Sulama kooperatifleri, sulu tarıma geçişte önemli bir etkiye sahip. Konya, Türkiye’ de kurulmuş olan sulama kooperatiflerinin en yoğun olduğu yerlerden biri. Türkiye’de sulu tarımın uygulanmasında yaygınlaştırılmasında uzun yıllardır büyük bir hizmet veren sulama kooperatiflerinin birçok sorunları olmakla birlikte sulamada ve çiftçiye hizmette önemli katkı sağlamakta. Bu kuruluşlardan biri de İnli Köyü Sulama Kooperatifi. 

Kooperatif Başkanı Veli Kılalı, kooperatif olarak 1974 yılından itibaren faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, “İnli Köyü Sulama Kooperatifi olarak bölge insanımıza hizmet veriyoruz. 49 adet kuyumuz mevcut. Aktif 170 üyemiz var. Kooperatifimiz 1974 yılında kuruldu. Kooperatifimiz Çumra’nın inli Köyü’nde hizmet veriyor. Bölgemizde genellikle mısır, pancar, buğday ve arpa üretimleri gerçekleşiyor. Kooperatif olarak üyelerimize su hizmetinin yanında, özel sektörde çeşitli kollarında faaliyet gösteren kurumlarla üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda anlaşmalar yapıyoruz. Konya’da aktif olarak 323 sulama kooperatifi var. Çumra’da ise yaklaşık olarak 50-60 tane sulama kooperatifi mevcut” dedi.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ ELEKTRİK FİYATLARI

Kooperatifler olarak en büyük sorunlarının elektrik fiyatlarının yüksekliği olduğunu ifade eden Kılalı, “Kooperatifler olarak en büyük sorunumuz elektrik fiyatlarının yüksekliği. Kooperatiflere, elektrik dağıtım şirketleri tarafından daha uygun fiyatlar ile verilmeli. Bizleri elektrik masrafını düşürmek amacıyla güneş enerji panellerine teşvik edebilirler. Yer altı suları çok aşağılara indi. Bizim bölgemizden Göksu Barajı geçiyor. Göksu’ya yapılacak bir kanal ile bölgeye su verirse bölgede bulunan yer altı suyu hareketlenmiş olacak. Bölgemizde ağırlıklı olarak damlama sulama gerçekleştiriyoruz. Su kuyularımızın fiyatlarını kuyularımızın tükettiği enerjiye göre belirliyoruz. Geçen yıl 2 milyon 700 bin liralık su verdik üyelerimize. Bunun 2 milyonunu MEDAŞ’a elektrik faturası olarak ödedik.  Elektrik faturalarındaki yükseklik hem bizlerin hem de üyelerimizin belini büküyor. Kuyularımızda su verme işlemini Nisan ayında başlıyoruz, Eylül ayının ortalarında sulama işlemini sona erdiriyoruz. Sorumluluğumuz altında bulunan su kuyularının bakımını kooperatif olarak gerçekleştiriyoruz. Üyelerimize tarımsal sulamada her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Kooperatif olarak yaşadığımız en büyük sıkıntıda da kuyularımıza bulunan elektrik kabloların çalınması.  Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim