Üç çocuğu olan Mustafa (51) ile Havva Öztürk (47) çiftinin iki yıl önce, şimdi27 yaşında olan oğulları Mehmet'e karın ağrısı ve halsizlik şikayetiyle gittiğihastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Hastalığı ilerlediği için ilaçtedavisine yanıt vermeyeceği belirlenen Mehmet Öztürk, periton diyalizebağlanmaya başladı.
Öztürk'ün, rahatsızlığından iki ay sonra aynı şikayetlerle hastaneye giden 21yaşındaki kız kardeşi Ayşe'nin de böbrek hastası olduğu ortaya çıktı.
Böbrekleri işlevini yitiren Öztürk kardeşler günde 4 kez 6 saat arayla peritondiyalize bağlanarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldı.
Baba Mustafa Öztürk, evlatlarının durumuna daha fazla dayanamayarak böbreğinivermeye karar verdi. Yapılan tahlillerde babanın böbreğinin iki çocuğuna dauyum sağladığı tespit edildi.
İki evladı arasında tercih yapmak zorunda kalan Öztürk, hastalığı ilerleyenoğlu Mehmet'e böbreğini vermeye karar verdi. Babadan alınan böbrek, NecmettinErbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan operasyonlaoğluna nakledildi.
Mustafa Öztürk, yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliği teşhisi konulançocuklarını gördükçe çok üzüldüğünü söyledi. Sürekli yorgun ve halsiz olanevlatlarının gözünün önünde günden güne erimesine dayanamadığı için böbreğinivermeye karar verdiğini belirten Öztürk, yaptırdığı tahlillerde böbreği her ikievladına da uyunca kendisi için zor bir sürecin başladığını aktardı.Evlatlarının ikisini de yaşatmak için tüm fedakarlığı yapmaya hazır olduğu birdönemde zor bir karar verdiğini dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:
''Hastalığı ilerleyen oğlumdan yana tercih yapmak zorunda kaldım. Böbreğim,oğluma nakledildi. Mümkün olsa da böbreklerimin birini oğluma diğerini dekızıma verebilseydim. Kendim diyalize bağlanmaya razıyım. Elimden gelse ikiböbreğimi de veririm. Bir baba için evlatları arasında seçim yapmak zorundakaldığım için çok üzüldüm. Oğlumu tekrar hayata bağlamanın mutluluğunuyaşıyorum. Ancak şimdi aklımda hep kızım var. İnsanların böbrek nakli konusundadaha duyarlı olması gerekiyor. Hiç kimse, böbrek nakli beklerken yaşamınıyitirmesin.'' Öztürk, eşinin de kızına böbreğini vermek istediğini ancak rahatsızlığınedeniyle naklin gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.
AA


Editör: TE Bilişim