4 yıldır sürücü adaylarının korku ile beklediği yasanın resmiyet kazandığını belirten Dündar, "01.01.2016 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de sürücüler için stajyerlik dönemi başlıyor" dedi

Zirve Sürücü Kursu Sahibi Tevfik Dündür nisan ayında resmiyet kazanan stajyer sürücülük hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dündür bu sistemin külfet gibi gözükse de aslında çok yararlı olduğunu söylerken, "Bu yasanın savunucularındanım. Bu sayede artık herkes trafikte daha dikkatli olacaktır" ifadelerinde bulundu. Sınav sisteminin de zorlaştığını belirten Dündar bu durumun sürücüler için artı bir durum olduğunu belirtti. 

BEKLENEN YASA ÇIKTI

4 yıldır sürücü adaylarının korku ile beklediği yasanın resmiyet kazandığını belirten Dündar, "01.01.2016 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de sürücüler için stajyerlik dönemi başlıyor. Bu yasaya takılmak istemeyen sürücü adaylarının en geç Haziran ayı içinde sürücü kurslarına başvurmaları gerekmektedir. Herkesin merakla beklediği yasa 4 yılın ardından 17 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir" dedi. Bu yasanın Avrupa'da da bulunduğunu belirten Dündar, "Avrupa'da olan ancak ülkemizde olmayan bir yasaydı. Artık stajyer sürücü yasası bizde de var. Bizim bayramlarımızda trafik kazaları hiç eksik olmuyor. Çok sayıda ölen vatandaşlarımız oluyor. Ancak Avrupa'ya bir bakın. Onların da bayramları var. Üstelik onlar aşırı derece de alkol tüketmelerine rağmen bir kişinin burnu kanamıyor. İşte bunun sebebi stajyerlik yasasıdır. Kurallara tam anlamı ile uymaktır" diye belirtti. Stajyer sürücülük hakkında da bilgi veren Dündar, "Bu yasa yeni ehliyet alacak kişileri 2 yıl süre ile stajyer olarak görüyor. Sürücü 2 yıl içinde sürücü adayı olarak adlandırılıyor. Eğer stajyerlik sürecinde 3 defa kırmızı ışıktan geçme cezası, 3 kez direksiyonda cep telefonu konuşması cezası, şerit değiştirme cezası, geçiş önceliğine haz yayalara yol vermeme cezası, ambulans itfaiye gibi araçlara yol vermeme cezası alan sürücülerin ehliyeti derhal iptal edilecek ve kursa tekrar gönderileceklerdir" diye konuştu.

'PUANI BİTEN TEKRAR SINAVA'

Stajyer sürücü yasasının en önemli iki noktası olduğunu belirten Dündar, "Alkollü araç kullanırken yakalanmak ve 75 puan olan sürücü puanını bitirmek sürücünün ehliyetini iptal edecektir. Bu güne kadar dedesinin, ninesinin, hanımının ehliyetine ceza yazdıran kişiler vardı. Bu artık ortadan kalkacak. Çünkü büyük ehliyetler 5 senede bir, küçük ehliyetler de 10 yılda bir yenilenecek. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm ehliyetler tekrar kontrol edilecek. Geçersiz ve vasfını yitiren ehliyetler iptal edilecek. Tüm sürücüler sağlıklı olduklarına dair sağlık raporlarını alarak trafik tescile gedecek. Herkes bu kurallara uymak zorunda kalacak. Aksi halde ehliyetlerini kaybetme durumu ile karşı karşıya kalacaklardır" diye belirtti. Stajyer sürücünün yanında birisinin olup olmaması ile ilgili ise, "Stajyerlikte sürücünün yanında birisi olma gibi bir şart yok. 2 yıl boyunca stajyer olacak kişi ehliyetini alacak. Ancak ehliyetinde sürücü adayı ibaresi bulunacak. Eğer sürücü adayı puanını doldurduğu takdirde halen trafikte yer alıyorsa bunun cezası da verilecek. Araç bağlanacak, para cezası verilecek ve sürüsü adayı mahkemeye sevk edilecektir. 75 puan sistemine herkes tabi olacağı için sürücüler artık daha dikkatli davranacak" dedi. 

17 ÇEŞİT EHLİYET GELİYOR

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 17 çeşit ehliyetin çıktığını söyleyen Dündar, "Eskiden E tipi ehliyeti alan herkes her aracı kullanıyordu. Ama şimdi kullanamayacak. Sürücü önce B tipi ehliyetini alacak. 1 yıl tecrübe edinip bunu kanıtladıktan sonra eğer 24 yaşını da geçmiş ise o şekilde E tipi ehliyet alabilecek. Artık sıfırdan E tipi ehliyet almak yok" diye konuştu. Bu yasanın sürücüye yaradığını sözlerine ekleyen Zirve Sürücü Kursu Sahibi Tevfik Dündar, "Kazaların olup olmaması sürücülerin kurallara uyup uymaması ile alakalıdır. Artık kurallara daha çok dikkat edilecektir. Şahsen bu yasayı savunanlardan birisiyim. Eskiden direksiyon sınavları 5 dakika bile sürmezdi. Şimdi ise bu süre uzadı. Sürücüye daha çok dikkat edilmeye başlandı. Şunu söyleyebilirim ki Avrupa'dan bir adım öndeyiz bu konuda. Sürücü kemerini bağlıyor mu, sinyalini veriyor mu, vites hatası yapıyor mu bütün bunlara dikkat ediliyor. Rampada eğer aracı kaçırıyor ise park ederken hata yapıyorsa sürücünün sınavı geçersiz sayılıyor. Bu sistem sürücülerin sınava ve kurallara daha çok önem vermelerini sağlıyor" diye konuştu. Dündar özellikle Ramazan Ayı süresi boyunca sürücülerin daha dikkatli ve sakin olmaları için de uyararak konuşmasına son verdi.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim