Türk Tarım Orman Sen Konya-Karaman Şube Başkanı Ziya Acar, "1944 yılından bu yana bakanlığımızın taşra teşkilatlarında çalışan hayvan sağlığı personelinin ( Veteriner Hekikm, Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknisyeni) almakta olduğu aşı ve uygulama ücretlerinin bir genelge ile bir (1) kuruş gibi sembolik bir ücrete dönüştürülerek gerçekte yok edilmesi bizleri derinden üzmüştür" dedi. "Göreve yeni başlayan Sayın Tarım Bakanımızın muhtemelen bürokratlar tarafından yanlış yönlendirilmesi sonucu bakanlığımızın böyle bir adım atması bu görevleri icra eden personelin  moral ve motivasyonunu bozmuştur" diyen Başkan Ziya Acar, "Bilindiği gibi Türkiye de  hayvancılık sektörü derin  dar boğazlar içerisindedir. Uzun yıllardır uygulanan yanlış hayvancılık politikaları sonucu Türkiye de  Et ve Süt  fiyatları  bir türlü istikrar  kazanamamıştır. Bu sorun günü birlik tekbirlerle  ve panik halinde çözülebilecek sorunlar değildir. Bu sorunun çözümü için Tarım Bakanlığının atmış olduğu adımlardan birisi olarak düşünülen  aşı ve uygulama ücretlerinin kaldırılmasının bu sorunun çözüme katkısı olmadığı gibi 80 Yıla yakındır  hiçbir sorun olmadan yerleşmiş herkesin kabul edebileceği şekilde devam eden bu  uygulamanın kaldırılması yeni sorunlara yol açmıştır. Hayvan Sağlığında çalışan Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikerleri ve Teknisyenleri  bu mesleği çok zor şartlarda yapmaktadırlar.Bu uygulamalar esnasında Tarım Bakanlığında bu zamana kadar istatistiki bir bilgi olamamasına rağmen Meslek Hastalığına yakalanan (burucella vb). aynı zamanda  vurma ve çarpmalar  sonucu yaralanan yüzlerce meslektaşımız ve ölen meslektaşlarımız vardır. Böyle zor şartlarda görev yapan insanların el emeğine göz dikerek oldu-bittilerle kaldırılması kabul edilemez" ifadelerini kullandı. 

Başkan Acar, söz konusu kararın olumsuz yönlerine şu şekilde dikkat çekti: 

1-Sağlık Bakanlığında ki bıçak parasına benzetilerek kamuoyunda spekülasyon ve kafa karışıklığı oluşturulmuştur.

2- Hayvan Sağlığı personelinde Moral ve Motivasyon Bozukluğuna sebep olmuştur.

3-Vatandaşlardan alınan uygulama ücretinin sembolik bir rakama indirilmesine rağmen, uygulanan aşı dozlarına zam yapılması ve ayrıca bu zamana kadar ücretsiz yapılan bazı aşıların ücretlendirilmesi ve sen bu aşıları uygula ücret alma ama aşı bedellerine tahsildarlık yap denilerek mesleğin mensupları bir kez daha rencide edilmiştir.

4-Her türlü olumsuz şartlarda(Salgın Hastalık, İhbarı Mecburi Hastalık, Buzağı ölümleri, Hayvanların zapt-ı rapt altına alınmaması vb.) mücadele eden Hayvan Sağlığı personeli birde bunun gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalmaktadır.

5-1944 yılından bu yana Kanunen oturmuş bir uygulama ücreti ile çalışan personel temelsiz ve planlanmamış bir uygulamaya maruz kalmaktadır.

6- Zoonoz hastalıklarla Mücadele sekteye uğrayacaktır.

7- Bu durum ilk başlarda çiftçinin menfaatine gibi görünse de yerine doğru düzgün bir uygulama getirilmediği için hem çalışan hem çiftçiler mağdur olacaktır. 

8- El emeği gibi Cüzi bir ücretle aslında Türkiye hayvancılığı kontrol altında tutulmakta iken el emeğinin kaldırılması ile hayvancılıkta yeni dar boğazlar oluşturulmuş ve oto kontrol kalkmış oldu.

9-Asya ile Avrupa'nın arasında köprü vazifesi gören ülkemizde hayvan hareketlerinin yoğun olması nedeniyle ki son yıllarda görüldüğü gibi dünyanın her tarafından canlı hayvan ithalatı yapılmaktadır. Bunun sonucunda bazı hastalıklarla  daha yoğun mücadele gerektirmektedir. Aşı faaliyetlerinin sekteye uğraması ve yaratılan kargaşa bu hastalıklarla mücadeleyi zorlaştıracaktır.

10- Aşı uygulamalarının ücretsiz olması kamuda çalışanların yükünü artıracak bunun yanında özel sektörde bu alanda iş yapan veteriner hekim ve teknisyenleri iş yapamaz hale getirecektir.

"Yukarıda bahsedilen nedenler den  dolayı bu uygulamanın tekrar düşünülmesi ve uygulama ücretlerinin tekrar eskisi gibi olması gerekmektedir" diyen Acar, şunları kaydetti: "Buradan Sayın Tarım Bakanımız Fakıbaba'ya sesleniyoruz sizin gözünüzde emeğin değeri 1 kuruş mudur? Bu kararı alırken sivil toplum kuruşlarıyla niye istişare yapılmamıştır? Biz yaptık oldu mantığı zaten kriz içindeki Türkiye hayvancılığına bir sekte daha vurmuştur. Bu işlerde hiç çalışmamış sahayı bilmeyen insanların yönlendirmesi ile tarihi bir hata yapılmıştır.

Türkiye hayvancılığının bir an önce dar boğazdan çıkması doğru tarım politikaları bu politikaların uygulayıcısı olan veteriner hekim, veteriner  sağlık tekniker ve teknisyenlerinin hayvancılık yapan çiftçilerin ortak çaba ve katkılarıyla olacaktır. Bu hatadan bir an önce dönüleceğini ümit ediyor bu sürecin takipçisi olacağımızı bu karardan dönülmezse yargı yoluna başvuracağımızı kamuoyuna önemle duyuruyoruz." 

EMİNE ÖZDEMİR 

Editör: TE Bilişim