öldürülmemiş. 14 yaşındaki bir kızın kafasına çivi çakarak, bir annenin korumak için kucağına aldığı iki çocuğun alınlarından annenin göğsüne çivilemişler. Müthiş bir mezalim var burada.”

Azerbaycan heyetiyle birlikte Konya’ya gelen NağıBəyŞeyhzamanlı (Naki Keykurun)’nınKonya Halk Kütüphanesi’nde de bulunan “Azerbaycan İstiklal Mücadelesi Hatıraları” adlı değerli eserinde, Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve Kafkas İslam Ordusu hakkında önemli bilgilerin yer aldığını belirterek yaptığı konuşmasında, Osmanlı’nın (Enver Paşa’nın) Azerbaycan’ın bağımsızlığı için asker göndermesine ilk karşı çıkanın Osmanlı’nın müttefiki olan Almanların “orada petrol var” diyerek karşı çıktığını söyledi.Senan Kâzımoğlu, Enver Paşa’nın Almanlara cevaben “Biz ordu değil, Halife olarak Azerbaycanlı kardeşlerimiz bizden yardım talep ettiği için yardım birlikleri gönderiyoruz” dediğini de hatırlatarak bu ordunun “Kafkas İslam Ordusu” olarak adlandırıldığını da ifade etti. Kazımoğlu, Kafkas İslam Ordusu’nun Azerbaycan Cumhuriyeti’nin istiklâlini kazanmasında büyük rol oynadığını belirterek Nuri Paşa’nın, Azerbaycan’da çok sevilen bir kahraman olduğunu da ifade etti. 

Yazar Senan Kazımoğlu’na, sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü tarafından kitaplar hediye edildi.   

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim