Muğlu yaptığı açıklamada, elma rekoltesi ve fidan sayısı bakımından Türkiye'deher zaman ilk 3 sırada olan Karaman'ın haklı şekilde ''Elmanın Başkenti''unvanını kazandığını belirtti.
Karaman'da elmacılığın çok eskiye dayandığını fakat son 25 yılda gelenekselüretim yöntemlerinin yerine modern tekniklerin kullanılmasıyla ilin elmaüretimiyle adından bahsettirmeye başladığını ifade eden Muğlu, şunlarıkaydetti:
''Bugün Karaman'da 21 bin 273 hektar alanda 6 milyon elma ağacı var. Bu, tespitedilebilen rakamlar. Bir de kayıt altında olmayan elma bahçeleri var. Eskidenelma bahçelerinin büyüklüğü 3-5 dönüm olurdu. Şimdi tek parça 300-400 dönümelma bahçeleri var. Tamamına yakını modern tekniklerle inşa edilmiş bahçeler.Bu bahçelerdeki elma çeşitleri de dünyanın her yerinde rağbet gören kaliteliçeşitler.''

TÜRKİYE ÜRETİMİNİN 5'TE BİRİ
 
 

Muğlu, Karaman'da yılda 450-500 bin ton civarında elma yetiştirildiğini, bununda Türkiye'nin üretiminin 5'te biri olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
''Karaman'ın, elma üretiminin yoğun olarak yapılan diğer yerlere göre en büyükavantajı; sahip olduğu geniş düzlükler. Bu düzlükler sayesinde elma bahçeleriher yıl genişliyor. Yeni bahçelerin tesis edilmesine imkan sağlıyor. Büyük elmatüccarları ve ihracatçı firmalar bu tür bahçelere rağbet ediyor. Karaman'ıncoğrafi yapısı elma üretimi için çok uygun. Yetiştirilen elmanın aroması vetadı çok farklı. Bunun yanında Karaman elması daha dayanıklı.''
Elmanın bu sezon bahçede kilosu 70 kuruş ile 1 lira arasında satıldığınıanlatan Muğlu, ''Bu sene elma rekoltesinde aşırı don ve olumsuz havakoşullarından dolayı yüzde 40'lık azalma var. Bu yüzden elma üreticisi zordurumda. İlk fırsatta elindeki ürünü satmak zorunda kaldı. Şimdi kışın tüccar,elmayı piyasaya hangi fiyattan sürerse tüketici o fiyatta tüketecek. Bu yüzdentüketici elmayı biraz pahalı tüketebilir'' diye konuştu.
OVA YEŞİLE BÜRÜNDÜ
Muğlu, elma üretiminin ekonomik getirisinin yanında Karaman için bir faydasınında çevreye olan katkısının olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Geçmiş yıllarda Karaman denince ovanın üzerine kurulmuş yeşili olmayan birkent akla gelirdi. Bugün yüksek bir yere çıktığınızda ağaçlarla kaplı yemyeşilbir ova ile karşılaşıyorsunuz. Bunun da sebebi elma bahçeleri. Ülkemizde heryıl kırsal alanların ağaçlandırılması için harcanan para ve emek göz önünealındığında milyonlarca elma ağacının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.''
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay da elma üretimindeKaraman'ın Türkiye'de çok önemli yere sahip olduğuna işaret ederek, şunlarıifade etti:
''Ancak üretimde önemli bir yere sahip olan Karaman'a devlet tarafından elmaihracatı için herhangi bir teşvik verilmiş değil. Karaman'da kaliteli üretimvar. Bu elmayı muhafaza edecek 80 bin ton kapasiteli modern soğuk hava depolarımevcut. Şu anda bir teşvik olmadığı için elma ticareti ve ihracatı yapanarkadaşlarımızın uluslararası piyasalarda rekabet yapmaları zor görünüyor. Dahaönceki yıllarda teşvik uygulamaları olmuştu. Yine olabilir.''
AA


Editör: TE Bilişim