Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Selçuklu Belediyesinin işbirliği ile düzenlenen ‘Konya’da Metfun Olduğu Söylenilen Peygamberler’ konulu konferansa katılan araştırmacı yazar Ahmet Çelik, Konya’da en az 14 Peygamberin bulunduğunu söyledi. Konya’nın Türkiye’de en çok peygamberi bağrında barındıran şehir olduğuna dikkat çeken Çelik, “Konya Kültür ve turizminde bu yönde düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

PEYGAMBERLİK EVRENSELDİR

Geniş katılımcı kitlesinin ilgiyle takip ettiği konferansında peygamber tanımlaması yapan Çelik, “Allah’ın emirlerini ve öğütlerini insanlara bildirmek üzere seçtiği elçi, anlamında olan ve Farsçadan Türkçeye geçen ‘peygamber’ kelimesinin Arapça karşılığı ‘Resul’ ve ‘Nebi’dir. Resul, yeni kitap ve şeriat ile insanlara gönderilen peygamber; Nebi ise, Allah’ın emir ve yasaklarını insanlara haber veren fakat yeni kitap ve şeraitle gönderilmeyen, kendinden önceki resule tabi olan, onların tebliğini ümmetlerine bildirmekle görevli olan peygamberlerdir. Her resul nebidir, fakat her nebi, resul değildir” dedi.

TÜKİYE’DE 28 PEYGAMBERİN VARLIĞI BİLİNİYOR

Türkiye’de de 28 peygamberin metfun veya makamının bulunduğunu kaydeden Çelik, “Diyarbakır’da 10, Şanlıurfa’da 13, Adıyaman ve Şırnak’ta 1’er, Tarsus’ta ise 3 peygamberin metfun olduğu rivayet edilir. Dolayısıyla bu şehirlerimiz Medine-i Enbiya yani Peygamberler Şehri olarak kabul edilmektedir. Bunlardan Hz. Şit ve Hz. Lokman Tarsus Ulu camiinde metfundur. Hz. Danyal’ın mezarı Tarsus’ta hem de İran’dadır. Diyarbakır merkezde Yunus ve Cercis, Eğil ilçesinde Zülkifl, Elyesa, Harun-ı Asafi, Danyal (Zülkifl oğlu), Nebi Hallak ve Nebi Harut, Ergani ilçesinde ise Enüş peygamber bulunuyor. Yunus’un Diyarbakır’la birlikte Musul’da da makamı vardır” dedi.

KAYNAKLARLA KONYA’DA PEYGAMBERLER

Bu konudaki araştırmalarda yazma kaynaklara başvurduklarını söyleyen Çelik, birçok eserde Konya’da metfun peygamberlere işaret edildiğini anlattı. Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, Araştırmacı Selçuk Es, İbrahim Aczi Kendi ve Hasan Özender’in de ilgili eserlere dayanarak konuyla ilgili çalışmalara yaptığını vurgulayan Çelik, “Bu eserlerde en az 14 peygamber kabri veya makamı olduğu zikredilmektedir. Bazı isimlerde okuma farklılığı olduğunu da söyleyebiliriz. Bunlarla birlikte sayı 24’ü bulmaktadır. Hasan Özönder, Konya Velileri adlı eserinde, Mevlana İhtisas kütüphanesindeki ‘Tûmar-ı Silsile-i Benî Âdem’ adlı yazma eserde şu bilgilerin mevcut olduğunu nakleder, (Medine-i Konya dâhilinde ve hâricinde medfun olan enbiya-yı izam ve evliya-yı kiram hazretlerinin esâmileridir ki erbâb-ı müşâhede ve ashâb-ı mükâşefe sahipleri olan eizze-i kirâmdan naklonup teyemmünen ve teberrüken esmâ-ı şerifleri zikrolunur: Çağdun aleyhisselam, İklis aleyhisselam, Mihrane aleyhisselam, Merrih aleyhisselam ve Üç peygamber Sarı Yakup kurbünde medfundur ve Hisarönü’nde bir peygamber medfundur. Ve Sultan Alaaddin Camii şerifinde Müraç peygamber medfundur. Ve Musalla kurbünde 4 peygamber medfundur ve Yeni Kal’a Kapusu haricinde Hamun ve Salih nam iki peygamber medfundur.)” 

EN ÇOK PEYGAMBER KONYA’DA

Şanlıurfa’da 13, Diyarbakır’da 10 peygamber bulunduğunu, Konya’da ise kuvvetli bulgularla en az 14 peygamber bulunduğunu ifade eden Çelik, “Bu bilgiler ışığında en ülkemizde en çok peygamberin Konya’da olduğunu söylemek mümkündür. Eksik olan, kabirlerinin günümüze kadar ulaşmamış olmasıdır. Zaten Konya’da pek çok tarihi eserin günümüze ulaşması mümkün olmamış, pek çok mezar da diğer tarihi miraslar gibi yok edilmiştir” şeklinde konuştu.

KÜLTÜRÜMÜZE KAZANDIRILMALIDIR

Konya’ya ‘Peygamberler Şehri’ kimliğinin kazandırılması gerektiğini söyleyen Çelik, “Konuya sadece turizm açısından bakmak da istemiyorum ama bu eksikliğin giderilerek Konya’nın Türkiye’de en çok peygamberin bulunduğu şehir olarak anılması, tanıtılması gerekiyor. Bu konuda bugüne kadar yapılmayan çalışmaların bundan sonra yapılması şehrimiz kadar ülkemiz için de önemlidir” dedi.

HABER MERKEZİ