İçerisinde 88 bildiri ve 108 katılımcının yer aldığı, Selçuk Üniversitesi (SÜ) 1. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Öğrenci Kongresi’nin açılış töreni, SÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Törene katılanlar arasında Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, Antalya  Akev Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayati Aktaş, SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ve öğrenciler vardı.

“GENÇ, DİNAMİK VE DIŞA AÇIK BİR NÜFUS”

Törende açılış konuşmalarını SÜ İktisadi ve İdari ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ay yaptı. Prof. Dr. Ay, Türkiye’nin ekonomik verilerine değinerek eğitimli ve nitelikli genç nüfus tanımına atıfta bulundu ve şunları kaydetti: “Birincisini düzenlediğimiz Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Öğrenci Kongresi’nde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Dünya hızla siyasal, ekonomik  ve kültürel bir dönüşümden geçmekte. Ülkemiz de siyasal sorunların yaşandığı bir zamanda başarıyla gelişimine devam ediyor. Bu durum sosyal bilimlerin önemini bizlere tekrar gösteriyor. Türkiye’nin son ekonomi verileri değerlendirdiğimizde sürekli olarak pozitif bir değişime girdiğini görüyoruz. TÜİK verilerine göre; ülkemiz 2011 yılında 772 milyar dolarlık gayri safi milli hasıla ile OECD ülkeleri arasında 16. ülke sırada yer aldı. Veriler gösteriyor ki 2030 yılında en gelişmiş 10 ülke içerisinde olacağız. Diğer yandan 2050 yılında ise 5 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılayı aşacağımız tahmin ediliyor. Eğitim ve nitelikli eleman sayısı ne kadar yüksekse ülkeler o kadar gelişir ve büyür. Lisans ve lisansüstü öğrencilerimize çağın şartlarına uygun nitelikli eğitimler verilmesi gerekiyor. Entelektüel olanaklara birikim sağlanmalı ve yeteneklerin gelişiminin önü açılmalıdır. Genç, dinamik ve dışa açık bir nüfusumuz var. Bu kapsamda öğrencileri akademik anlamında desteklemek ve onların araştırma yapacakları alan oluşturmak adına bu kongreyi düzenliyoruz. Bundan sonraki yıl içinde kongre hazırlıklarımızın olacağını da söylemeliyim. Kongrenin başarıya ulaşmasını diliyorum” 

“BİLGİLERİN KAMUOYUNA SUNULMASI GEREKİYOR”

Antalya  Akev Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayati Aktaş da, yapılan araştırmalarda gerçeği aramanın ve bilgilerin bilim dünyasına sunulması konusuna işaret etti. Prof. Dr. Aktaş, “Geleceğimizin teminatı öğrencileri görmekten mutluyum. ‘Üstün zeka ve hayal gücü bir insanı dahi etmeye yetmez. Dahiliğe götürecek şey sevgi, sevgi ve sevgi’ diyerek bir müzisyenin sözlerini aktararak sözlerime başlamak isterim. Sizlerin gözündeki heyecan bizleri de heyecanlandırıyor. İlmin ve bilimin birinci şartı doğru ve gerçeği aramak, ikinci şartı olarak da bu gerçeğin bilim dünyasına sunulmasıdır. Bilgilerin kamuoyuna sunulması ise makalelerle, sempozyumlarla ve kongrelerle gerçekleşir. Bu anlamda 1.Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Öğrenci Kongresi’ni son derece önemli buluyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum” dedi.

“135 BİLDİRİ İÇERİSİNDEN 88 BİLDİRİ SEÇİLDİ”

SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ise Türkiye topraklarının öğrencilerin araştırmaları için çok zengin olduğuna vurgu yaparak, “Bilimsel aktivitelerin yanı sıra etkinlikler düzenlemeyi de başarabilen ve değerlerine sahip çıkmayı benimseyen Selçuk Üniversitesi olarak, ülkemize ve şehrimize sahip çıkmak için çalışıyoruz. Bizler zamanında dünyaya medeniyeti öğreten bir nesilden geliyoruz. Hak ve adaleti dünyaya nasıl uygulanacağını bilen ve gösteren bir topluluğuz. Üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız.  İbn-i Sina’nın güzel bir sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum. ‘Bilim ve marifet takdir görmediği ülkeyi terk eder’ Bizler dolayısı ile bilime sahip çıkacağız. Marifete sahip çıkacağız ve hakikate sahip çıkacağız. Bu anlamda herkese görev düşüyor. Tarihi ve kültürel zenginlik taşıyan bu topraklar, öğrenciler için birer veri hazinesi durumunda. Bizlerin taşıdığı bu mesuliyeti yavaş yavaş sizlere bırakma zamanı geldiğini düşünüyorum. 1. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Öğrenci Kongresi’nin bu manada son derece verimli görüyorum. Kongrede öğrencilerin bilimsel bilgilerini birbirleri ile paylaşacaklarına inanıyorum. Kongredeki 88 bildiri, toplamda 135 bildiri içerisinden çıkartılmıştır. Bu 88 bildirinin daha nitelikli yayınlara dönüşmesini diliyorum. Kongrede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından SÜ İktisadi ve İdari ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ay;  SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut’a ve Antalya  Akev Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayati Aktaş’a teşekkür ederek plaket takdim etti. 12 Ekim tarihinde başlayan 1. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Öğrenci Kongresi, 13 Ekim günü (bugün) sona erecek.

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim